cikkünk nyomán

Az UNESCO továbbküldte a Heinrich-udvar lerombolásáról szóló cikkünket a kormánynak

Megkapta az engedélyt a befektető annak a józsefvárosi védett épületnek (Heinrich-udvar) a részleges bontására, amiről korábban megírtuk, hogy a beruházó cég tulajdonosa tavaly őszig Varga Mihály pénzügyminiszter egykori kollégiumi szobatársa volt. AZ UNESCO Világörökség Bizottsága a cikkünk nyomán megkereste a magyar kormányt és magyarázatot vár az ügyben. Az épületben lakók és civilek petíciót indítottak, mert szerintük az örökségvédelmi szempontokat és a helyi lakók érdekeit figyelmen kívül hagyták, amikor a beruházást engedélyezték.

„Kellőképpen figyelembe vettük az Ön cikkében a világörökségi ügyben írt információkat. A Világörökség-egyezmény végrehajtására vonatkozó operatív iránymutatások 174. bekezdésével összhangban az Ön által megadott információkat továbbítottuk az illetékes magyar hatóságoknak felülvizsgálat és véleményezés céljából” – így reagált az UNESCO, amikor a legutóbbi, a védett örökség rombolásával foglalkozó cikkünket tájékoztatásul elküldtük a szervezetnek.

Heinrich-udvar: újabb budapesti műemlék átépítését tették lehetővé kormányrendelettel

Varga Mihály pénzügyminiszter egykori kollégiumi szobatársa is tulajdonos volt abban a cégben (Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt.) tavaly szeptemberig, amelynek kedvéért megszüntették egy 130 éves józsefvárosi épület műemléki védettségét. Hogy az építkezésnek az ellenzéki irányítású kerületben érvényes helyi építési szabályokat se kelljen figyelembe vennie, a Heinrich-udvar átépítését május elején egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette.

Már az is jelzésértékű, hogy az egyébként nagy, és általában meglehetősen lassan reagáló, bürokratikus nemzetközi szervezet ilyen gyorsan válaszolt egy megkeresésre. Az elmúlt években többször is küldött ellenőrző missziót és kért beszámolókat az UNESCO a magyarországi örökségvédelmi gyakorlattal kapcsolatos kérdései, kifogásai miatt. Ennek ellenére ugyanakkor nem valószínű, hogy komolyabb következménye lenne az UNESCO mostani számonkérésének, hiszen több korábbi ügyben, többek között a Tiborcz István cége által szállodaépítéshez szétszedett MAHART-ház esetében is gond nélkül nézett félre a kormány amikor az UNESCO a műemlék épületekkel kapcsolatos visszásságok miatt figyelmeztetést küldött.

Semmibe veszik az UNESCO ajánlásait a Mahart-ház átépítésénél

Javában folyik az építkezés Budapest belvárosának az UNESCO világörökségi védettségét is élvező területén, ahol luxusszállodát és társasházi lakásokat épít a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. Az ehhez átalakítandó három régi épület nemcsak a világörökségi helyszín miatt védett, hanem kettő közülük – a Mahart-ház, és a volt takarékbanki székház – egyedileg is védett műemlékek.

A Heinrich-udvarról a legutóbbi cikkünkben megírtuk, hogy a 130 éves épület hátsó, udvari részének a védettségét baráti befektető kedvéért szüntették meg, s hogy a kerületi szabályokat se kelljen figyelembe venni, az építkezést május elején egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette. Arról is írtunk, hogy az építtető annak ellenére kapott zöld utat, hogy korábban műemlékvédelmi okokra hivatkozva egyszer már elkaszálta a Miniszterelnökség a műemlék épület részleges bontásával és újraépítésével megvalósítandó beruházást.

A beruházó cég, a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. csak tavaly szeptemberig volt azé a Szabó Zoltáné, aki Varga Mihály pénzügyminiszter egykori kollégiumi szobatársaként ismert, de a Jozsefvaros.hu portál arról írt, hogy a kerületi tárgyalásokon még októberben is Szabó jelent meg a beruházó nevében. A Heinrich-udvar a világörökségi címre várományos Iparművészeti Múzeum épületének közelsége miatt is védett.

Mentsük meg a Heinrich udvart!

Kevesek számára ismert a tény, hogy az Iparművészeti Múzeummal szemben egy rejtett építészeti kincs található, melynek fennmaradása nemrégiben veszélybe került. A műemléki védettséget kapott Heinrich udvar új tulajdonosa többek közt szállodát és több mint 200 lakást tervez építtetni a területen a következő hetekben.

Az Átlátszó szerkesztőségéhez azóta eljutott a védett épületre vonatkozó bontási engedély, amit Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya adott ki. Az engedélyt a kerület korábbi polgármestere, azóta kormánymegbízott Sára Botond nevében adták ki.

Heinrich-udvar kormányhivatali döntés by atlatszo on Scribd

A kormány június 4-én a műemlékvédelmi szabályok további lazításáról nyújtott be törvényjavaslatot. Az Átlátszó egy a területet ismerő forrása úgy fogalmazott: ironikus, hogy épp a Trianon-évfordulón terjesztett be a kormány egy a nemzeti épített örökség védelmét gyengítő törvényjavaslatot.

Szakmai vélemények szerint a törvénymódosítás célja megkönnyíteni, hogy az eddig egészében védett épületek a nagyobb profit érdekében ráépítések, kiegészítések hozzáadásával a beruházók által könnyebben átalakíthatóak legyenek.

A témában a Parlamentben felszólaló fideszes képviselő, L. Simon László viszont szerint azért szükséges a műemléki besorolás kategóriarendszerének egyszerűsítése, illetve a felújítási szabályok lazítása, mert „jelenleg elsősorban az államra hárul a műemléki ingatlanok állagmegóvásának felelőssége”. A képviselő ugyanakkor elismerte azt a problémát is, amiről az Átlátszó évek óta cikkezik a műemlékvédelem kapcsán:

„A védett műtárgyak esetében az is problémát okoz, hogy sok tulajdonos tudatosan meg akarja kerülni a jogszabályi előírásokat.”

Feltételezzük, hogy nem az egyedi kormánydöntésekkel lehetővé tett átépítésekre gondolhatott a képviselő, mert ezeknél nincs szükség kiskapukra, az érintett beruházásoknak külön, a tervekhez simuló rendelettel kedvezett a kormány.

Horn Gabriella

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás