Egyéb

Hiába tiltakoztak a helyiek, kivágtak 51 fát a XIII. kerületben

 

A helyi civilek tiltakozása ellenére a XIII. kerület tavaly egy offshore-hátterű cégnek adta el az egykor óvodaként funkcionáló Pannónia utcai ingatlant. A vevő most nekikezdett a beruházásnak, és kivágatta a telken található fákat. Az önkormányzat szerint nincs semmi probléma.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

2015 márciusában írtunk a XIII. kerületi Pannónia utcában található ingatlan fordulatos történetéről. Az önkormányzat 2011-ben még fel akarta újítani a 200 férőhelyes Pannónia utcai óvodát, ám 2012-ben mégis inkább bezárta. Majd 2014 telén eladták az ingatlant egy korábbi ügyben már feltűnt offshore céghez köthető vállalkozásnak, a Korall Invest 2006 Kft.-nek.

A Korall Invest 2006 tulajdonosa az adásvételkor a Tocsik-ügyből ismert Lovas Tamás, valamint a Komádi 2000 Zrt. volt. A Komádi 2000 Zrt. egyik tulajdonosa szintén Lovas Tamás, a másik pedig a Brit-Virgin szigetekre bejegyzett Girasol Invest Trade SA volt a Pannónia utcai ingatlan megvásárlása idején.

Lovas Tamás egy másik cégének, a szintén offshore hátterű Jászingatlan Kft.-nek a szocialista Tóth József által vezetett kerület 2009-ben egy közel 3000 négyzetméteres telket adott el, így a Pannónia utcai ingatlan már a második, amit Lovas érdekeltségébe került át az önkormányzattól.

Kapcsolódó cikkek

Offshore hátterű cégnek adta el az egykori óvodát a XIII. kerület, 60 fát is kivághatnak

A Tocsik-ügytől a Belvároson át Újlipótvárosig: a Lovas testvérek üzletei

Közadatigényléses pert vesztett a XIII. kerület az eloffsórozott óvoda ügyében

XIII. kerületi civilek igyekeztek mindent megtenni, hogy megakadályozzák a Pannónia utcai telek eladását, és az ingatlanon található mintegy 60 fa kivágását. Aláírásokat gyűjtöttek és tüntetést szerveztek, de az önkormányzat nem gondolta meg magát. Hiába fordultak a civilek a Fővárosi Főügyészséghez is, hogy nyilvánítsa semmissé az adásvételt, a főügyészség elutasította beadványukat.

Csupán egy fronton jártak sikerrel: az egyik kerületi lakos közadatigénylésben kérte ki a kerülettől az egykori óvodát megvásárló Korall-Invest 2006 Kft.-vel kötött előszerződést, majd az Átlátszó jogászainak segítségével pert indított az igénylést megtagadó önkormányzat ellen, és a bíróság neki adott igazat.

A Pannónia utcai egykori óvoda sorsával foglalkozó tavalyi cikkünk megjelenése után a XIII. kerület jegyzője helyreigazítást kért tőlünk. Mivel jogászaink nem találták megalapozottnak a kérelmet, azt nem közöltük le. Ezt követően az önkormányzat helyreigazítási pert indított ellenünk, azonban a bíróság idén áprilisban jogerősen is az Átlátszónak adott igazat, és elutasította a felperes keresetét.

Egy olyan mondatot is szerettek volna helyreigazíttatni velünk, amelyhez az adatokat egy képviselő-testületi ülésre írt alpolgármesteri előterjesztésből vettük, amely bárki számára elérhető az önkormányzat honlapján. Pedig senki nem igényelhet sajtó-helyreigazítást olyan állításra, amelyet saját maga tett.

A két nyertes eljárás azonban nem változtatott a tényeken: az egykori óvoda a Korall Invest 2006 Kft. tulajdonába került, és a cég nemrégiben kivágatta az ingatlanon található fákat.

Megkeresésünkre a XIII. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem 60, hanem csak 51 fát vágtak ki, amelyeknek túlnyomó többsége a szakvélemény szerint elöregedett, és erősen sérült volt.

Az ingatlanon kivágott 51 fa pótlására az engedélyezési eljárás során az építési hatóság 254 fának megfelelő pótlást írt elő. Ezt a kötelezettséget 22 fa ingatlanon belüli elültetésével, és összesen 20.320.000,-Ft fapótlás – megváltás befizetésével köteles az építtető teljesíteni.”

Az önkormányzat azt is hangsúlyozta a hozzánk eljuttatott közleményben, hogy a már megkezdett és további egy éven keresztül folytatott faültetés keretében 2 975 facsemete telepítésére és két éves utógondozására kerül sor a kerületben.

Azt viszont nem tették hozzá, hogy a 2 975 fa elültetésére a vizes vb-vel kapcsolatban vállalt kötelezettséget az önkormányzat a Dagály fürdő területén történt fakivágások megváltásaként.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás