petíció

Petíció indult a GRECO antikorrupciós szervezet országértékelésének nyilvánosságáért

Az Európa Tanács antikorrupciós szervezete, a GRECO 2017 óta folytat eljárást Magyarország ellen, mivel a négy évvel ezelőtti vizsgálatuk ajánlásait a kormány nem fogadta meg, sőt az azok betartását ellenőrző jelentéseket sem hajlandó nyilvánosságra hozni. Az aHang petíciós portál most levélküldő kampányt indított, hogy hozzák nyilvánosságra a jelentéseket.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

A GRECO többek között azt várja a kormánytól, hogy növelje a törvényhozás átláthatóságát, csökkentsék Handó Tünde jogköreit a bírói szervezet felett, és szigorúan szabályozzák azoknak az eseteknek a körét, amikor egy büntetőügyet el lehet venni az azt vizsgáló ügyésztől.

A tagországok közül csak Magyarország és Fehéroroszország nem járult hozzá, hogy az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes intézménye közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést.  Jávor Benedek EP-képviselő kétszer próbálta kikérni a jelentést Trócsányi László igazságügyi minisztertől, teljesen hiába.

Most az aHang petíciós portál indított levélküldő kampányt a jelentés nyilvánosságra hozatala érdekében, a kezdeményezéshez az Átlátszó, az eDemokrácia Műhely, a K-Monitor és a Korrupciókutató Központ Budapest is csatlakozott. A petíció szövege így hangzik:

„Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, mit és hogyan valósított meg a magyar kormány a GRECO (a Korrupcióellenes Európai Államok Csoportja) által 2015-ben megfogalmazott ajánlásokból!

Az Európa Tanács antikorrupciós szervezete által (GRECO) hazánkról készített értékelésének titkolása nem ad lehetőséget az érintett szervezetek, intézményrendszerek számára a feltárt problémákkal és hiányosságokkal való szembenézésre.

Ezúton kérjük, hogy hozza nyilvánosságra a magyar kormány a GRECO által javasolt intézkedések végrehajtásáról szóló országértékelését!”

A petíciót itt lehet aláírni:

Nyilvánosságot a nemzetközi antikorrupciós szervezet (GRECO) országértékelésének!

Legyen nyilvános a hazánkról szóló antikorrupciós jelentés! Írd alá a petíciót a valós korrupciós kockázatok megismeréséhez!

Megosztás