Környezetpusztítás

Folytatódik az építkezés, természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a budakeszi Álomvölgyben

Természetkárosítás gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen Budakeszi Álomvölgy néven ismert területe kapcsán – tájékoztatta az Átlátszót a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A Natura 2000-es védettséget élvező területről korábban megírtuk, hogy az ott májusig érvényben lévő változtatási tilalom ellenére kutat fúrtak, elektromos- és vízvezetékeket fektettek, árkokat ástak, fákat és cserjéket is kivágtak. Az illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park szerint ezek a bolygatások védett fajok élőhelyét is érintették. A napokban nyilvánosságra került fotókon az látszik, hogy a helyszínen mégsem álltak le a munkálatok, útépítés kezdődött. A helyi önkormányzat ismét a hatóságokhoz fordult segítségért.

Február 17-én a budakeszi önkormányzat helyszíni ellenőrzést tartott az Álomvölgyben, melynek során kiderült, hogy ott “újabb környezetromboló tevékenység, útépítés van folyamatban.” Ezért a város polgármestere az ügyben – már nem először – az illetékes érdi kormányhivatalhoz, mint zöldhatósághoz és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz fordult.

A budakeszi polgármester levele

A polgármesteri megkeresésről tájékoztató emailből azt is megtudtuk, hogy Budakeszi Önkormányzatának Képviselő-testülete következő ülésén tárgyalni fogja a terület helyi védelem alá helyezésének kérdését. Erre a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bek.; az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 57.§ (3) bekezdés, valamint a szabálysértésekről szóló 1999. LXIX. tv. 1. §-ban foglalt felhatalmazás alapján van mód, az épített és természeti környezet védelme érdekében.

Szerettük volna megtudni a rendőrségtől, hogy pontosan milyen okok miatt, és miért ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás (hiszen tudomásunk szerint az építkezést a területet tulajdonló vállalkozó végezteti), de azt a választ kaptuk, hogy a folyamatban lévő ügyről további részletek egyelőre nem nyilvánosak.

Az ügyről szóló korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy az ügyben rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás miatt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Hegyesi Beáta, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja is. A budaörsi rendőrség egy korábbi feljelentés nyomán indított eljárást azzal zárt le, hogy a kerítés építése még Natura 2000 minősítésű védett területen sem engedélyköteles tevékenység, s hogy nem valósult meg élő szervezetek életközösségének, élőhelyének „jelentős mértékű megváltoztatása”.

Hegyesi akkor a budaörsi ügyészséghez fordult, ahol panaszának helyt adtak, és a rendőrségi eljárás folytatását rendelték el.

A természetrombolás ellen fellépő civilek, az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás az álomvölgyi beruházás ellen korábban petíciót indítottak és tiltakozást szerveztek. Most azt várják a képviselőtestülettől, hogy a csütörtöki testületi ülésén fogadja el a terület helyi természetvédelmi oltalom alá helyezésére tett javaslatukat, melyben több, az Álomvölggyel ökológiai kapcsolatban álló terület védelmére is kitérnek.

Ezek között szerepel a Farkashegyi repülőtér kifutópályája, a Bodzás-árok medrétől mindkét oldalon számított 10-10 méteres sáv, és egyéb mezőgazdasági területek. Arra kérik Budakeszi jegyzőjét, hogy a döntés meghozatalát követően kezdeményezze az Érdi Járási Hivatal illetékes osztályánál, hogy a folyamat lezárultáig ideiglenes helyi védettséget rendeljenek el, azonnali hatállyal.

Az ügy érdekében eddig hatezer aláírást összegyűjtő civilek az Átlátszó megkeresésére úgy fogalmaztak, hogy „a Pest Megyei Kormányhivatal korábbi döntését, mely természetvédelmi szempontból nem kifogásolta, és így jóváhagyta a juhászlakásoknak nevezett luxusingatlanok pontos helyeit” felül kell vizsgáltatni, mert természetvédelmi szempontból súlyosan aggályos egy olyan beruházás, ami már tényleges elindulása előtt is hatalmas károkat okoz a terület élővilágában.

Ha az önkormányzati testület szavazásán támogatást kap a helyi védelmet kérő javaslat, a jegyző a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól (DINPI) kérhet országos védelmet a területre. Amennyiben a DINPI ezzel nem ért egyet, az önkormányzat kezdheti meg a rendeletalkotást: kidolgozhatja a területek kezelési terveit, majd kihirdetheti a védettséget.

A hatóságok tétlenül nézik a természetvédelmi terület beépítését a Budakeszi Álomvölgyben

Brutális természetrombolás zajlik Budakeszin, a védett állat- és növényfajok lakóhelyeként szolgáló Álomvölgyben. A Natura 2000-es védettséget élvező terület beépítése ellen tiltakozók petíciót indítottak és tüntetni készülnek, mert a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére hetek óta munkagépek dolgoznak.

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás