2019

Állami hitelből rombolják a műemlék házakat Tiborczék szállodájához Budapest belvárosában

Nemzetközi védettséget élvező, világörökségi területen fekszik az az épülettömb, műemlék épületekkel, ahol Tiborcz István és üzlettársa cége szállodát épít. Ehhez egy három épületből (egyik a MAHART-ház) álló tömböt tulajdonképpen kibeleznek. Ráadásul a beruházáshoz nemrégiben 8 milliárd forintnyi hitelt kapott a miniszterelnök vejéhez köthető cég az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól. Az épületegyüttesről, és a védett budapesti világörökségi helyszíneken folyó kormányzati és magánbefektetői rombolásról, átalakításokról az elmúlt évben több cikkben is beszámoltunk.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO az elmúlt években többször is figyelmeztette a magyar kormányt örökségvédelmi hiányosságokra, külön kiemelve ezek között a magyar hajózási vállalat egykori székházát is magában foglaló szállodaépítést is.

Semmibe veszik az UNESCO ajánlásait a Mahart-ház átépítésénél

Javában folyik az építkezés Budapest belvárosának az UNESCO világörökségi védettségét is élvező területén, ahol luxusszállodát és társasházi lakásokat épít a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. Az ehhez átalakítandó három régi épület nemcsak a világörökségi helyszín miatt védett, hanem kettő közülük – a Mahart-ház, és a volt takarékbanki székház – egyedileg is védett műemlékek.

Közöltünk egy szakértői elemzést is, mely szerint több, hatályos jogszabállyal is szembemegy a MAHART-házról ismert projekt, annak ellenére, hogy a kormány külön rendeletmódosítással könnyítette meg Tiborczék dolgát és tette lehetővé, hogy a védett házakból jóformán csak a külső falak maradjanak meg.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy a MAHART-ház (és a bankház) egyedileg védett műemlék, tehát minden alkotórésze, tartozéka védett, eredeti állapotában megőrzendő. A szakértői jelentés úgy fogalmaz, hogy “ha az egyedileg és területileg is védettséget élvező MAHART-házat is büntetlenül szétszedik, akkor innentől kezdve nincs megállás, bármit meg lehet tenni az épített örökséggel”.

Ha a MAHART-házat szétszedik, akkor bármit meg lehet tenni az épített örökséggel

Kiemelt beruházásoknál sokszor alkotmányellenes módon adnak felmentést törvények és rendeletek alól a baráti befektetői igényeknek való megfelelés érdekében, teljesen szembemenve a kulturális örökségvédelmi szempontokkal – hívja fel a figyelmet egy, az örökségvédelemmel foglalkozó ÓVÁS! Egyesülethez eljuttatott tanulmány. A városvédő civilszervezet az anyagot elküldte az UNESCO Világörökség Központjának, ahonnan a következő hetekben ellenőrző küldöttség érkezik Budapestre.

Az UNESCO az elmúlt években, a maga lassú és diplomáciai eszközökkel operáló módján többször is jelezte a magyar kormány felé, hogy a befektetői érdekeket kontrollálva kell törvényi szinten és a gyakorlatban garantálni az épített örökség védelmét, és a világörökségi területekre tervezett fejlesztések kapcsán előzetes konzultációra kérték a kormányt.

A szervezet több alkalommal külön szakértői missziót küldött Budapestre, hogy a korábbi ajánlások, felszólítások eredményét megvizsgálják. Legutóbb idén tavasszal került ilyen látogatásra sor, amikor a párizsból érkező UNESCO-küldöttek a kormány örökségvédelmi szervezetével és civilekkel is tárgyaltak, illetve a világörökségi helyszínen vizsgálták többek között a Budai várban folyó átalakításokat, a Városliget-projektet, a magasházakat és a belvárosban folyó építkezéseket.

Elúszott a dunai limes világörökségi címe, mert a kormánynak más tervei vannak Aquincummal

Miközben a kormány a „családi ezüstnek” mondott ókori római Seuso-kinccsel pózol, a Római Birodalom határainak a dunai limeshez tartózó, hazánkon keresztülhaladó (egyebek közt Budapestet is érintő) szakasza világörökségi jelölését lehetetlenítette el jól sikerült legújabb lépéseivel.

A látogatásokat követően az UNESCO jelentéseket készít, melyek egy részét nyilvánosságra is hozza. Az ezekben foglalt ajánlások, vélemények azonban nem kötelező érvényűek a kormányra nézve. A szervezet annyit tud tenni, mint ami az idei, áprilisi budapesti misszió után készült anyagban is történt: kijelentik, hogy ha nincs javulás a védett örökség védelme terén, a világörökségi cím elvételére is sor kerülhet.

Elfogyott az UNESCO türelme Magyarországgal szemben, veszélyben Budapest világörökségi címe

Ma kora délután jóváhagyta az UNESCO Világörökség Bizottság a Magyarországra vonatkozó szigorú határozatot. A szervezet éves, idén Bakuban tartott találkozóján készült el az a ma megszavazott anyag, melyben az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín kapcsán belengetik a világörökségi „veszélyeztetettségi listára” helyezését, mely után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet.

Korábbi cikkeink óta a MAHART-ház emblematikus kupoláját is leszedték, hogy átalakítsák. Ennek kapcsán írta korábban a kormány válaszul az UNESCO kifogásaira, hogy “a beruházást követően a sarokkupolát csaknem eredeti formájában állítják majd vissza”. Olvasóinktól is kaptunk képeket, amiken a mi korábbi képeinknél több látszik az épület belsejében folyó rombolásból:

Olvasónk felvétele

Korábban próbáltunk az építtető cégtől, a Dorottya Investment Zrt.-től lehetőséget kérni az építkezés megtekintésére, de ők ehhez nem járultak hozzá. Így az utcáról próbáltunk fotókat készíteni akkor, és most is. A helyszínen dolgozók nem örültek a kíváncsiskodásunknak, ezért az épület belsejéről csak egyetlen képet sikerült készíteni, de ebből is kiderül: az egykori épületbelsőkből mára tégla és porhalom maradt csak.

Olvasónk felvétele

Az elmúlt évben többször érdeklődtünk a világörökséggel kapcsolatos ügyeket is felügyelő Miniszterelnökségnél az építkezés engedélyeiről, de választ azóta sem kaptunk a kérdéseinkre.

Horn Gabriella

Címlapkép: Németh Dániel

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás