Kormánypropaganda

10,7 milliárd forint értékű reklámszerződést kötött a kormány az elmúlt 4 hónapban – mutatjuk a szerződéseket

 

Amíg a népet a migránsokkal és Brüsszellel ijesztgették, addig Csetényi Csaba és Balásy Gyula cégeinek összesen 10,7 milliárd forint értékű megbízást adtak „lakossági tájékoztatás” címszóval.

Folyamatosan figyelemmel követjük a kormányzati reklámkiadásokat, ezért a tavaly szeptemberi kvótakampányhoz kapcsolódó hirdetéscunami adatainak feldolgozása után ismét adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához.

Kikértük a a Network 360 Kft.-vel és az Affiliate Network Kft.-vel, valamint a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és a Lounge Design Szolgáltató Kft.-vel 2016. november 1. és 2017. február 28. között kötött szerződéseket, valamint a hozzájuk kapcsolódó megrendeléseket és médiaterveket.

Csetényi Csaba két cége, a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. már korábban is milliárdos megbízásokat kapott, ám tavaly november végén kiderült, hogy a 2017-es állami reklámtenderen a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. is befutó lett.

A két cég tulajdonosa Balásy Gyula. A Lounge Design neve 2015-ben lett közismert, amikor kiderült, hogy ők készítették a migránsellenes, „Ha Magyarországra jössz” feliratú kék plakátokat. Balásy akkor nem reagált a Kreatív kérdéseire, a portál azonban felidézte, hogy a cég nem először dolgozik a kormánynak 2011 óta. Arról az Átlátszó is beszámolt 2013-ban, hogy a „Magyarország jobban teljesít” szlogenű kampány arculatát is a Lounge Design tervezte és gyártotta.

Ehhez nagyon hasonló üzenetű a „Magyarország erősödik” c. reklámhadjárat, amelyet 2016. december 15-én jelentettek be.

Március elején beadott adatigénylésünk válaszadási határidejét a Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatok nagy mennyiségére hivatkozva meghosszabbította 15 nappal, majd ennek letelte után, április 3-án megküldte a kért dokumentumokat.

Összesen nettó 10,7 milliárd forint értékű reklámszerződést kötött a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016. november 1. és 2017. február 28-a között. 9,58 milliárd értékben Balásy Gyula cégeit, 1,1 milliárd forint értékben pedig Csetényei Csaba vállalkozásait bízták meg.

Az összegeket négy szerződés tartalmazza:

1, Network 360 Kft. és Affiliate Network Kft.

2016. november 29.: 1.146.689.195 forint (PDF)

2, New Land Media Kft. és Lounge Design Kft.

– 2017. 01.04.: 1,8 milliárd forint (PDF)

– 2017.01.04.: 85 millió forint (PDF)

– 2017.02.14.: 7,7 milliárd forint (PDF)

Valamennyi megállapodás keretszerződés, ám csak a Csetényi cégeivel kötött 1,1 milliárdosban szerepel, hogy a megrendelő Kabinetiroda nem köteles lehívni a teljes összeget, csupán annak 70 százalékát. A Balásy Gyula cégeivel kötött szerződések mindegyikében az olvasható, hogy „a Megrendelő köteles a keretösszeget teljes egészében kimeríteni”.

Vagyis 10,46 milliárd forintot egész biztosan kifizet a kormány ezen megállapodások alapján. A szerződésekhez kapcsolódó dokumentumok szerint a Kabinetiroda a Csetényi cégeivel aláírt 1,1 milliárd forintos keretösszeget már csaknem teljes egészében kimerítette, Balásy Gyula érdekeltségeinek pedig február végéig 1,95 milliárd forint értékű megrendelést adtak le. Az összegek a kampányok kreatívjára, kutatásra, PR-ügynökségi tevékenységre és persze legnagyobb részben médiamegjelenésre mentek el.

Megkezdtük a Kabinetirodától kapott táblázatok feldolgozását, hamarosan jelentkezünk a részletes adatokkal, hogy melyik tv/rádió/újság/plakátcég mekkora bevételhez jutott.

Az iratokért egyébként most nem kellett személyes betekintésre mennünk, és heteket várnunk a fénymásolásra, megkaptunk mindent emailben. Ennek vélhetően az az oka, hogy 2016 novemberében panaszbeadványunk nyomán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felszólította a Kabinetirodát, hogy küldje meg az általunk kért dokumentumokat elektronikusan.

Erdélyi Katalin

Megosztás