Egyéb

Uniós százmilliók landoltak a cégcsoportnál, amely átjátszotta Schmidt Máriának a Figyelőt

 

Jelentős összegű, 155,8 millió forintos uniós támogatást nyert 2013-ban, most viszont adóvégrehajtás alá került a Fidesz-közeli Ducsaiék vezette SZE Kutatás + Fejlesztési Kft. A cég tulajdonosa az az Investender Kft., amely tavaly megvette, majd azon melegében továbbadta Schmidt Máriáéknak a Figyelőt.

Dokumentumok tartalmi összehasonlítására alkalmas szemantikus vállalati kereső létrehozása – erre nyerte el a fejlesztés 45 százalékának megfelelő 155,8 millió forintot az SZE Kutatás + Fejlesztési Kft. 2013 év végén. A cég honlapján ennél részletesebben is le van írva a projekt, a fejlesztés célja, hogy

„a keresés során lehetővé tegyük a felhasználó számára az eredmények könnyű és gyors áttekintését és kinyert információ darabok közötti viszonyok egyszerű jelölését, akár átstruktúrálását, s így az elérhető tudás folyamatos fejlesztését a lehető legtöbb eszközön”

Megtalálni azonban nem könnyű sem a fejlesztést, sem magát a vállalkozást, elérhetőség ugyanis nincsen az oldalon, a cégbíróságon megadott email-címre írt levelet pedig visszadobja a rendszer.

Pedig a fejlesztést a kifizető kormányzati szerv elfogadta, a záró beszámolót elfogadták, az utolsó kifizetés tavaly áprilisban megtörtént.

Az SZE K+F május eleje óta adóvégrehajtás alatt áll – erről kérdeztük Ducsai Ákos ügyvezetőt a sajnos visszadobott levélben (egy másik cége címére is írtunk, ott nem jelezett hibát, a választ várjuk). Előfordul ugyanis, hogy az efféle végrehajtások oka formális és védhető bürokratikus hiba, vagy éppen a tartozás összege elenyésző.

A 2012-ben létrehozott cégnek ugyanakkor nem először gyűlik meg a baja az adóhatósággal, a mostani végrehajtás sorrendben az ötödik. A terheléseket az uniós pályázat elnyerése után, 2014 óta jegyeztette be a NAV, igaz eddig valamennyit törölték is – a legutolsó, cikkünk hét eleji írásakor még a NAV adatbázisában is látszódó kivételével -, a legtovábbi fél évig volt rátáblázva a kft-re 2016-2017-ben.

Az SZE K+F első ügyvezetője, 2015-ig Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. jelenlegi vezérigazgatója volt, jelenleg rokona, Ducsai Ákos vezeti a céget. A kft-ben 2014 tavasza óta közvetve és közvetlenül is érdekelt Ducsai Investender Kft.-je.

Ez volt az a cég, amiről a minap írtuk, hogy tavaly megvette, majd nyomban el is adta Schmidt Mária érdekeltségének a Figyelő című hetilap kiadói jogát:

Ordítozva állította a propagandagépezet szolgálatába Schmidt Mária a Figyelőt

A kft másik tulajdonosa az Investender többségi érdekeltségében álló, s tavaly szeptember óta szintén Ducsai Ákos által vezetett Agrotechfood Zrt., amely ellen 2016 júliusa óta folyik adóvégrehajtás, s amely szintén szépen nyert uniós pénzt: 2014-ben 144,2 millió forintot üzleti környezet fejlesztésére. Ez az összeg a projekt költségeinek a fele volt, az utolsó kifizetés tavaly májusban történt.

Korábban, 2014-2015-ben az Agrotechfoodot is vezette a „kereskedőházas” Oláh Zsanett. A Hét Nap című vajdasági újságnak 2014 decemberében adott, A miniszterelnök csapatában címmel megjelent interjújában ezt mondta a cégről:

„az agrár- és élelmiszeripar területén hasznosítható innovatív technológiákat karoljuk föl. Ha valaki olyan technológiát, terméket vagy szolgáltatást fejlesztett ki, ami újdonság, akkor segítünk neki azt piacképessé tenni”

Rádi Antónia

Megosztás