Egyéb

A Bizalom Zrt. őrizheti a menekülteket mintegy 480 millió forintért

A Bizalom Vagyonvédelmi Szolgáltató Zrt. nyerte el mintegy 480 millió forintért a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) bicskei Befogadó Állomásának „élőerős őrzés-védelmi és portaszolgálati tevékenység ellátásáról” szóló tenderét – derült ki a TED legfrissebb értesítőjéből. A cég működésével kapcsolatban korábban kritikák fogalmazódtak meg, főleg a gyakran cserélődő, fantomizálódó alvállalkozók miatt.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Bicskén, Vámosszabadiban, Debrecenben és a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumának területén, összesen mintegy ezerfős konténertábor őrzés-védelmét tizenegy másik pályázó cég – köztük például a G4S Zrt., a Pannon Guard Zrt. vagy a T.O.M. Controll 2001 Zrt. – elől vitte el a Bizalom Zrt.

A céggel a BÁH Bicskén található befogadó-állomása idén július 28-án kötött szerződést – adták hírül az EU-s Közbeszerzési Értesítőben. A keret-megállapodás értéke 482,2 millió forint.

A befogadó állomások folyamatos élőerős őrzés-védelme és a portaszolgálat ellátása „napi 24 órában, 12 órás váltásokkal, 12/36 órás szolgálati beosztással szükséges.” Ugyanakkor az eredményhirdetésről szóló tájékoztató tartalmazza azt is, hogy a Bizalom Zrt. a nagyfai objektum őrzés-védelmét alvállalkozó igénybevételével oldja meg.

Kiépített alvállalkozói láncolat?

A cég nettó árbevétele 2014-ben 1,4 milliárd forint, míg tavaly 1,3 milliárd forint volt. Emellett 2015-ben mérleg szerinti eredményként 40,5 millió forintot könyvelt el.

A Bizalom Zrt.-vel kapcsolatban áprilisban írta meg a VS, hogy bár a társaság sorra nyeri a megbízásokat, többszörös alvállalkozói láncolatot iktat be a munka elvégzésébe. Ez nem is véletlen. Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján ugyanis a cég 108 alkalmazottat foglalkoztat, ami ilyen jelentős mennyiségű őrzés-védelem ellátásához nyilván nem lenne elegendő.

A cikkben szerepelt az is, hogy a cég alvállalkozói gyakran cserélődtek, az adóhatóság rendre végrehajtás rendelt el velük szemben a meg nem fizetett járulékok miatt és a cégek többsége egy idő után eltűnik. Ez egyébként általában azt jelenti, hogy felszámolás alá kerülnek, és ezzel együtt külföldi személyek érdekeltségeivé válnak.

A VS szerint a következőképpen működik a rendszer: „A fővállalkozó 2000 forintos óradíjjal elnyeri az őrzésre kiírt közbeszerzést. Ebből 700 forintot eltesz. A fennmaradó 1300 forinton a második szinten álló alvállalkozó 400 forintot keres, marad 900. A harmadik szintű alvállalkozó, aki a köztartozást felhalmozza és fantomizálódik, 400-500 forintot tesz el, így a sor végén a biztonsági őr 4-500 forintos óradíjért dolgozik. Adó, járulék sok esetben egyáltalán nincs a rendszerben.”

Kapcsolódó cikkeink

Fantomcégek a postatelepen – a Civil Biztonsági Zrt.-től az Új Hebridákig tart a vagyonőrök alvállalkozói lánca

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le, aztán sittre került a stróman

Készülő konténer-állomások

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyébként 2015-ben – mint az Átlátszó korábban megírta – a szentgotthárdi ideiglenes állomás létesítéséhez konténereket szerzett be a Mobilbox Konténer Kft-től – hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében – mintegy 659,6 millió forintért.

De a BÁH-on kívül a Honvédelmi Minisztérium is vásárolt szállító raktárakat nettó 46 millió forintért a honvédség táborfalvai anyagellátó raktárbázisa számára. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pedig 101 millió forintért 51 konténert, hogy azokban folytassák le a menedékkérelmi eljárásokat a röszkei határátkelő-helyen.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás