közbeszerzés

Négy reprezentatív terem lesz az új Pénzügyminisztériumban 2 milliárd forintért

A tárca új, Szentháromság tér 6. szám alatt található ingatlanának felújítására eddig összesen 18 milliárd forintot fordítottak. Az EU-s közbeszerzési értesítőben most megjelent nettó 2,1 milliárdos kiadás az épület-rekonstrukció II. ütemének részét képezi, az összegből többek között 4 reprezentatív terem készül el. A kivitelező a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft., a projekt pedig a kormány Várba költözésének része.

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy a Pénzügyminisztérium egykori épületének műemléki rekonstrukcióját a beruházásra létrehozott állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. részletekben végzi el.

Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, a kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium újjépítésére. Mindkét tendert a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. kettőse nyerte.

A legújabb eredményhirdetésről szóló tájékoztatóban részletezett feladatok az ingatlan műemléki épület-rekonstrukciójának II. ütemének részei. A munkálatok elvégzéséért a WHB és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nettó 2,1 milliárd forintot kap, az erről szóló szerződést a PM-TÉR6 idén júliusban írta alá a cégekkel.

A homlokzati kőfaragó munkák mellett ebben a szakaszban négy műemléki, reprezentatív terem teljeskörű rekonstrukcióját hajtják végre: elkészül a Tanácsterem, a Tanácsterem előtere, az Audienciás terem és a Miniszteri Váróterem. A termekbe 334 m2 díszes gipszmennyezetet, 84 fm díszes fa falburkolatot,  337 m2 műemléki táblás parkettát és 8 db ólmozott üvegablakot gyártanak újra, valamint 9 db műemléki ajtót rekonstruálnak/újítanak fel.

A WHB-nak az Opten Kft. adatai alapján 2018-ban az értékesítésből nettó 50,1 milliárd forintos árbevétele származott, adózott eredményként pedig 7,3 milliárd forintot könyvelhetett el. A Garage Ingatlanfejlesztő pedig az elmúlt évben az értékesítésből nettó 3,3 milliárd forintos árbevételre tett szert, míg az adózott eredménye 501 millió forint lett.

A WHB korábban más megbízásokat is elnyert a Várban: a Laki Épületszobrász Zrt.-vel közösen nettó 3,479 milliárd forintért építi újjá a királyi lovardát a Budai Várnegyed területén található Csikós udvarban, valamint további 3,5 milliárdért rekonstruálja a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt.

A Vár teljes átépítésének költsége legalább 200 milliárd forintba fog kerülni a magyar adófizetőknek, de szakértők szerint akár 1.000 milliárd is lehet a végösszeg. Ennek részeként alakították ki az egykori Karmelita-kolostorban az új miniszterelnöki irodát, ahova az Iparművészeti Múzeumból kölcsönöztek szőnyegeket, dekorációnak pedig festményeket és szobrokat a Szépművészeti Múzeumból és a Nemzeti Múzeumból.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az újjáépített Pénzügyminisztérium látványterve (forrás: Tervlap.hu)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás