Közszolgálat

Ingyenes kurzusokat indítanak a CEU tanárai a hazai politikai párbeszéd javítása érdekében

A magyar nyelvű kurzusokat három témában – boldogság, Trianon és médiaszabadság – Jávor Benedek, Stumpf András, Bajomi-Lázár Péter, Tompa Andrea, Pető Andrea, Bakos Petra, Trencsényi Balázs és Bari László Bence vezetik majd, de a meghívott előadók névsora is figyelemre méltó. A kurzusokon a részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, és a férőhelyek korlátozottak. 

2019. tavaszán a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatói az akadémiai kutatóintézetekben és budapesti egyetemeken dolgozó kollégákkal együttműködésben új oktatási projektet indítottak a politikai pártokban, civil szervezetekben és a politikai nyilvánosságban tevékenykedő fiatalok számára. A program célja az, hogy megfelelő háttértudást biztosító keretek között beindítsa és erősítse a párbeszédet különböző politikai hátterű aktivisták között, ezzel is elsősegítve a magyar politikai közbeszéd színvonalának emelését. Célkitűzésének megfelelően a szabadegyetem minden kurzusát különböző politikai hátterű kutatók közösen tervezik meg és vezetik le.

A CEU Bibó István Szabadegyetem idén ősszel három témában indít ingyenes kurzusokat:

1, A boldogság politikája
Kurzusvezetők: Pető Andrea, Tompa Andrea, Bakos Petra
Vendégelőadók: Gál Eszter, Laborczi Géza, Lőw András, Skrabski Fruzsina, Tóth Krisztina, Udvarhelyi Tessza, Üveges Gábor, Várszegi Asztrik, Gábor Zoltán
Időpontok: november 13. – december 19 (szerdánként), 17:30 19:00
Jelentkezés és további információ: https://biboszabadegyetem.org/a-boldogsag-politikaja/

„A kurzus legfontosabb kérdése: hogyan juthatunk el örömtelibb, derűsebb világképig, amikor mindenhonnan az elégedetlenség, a harag és a gyűlölet hangjai áradnak? Miféle alternatívákat kínálnak azok a tudományos, művészeti és civil kezdeményezések, amelyek a problémaérzékeny, testtudatos, valódi átalakulást szorgalmazzák? A hat találkozás során a meghívott vendégeinkkel hat kulcsfogalom – szerelem, gyász, harag, test, közösség és család – köré szervezett beszélgetésein keresztül arra törekszenek, hogy kreatív megoldásokat találjunk a múltunk, a jelenünk és a jövőnk önvizsgáló, elfogadó és igenlő újragondolásához.” – áll a kurzus ismertetőjében.

2, Száz év múltán: Trianon
Kurzusvezetőink: Trencsényi Balázs, Bari László Bence
Vendégelőadók: Ablonczy Balázs, Bódy Zsombor, Romsics Ignác, Miroslav Michela, Csunderlik Péter, Egry Gábor, Krizmanics Réka, Adorjáni Anna
Időpontok:  november 5. – december 10., kedd – csütörtök 17:30 – 19:10
Jelentkezés és további információ: https://biboszabadegyetem.org/szaz-ev-multan-trianon/

„A trianoni békeszerződés 1920-as megkötése óta közel megkerülhetetlen témája a modernkori magyar történelemről szóló személyes párbeszédeknek, közéleti vitáknak és állami emlékezetpolitikáknak. Kurzusunk a Trianon-problémakört a maga komplexitásában próbálja megragadni és párbeszéd tárgyává tenni. A hallgatók új ismereteket szereznek majd Trianon szövevényes kérdésköréről, és ezt a tudást mind a kurzus vitái, mind további tanulmányaik, illetve közéleti tevékenységük során kamatoztathatják.” – olvasható a kurzus leírásában.

3, Médiaszabadság Közép-Kelet-Európában – nézőpontok
Kurzusvezetők: Jávor Benedek, Bajomi Lázár Péter, Stumpf András
Időpontok: kedd-csütörtök 17:30 – 19:00
Jelentkezés és további információ: https://biboszabadegyetem.org/mediaszabadsag-nezopontok/

„A kurzus célja, hogy áttekintsük a médiaszabadság helyzetét és alakulását Magyarországon és Közép-Kelet-Európában. Fókuszában a politika és a média kölcsönhatása, a politikai kommunikáció, a médiapolitika és az újságírói szerepfelfogások alakulása áll. Az előadások közös vonása az összehasonlító médiakutatás módszertanának alkalmazása: a politikai és a médiarendszerek dinamikusan változó viszonyának néhány aspektusát igyekeznek feltárni. Megvizsgáljuk a média politikai gyarmatosításának lépéseit, és a médiával szembeni fogyasztói elvárások magyar és régióbeli sajátosságait. Gyakorló újságírói szemmel bemutatjuk, hogy hogyan válik lehetetlenné az értékelvű újságírás a politikai elvárások nyomása alatt, miként válik érdektelenné, sőt ellenséggé a konzervatív minőségi újságírás is egy jobboldali kormányzás számára, amely nem hisz a független média szerepében. Gyakorlati példák és kutatások alapján esik szó a közmédia állapotáról és a propaganda működéséről. Áttekintjük az Európai Unió hatásköreit és azok hiányosságait, az EU be(nem)avatkozásának okait és módjait, a fennálló keretrendszerben alkalmazható eljárásokat illetve a médiaszabadság új megközelítésének szükségességét.” – áll a kurzus leírásában.

A kurzusokon a részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, és a férőhelyek korlátozottak. Jelentkezni október 28.-ig lehet az alábbi űrlapon: https://biboszabadegyetem.org/jelentkezes/

Címlapkép: Szakál Szebáld / Átlátszó

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás