közbeszerzés

Erzsébetváros is a csalás miatt elítélt Kupper korábbi cégével szerződött parkolásügyben

Az önkormányzat tulajdonában lévő EVIN Zrt. áprilisban és májusban is kiírt egy közbeszerzést a kerületi parkolóautomatákkal kapcsolatos feladatokra. Mindkettőt a C-Ware Kft. nyerte, amelynek korábbi tulajdonosát, Kupper Andrást – szintén parkolással kapcsolatos ügyben – korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság.

A VII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. (EVIN) idén április elején írt ki közbeszerzést az önkormányzat tulajdonában lévő 131 db Siemens Prisma5 és 5 db Parkeon Strada típusú parkolójegy-kiadó automatákkal kapcsolatos feladatokra. Bár az eljárás nyílt volt, tehát bárki pályázhatott, az ajánlatok benyújtására rendelkezésre álló idő meglehetősen rövid, mindössze 1 hónap volt.

A kiírás szerint az EVIN két részre bontotta a munkát:

1. részfeladat: Parkolójegy-kiadó automaták üzemeltetése, karbantartása, javítása és zárbetétek cseréje;
2. részfeladat: Parkolójegy-kiadó automaták pénzkazettáinak kiürítési, pénzkezelési és pénzfeldolgozási szolgáltatások ellátása

Az eljárás eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. A dokumentum szerint az első részfeladat tekintetében eredménytelen lett az eljárás, mert „az ajánlat meghaladja az ajánlatkérő rendelkezésre álló anyagi fedezetének összegét”. Az automaták üzemeltetésére két cég, a C-Ware Kft. és a DBM Banktechnika Kft. tett ajánlatot, utóbbiét azonban érvénytelennek nyilvánították, mert az ajánlattételi határidő lejárta után nyújtotta be. A túl magasnak érzett árajánlatot tehát minden bizonnyal a C-Ware Kft. adta be, az viszont még az ajánlatok összegzésében sem szerepel, hogy mekkora volt a cég által kért összeg, amit soknak talált az önkormányzati vállalat.

A második részfeladat tekintetében eredményes lett a tender: , a pénzkazetták ürítését egyetlen pályázóként a C-Ware Kft. nyerte nettó 20,5 millió forintos ajánlattal. Az EVIN június 25-én írta alá a céggel a szerződést.

Két hasonló tender 2 hónapon belül

De nem csak ezt, hanem egy másikat is. A VII. kerületi önkormányzat tulajdonában álló zrt. ugyanis május 27-én kiírt egy hasonló parkolóautomatás tendert.

Ennek is két része volt: az első az automaták zárbetét-cseréje, a másik az automaták üzemeltetése, karbantartása és kapcsolódó szolgáltatások (biztonsági műszaki felügyelet, valamint adatszolgáltatás, jelentések, statisztikák készítése).

Erre a májusi tenderre azonban már az előző 1 hónaposnál is rövid határidő alatt várták a jelentkezéseket. Az ajánlatokat június 5-ig lehetett benyújtani, vagyis mindössze 9 nap állt a pályázók rendelkezésére.

Nem is tolongtak a jelentkezők a tenderre, egyedül csak a C-Ware Kft. tett ajánlatot. A cég a parkolóautomaták zárbetét cseréjét nettó 11 millió forintért, az automaták üzemeltését és karbantartását pedig nettó 33 millióért vállalta. Az önkormányzat tulajdonában álló EVIN az erre vonatkozó szerződést is június 25-én írta alá a céggel, tehát

a C-Ware két tender keretében összesen 64,5 millió forintért végez az erzsébetvárosi parkolóautomatákkal kapcsolatos feladatokat.

A közbeszerzési adatbázisból kiderül, hogy a második, májusban kiírt eljárás során a DBM Banktechnika Kft. vitarendezési eljárást kezdeményezett. A cég szerint az EVIN eleve ki sem írhatta volna ezt a tendert, mert az áprilisban indított eljárást akkor még nem zárta le. Emellett a DBM-nek a rövid ajánlattételi határidő sem tetszett, és kifogásolta az eljárás fajtáját („Kifogásolja Kérelmező azt is, hogy Ajánlatkérő a jelen eljárást a Kbt. Harmadik rész 117. § szerinti eljárás keretében indította meg, holott azt a Kbt. Második része szerinti eljárási rendben lenne köteles lebonyolítani.”) is.

A DBM Banktechnika Kft. azt javasolta, hogy az EVIN vonja vissza a tendert. Sajnos az EVIN erre adott válasza nem elérhető a Közbeszerzési Hatóság honlapján, de az biztos, hogy nem vonták vissza a májusi pályázatot, hiszen egyedüli jelentkezőként a C-Ware Kft. nyerte.

„Nem vizsgálták az előéletét”

A két tenderrel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az EVIN Zrt.-nek, és az Erzsébetvárost tavaly október óta vezető ellenzéki polgármesternek, Niedermüller Péternek (DK) is.

Megkeresésünkre az EVIN vezérigazgató-helyettese, dr. Bernáth Attila azt válaszolta, hogy a májusi közbeszerzés az áprilisi tender első részének („Parkolójegy-kiadó automaták üzemeltetése, karbantartása, javítása és zárbetétek cseréje”) eredménytelenül pályáztatott feladatai tekintetében ismételték meg oly módon, hogy két részre (1: Parkolójegy-kiadó automaták zárbetét cseréje; 2: Üzemeltetés, karbantartás és kapcsolódó szolgáltatások) osztották a munkát.

Arra a kérdésünkre, hogy miért volt szokatlanul rövid (1 hónap illetve 9 nap) a jelentkezési határidő a két tenderre, az EVIN vezérigazgató-helyettese azt írta válaszul, hogy „Nem volt szokatlanul rövid az eljárások hossza, hiszen ezek megfelelnek a hatályos közbeszerzési szabályozásnak.” Dr. Bernáth Attila hozzátette, hogy „hosszabb időintervallumok érvényesítésére azért sem volt lehetőség, mivel záros határidőn belül, 2020. június 27-vel át kellett venni Erzsébetváros parkolási szolgáltatását.”

Rákérdeztünk arra is, hogy nem tartják-e kínosnak vagy problémásnak, hogy mindkét tender kapcsán a C-Ware Kft.-vel kötöttek szerződést, amelynek volt tulajdonosát, Kupper Andrást korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság.

„A közbeszerzések sajátossága, hogy a pályázat kiírónak nincs lehetősége vizsgálni a pályázók volt tulajdonosainak előéletét, csak a pályázati tartalmak körében jogosultak értékelést végezni és döntést hozni.” – válaszolta erre lapunknak az EVIN Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Zugló is ezzel a céggel szerződött

A C-Ware Kft.-t Kupper András alapította 2008-ban, majd néhány hónap után kiszállt belőle, és a cég ezután egy magánszemély, majd sokáig két egzotikus (Seyschelles-szigeteki, valamint Belize-i) és két német vállalat tulajdonában volt. 2017 szeptemberében Kupper újra tulajdonos lett a C-Ware Kft.-ben, és csak tavaly november közepén szállt ki belőle ismét. A cég azóta a német S + F Consulting GmbH (62,5%) és Szolyák Norbert (37,5%) tulajdonában van. Szolyák nem új szereplő a C-Ware Kft. életében: 2013 óta ő a vállalkozás ügyvezetője.  A férfi emellett számos más társaságban is tulajdonos vagy tisztségviselő, például szintén ő az ügyvezetője Kupper András egyik cégének, a Body Guard Hungary Kft.-nek is.

Kupper András a Centrum parkolási birodalom kapcsán lett közismert: cégeinek több tagja is csalás miatt került a vádlottak padjára, őt magát 80 ezer rendbeli csalás miatt ítélte el a bíróság, mert cége jogosulatlanul szedett parkolási díjat az Állatkerti úton.

Kupper, és az általa alapított, hozzá köthető C-Ware Kft. rossz hírneve azonban nem rettentett el a céggel való üzletkötéstől mindenkit: nemcsak Erzsébetváros, hanem korábban az MSZP-s Horváth Csaba által vezetett Zugló is a C-Ware Kft.-vel szerződött le.

 

Zugló 278 milliós szerződést kötött a csalás miatt elítélt Kupper András korábbi cégével

Az önkormányzat 76 darab parkolóautomatát vesz a C-Ware Kft.-től, és a cég is fogja üzemeltetni őket. Horváth Csaba (MSZP) polgármester szerint kényszerpályán mozogtak, a kiírt közbeszerzésen már nem lehetett változtatni. 

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Ha már egyszer itt vagy…Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás