offshore

A jogerős bírósági döntés szerint is csalással szerzett panamai cégeket a néhai Welsz Tamás

A Welsz Tamás által kétszer is csalással átvett panamai cég, a Five Star Solution S. A. bíróságon támadta meg azt, hogy a két átírás között a társaság képviseletére jogosult személy, Bartók Attila felbontott egy értékes telek eladásával kapcsolatos szerződést, hogy az ingatlant Welsz és élettársa ne tudja megszerezni. A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése október 11-én kimondta, hogy Bartók Attila jogosult volt arra, hogy eljárjon az ügyben.

Többször foglalkoztunk az elmúlt években a néhai Welsz Tamás ügyeivel. Így azzal, hogy 2012-ben Welsz csalással átíratott a nevére két panamai céget, a a Five Star Solution S. A.-t és az Acropolis Property Developments S. A.-t. Mindkét vállalkozás az üzletember élettársának a sógoráé, Bartók Attiláé volt.

A céges ügyeskedésből büntetőeljárás lett, és a panamai hatóságok megállapították, hogy Welsz Tamás, valamint élettársa, Horthy Andrea okirat-hamisítást – kint közhitelesség elleni bűncselekményt (csalást) – követtek el. A vádiratot közre adtuk. Ismert az is, hogy amikor a pár megszökött Panamából, kiadták ellenük az Interpol-körözést. Welsz Tamás 2014-ben váratlanul meghalt, így felelősségre vonni már csak Horthy Andreát tudták.

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Pontatlanok azok a sajtóban megjelent értesülések, amelyek szerint lezárta az V. kerületi kapitányság azt a nyomozást, amelyet Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban folytatott csalás és közokirat-hamisítás miatt. Az eljárásban gyanúsított lett a furcsa körülmények között elhunyt vállalkozó volt élettársa, Horthy Andrea. Első körben erre jutottak a nyomozók, majd utána elbizonytalanodtak abban, hogy kinek van igaza.

A panamai bíróság 2017. december 18-án négy év szabadságvesztésre ítélte Welsz Tamást és Horthy Andreát, és egy évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. A nő a börtönbe vonulást 7 500 balboa, mintegy két millió forint egy éven belül történő megfizetésével kiválthatta.

De még mindig vannak eljárások a panamai céges trükközések miatt, mert amikor Bartók Attila megtudta, hogy a cégeket Welsz csalással átíratta a nevére, a megbízottja révén 2013. március 8-án megsemmisíttette a panamai cégben tett módosításokat, Magyarországon pedig felbontott egy értékes solymári telek eladásával kapcsolatos szerződést.

A jelenleg több tízmillió forintot érő területet Bartók Attila testvére, Bartók Gábor vette, de a felesége, vagyis Horthy Andrea nevére íratta. Majd amikor Bartók Attila kölcsönadott a házaspárnak, a telek lett a fedezet. Ám Bartók Gábor és Horthy Andrea válása után a kölcsön megfizetése elmaradt, ezért Bartók Attila a szerződés alapján a telket átíratta a nevére. Horty Andrea ezt büntető- és polgárjogi úton is megtámadta, de nem járt sikerrel. A telek pedig bekerült Bartók Attila panamai cégébe. Majd innen a férfi tulajdonába.

Ezt támadták meg Welszék a bíróságon, miután másodszor is visszaíratták magukat a Five Star Solutionba. Azt hozták fel a szerződésfelbontással kapcsolatban, hogy a megállapodás nem jött létre érvényesen a felek között, mert Bartók nem volt jogosult eljárni a panamai cég nevében. Kérték a szerződés semmisségének a kimondását.

A 2013 óta tartó perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2019. február 27-én úgy határozott, hogy Bartók Attila megköthette az adásvételi szerződést felbontó megállapodást, mivel tényleg ő volt a Five Star Solution S. A. képviseletére jogosult személy. Az ítélet október 11-én jogerős lett, a másodfokon eljáró Fövárosi Törvényszék teljes mértékben helyben hagyta a PKKB döntését.

Miután a panamai bíróság megállapította, hogy Welszék bűncselekmény elkövetésével szerezték meg a panamai cégeket, így a Five Star Solution S. A.-t is, a jogerős bírósági ítélet alapján folyamatban van az eredeti állapot visszaállítása, vagyis a vállalkozás visszakerül Bartók Attila nevére.

Csikász Brigitta

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás