közpénzégetés

Nem volt elég menekült, de az üres konténerek őrzéséért is fizet a Bevándorlási Hivatal

650 millió forintos szerződést kötött 2017-ben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a menekültszállások őrzésére. A legutóbbi közbeszerzési módosításból azonban kiderül: mivel alig volt menekült, 150 millió forint maradt az őrzési keretből. Az állami szerv mégis úgy döntött, kifizeti a teljes összeget az állami megrendelésekkel ellátott Bizalom Zrt.-nek, hiszen ez volt a felek „ügyleti akarata”. 

650 millió forintos keretösszegű tendert írt ki 2017-ben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BÁH) a bicskei, a vámosszabadi, a kiskunhalasi, valamint a balassagyarmati telephelyeinek őrzés-védelmére. A nyílt közbeszerzést 9 ajánlattevőből a Bizalom Zrt. nyerte. A BÁH további (budapesti, miskolci, debreceni, nyíregyházi, szegedi, pécsi, székesfehérvári és győri) ingatlanainak őrzésére és portaszolgálatára kiírt közbeszerzést 2018 októberében szintén a Bizalom Zrt. nyerte el nettó 382,6 millió forintért.

A cégről korábban megírtuk, hogy 2016-ben is nyertek a BÁH-nál: akkor még csak a bicskei Befogadó Állomásának „élőerős őrzés-védelmi és portaszolgálati tevékenység ellátásáról” volt szó.

A Bizalom Zrt. őrizheti a menekülteket mintegy 480 millió forintért

A Bizalom Vagyonvédelmi Szolgáltató Zrt. nyerte el mintegy 480 millió forintért a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) bicskei Befogadó Állomásának „élőerős őrzés-védelmi és portaszolgálati tevékenység ellátásáról” szóló tenderét – derült ki a TED legfrissebb értesítőjéből. A cég működésével kapcsolatban korábban kritikák fogalmazódtak meg, főleg a gyakran cserélődő, fantomizálódó alvállalkozók miatt.

A 24.hu azt is megírta, hogy a Bizalom Zrt. állam régi partnere: dolgozik a rendőrségnek és a honvédségnek is. A céget egyébként a rendőrség egykori mesterlövésze, Turóczi Antal 1994-ben alapította. Megrendelésben pedig nincs hiány: 2014 és 2018 között a cég nettó árbevétele 1 és 1,6 milliárd forint között mozgott, és nettó 84-280 millió forint közötti adózott eredményt (vagyis profitot) termelt.

A 650 millió forintos BÁH-szerződés egyik érdekessége, hogy a közbeszerzést 2017. szeptemberében indították, miközben már hat hónapja üresen állt a kiskunhalasi szállás: erről a helyi lap írt még 2017 márciusában. Ettől függetlenül ezt is őrizték.

A közbeszerzésben az áll, hogy “a menedékkérők elhelyezése konténerekben történik. Az intézményben dolgozó munkatársak és az ellátásban résztvevő vállalkozások munkavégzése is konténerekben folyik. Az intézményben az elhelyezettek szociális és egészségügyi ellátása történik. Az intézmény maximum 200 fő elhelyezésére alkalmas.

A nyitott befogadó intézmény a BMH vagyonkezelésében levő területen helyezkedik el, mely terület őrzése szintén ajánlattevő feladata. A terület őrzött szállásnak berendezett épületei üresek.”

A keretszerződést idén módosították: a közlemény szerint a “Szerződő Felek megállapítják, hogy a Megrendelő a Megállapodásban rögzített szolgáltatás volumenéhez képest jelentősen csökkentett mértékben vette igénybe a Vállalkozó által nyújtott szolgáltatásokat, így a 2020. március 06. napján megszűnő Megállapodásban rögzített keretösszegből a futamidő végén 152 960 496 Ft keretösszeg nem kerülhet felhasználásra”.

De az állami hivatal szerint “ez a körülmény a Megrendelő és a Vállalkozó számára egyaránt kedvezőtlen, mivel a Szerződő Felek ügyleti akarata a Megállapodásban rögzített 650 178 880 Ft keretösszeg teljes felhasználására irányult.”

Az rejtély, hogy miért kedvezőtlen az államnak, hogy nem kellene fizetnie.

Így a felek azt a megoldást választották, hogy mivel “a Megrendelő kellő gondosság tanúsítása mellett sem képes a tárgyi szolgáltatás nyújtásának mennyiségét befolyásoló, a Megrendelő befogadó intézményeiben elhelyezendő harmadik országbeli állampolgárok számának, ellátási igényeinek prognosztizálására, erre figyelemmel a Megrendelő kénytelen volt a szolgáltatással szembeni maximális igényeit érvényesíteni a Vállalkozóval kötött Megállapodásban.”

Azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent, hiszen nincsenek menekültek, üresek az intézmények, nincs kit őrizni.

Kerestük az immár Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággá átnevezett bevándorlási hivatalt, és magát a közbeszerzést kiíró bicskei intézményt is, hogy miért döntöttek a teljes szolgáltatási díj kifizetése mellett, de cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem válaszoltak.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Az egykori kiskunhalasi menekültszálló – 2019-re börtön lett belőle. A szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás