közgyűjtemény

Nyárra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és elképzelhető, hogy ott már nem is nyit ki többé

Május elején tájékoztatja az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége a kollégákat arról, hogy meddig kerül lakat a nemzeti közgyűjteményre, és hol működnek majd tovább. Félő, hogy a Várnegyed orbanizálásának áldozatai lesznek, sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis bizonyosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

„Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk” – ezt válaszolta kérdésünkre Tüske László, az OSZK főigazgatója.

A könyvtárhoz azért fordultunk kérdésünkkel, mert az OSZK dolgaira rálátó olvasónk szerint május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár.

Sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis bizonyosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban.

A bezárás egyik oka a régóta húzódó azbesztmentesítés megkezdése – emlékezetes, az OSZK sokáig tagadta, hogy egyáltalán van azbeszt az épületben -, olvasónk tudomása szerint azonban közre játszik az intézmény által felhalmozott tetemes adósság is. Tovább az, hogy az OSZK és a budai Várnegyed átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv irányítói között egyre élesebb ellentét feszül.

Utóbbiról nemrég írtunk:

Győzött a vurstlilobbi, szedelőzködhet a Széchényi Könyvtár?

Közterületi órák Közterületi órák Közterületi órák „A Postás strand mindannyiunké és az is marad!” című kampány költségei Közterületi órák Mennyi volt 2018. januárjában a korbetöltött öregségi nyugdíjas sokaság középső tagjának folyósított ellátás összege? NGM – támogatások NGM – szerződések Külügyminisztérium – támogatások Külügyminisztérium – szerződések Honvédelmi Minisztérium – szerződések

A lényeg: alighanem el kell hagyja a Várpalotát a könyvtár, és ha igaz, abba a nagykörúti Kilián-laktanyába kell cuccoljon, ami pedig szakértők szerint alkalmatlan a közgyűjtemény elhelyezésére.

A főigazgató már tavaly ősszel pedzegette munkatársai előtt a jövőt. Így: „sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk”.

Rádi Antónia

Fotó: Szakál Szebáld/Átlátszó

Megosztás