Egyéb

Száll az azbesztpor a Széchényi Könyvtár épületében, az illetékesek hallgatnak

 

Mégis van azbeszt, nem is kevés az Országos Széchényi Könyvtár épületében, akad helyiség, ahol csak védőfelszerelésben ajánlott tartózkodni, akkor is csak rövid ideig, és olyan is, amit teljesen le kellene zárni. Mindez a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége előzetes szakvéleményében olvasható. Nem tudni, az OSZK mit lép, ugyanis nem válaszoltak a kérdéseinkre. 

„Egészségre veszélytelen azbeszt mennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg” – hűti le a kedélyeket a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége az Átlátszó birtokába került előzetes szakvéleményében.

A véleményt megrendelő Országos Széchényi Könyvtár volt az, amelyik a kiszivárgott információk szerint azért odázná el az épület nyolcadik emeletének teljes azbesztmentesítését, mert mérték ugyan az azbesztmennyiséget, de nem éri el az egészségügyi határértéket a porban szálló szennyezés.

Előzmények

40 milliós közüzemi díjtartozás az Országos Széchényi Könyvtárban

Tízmilliárd forintot kapott, mégis akadoznak az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatásai

Az azbeszt-tartalmú födém alatt, a nyolcadik emeleten a tervek szerint több tucatnyi munkaállomást alakítanának ki. Tömeges digitalizálást folytatnának az úgynevezett Országos Könyvtári Rendszer projekt keretében – a tízmilliárd forint közpénzbe kerülő, mégis akadozó OKR-ről korábban írtunk.

Információink szerint amióta a könyvtáron belül kiszivárgott az azbesztmentesítő szövetség szakvéleménye, aggodalom tapasztalható a dolgozók körében.

Nem is csoda, a szövetség ugyanis erős megállapításokat tett. Miután ecsetelték az azbeszt általános kedvezőtlen egészségügyi hatásait, leírták, hogy január közepén járták be az érintett területeket, a jelenlegi gépészeti teret, büfégalériát, szellőző-gépházat. Azt állapították meg egyebek mellett, hogy

„A déli és az északi gépház keleti oldalán megtekintett, vakolattal nem rendelkező, látszó azbeszttartalmú szigetelőanyagok olyan mértékben elveszették a szilárdságukat, hogy sok helyen külső behatás – huzat, épületrezgés – nélkül is leesnek a földre, onnan pedig a légmozgásoktól irányítottan juthatnak el az épület különböző részeibe”.

A legrosszabb a helyzet a szellőző-gépházban. Itt ugyanis már látszik a falfelület, az azbeszt lehullott. Mivel a gépház nem üzemel, a szövetség szerint az ajtót le kellene zárni, a belépést pedig megtiltani. Szintén lezárandó a gépészeti tér, ahová csak indokolt esetben, a lehető legrövidebb ideig, megfelelő védőfelszerelésben lehetne engedélyezni a behaladást. Itt további laborvizsgálatokat is szükségesnek tartanak a szakemberek.

„A jelenlegi helyzet az idő múlásával csak kedvezőtlenül változhat. (…) A szakszerű, az érvényes szabályozás szerint is elfogadható beavatkozásra csak egy lehetőség van: az előírások szerinti azbesztmentesítés” – áll a 2018 január 25-én kelt dokumentumban.

Kérdeztük az OSZK-t, hogy ismerik-e az előzetes szakvéleményt és milyen lépéseket terveznek, de egyelőre nem válaszoltak.

Rádi Antónia

Megosztás