közbeszerzés

Schmidt Máriáék újabb 100 milliót költenek az ’56-os emlékévre

 

50 millióért készül digitális tananyag és mobilalkalmazás, továbbá 50 millióval drágulnak a nyomdai kiadások.

Tavaly volt az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója, amelynek alkalmából emlékévet szervezett a kormány. Az emlékév lebonyolítására 14,5 milliárd forintot kapott a Terror házát is üzemeltető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK), ebből rengeteget költöttek reklámra, és különböző rendezvényekre.

Az ’56-os emlékév kormánybiztosa, a KKETTK-t vezető Schmidt Mária sokáig nem akarta nyilvánosságra hozni a kiadásokat, és megtagadta az adatigényléseket az emlékév zavartalan lebonyolítására hivatkozva. Nemrégiben bepereltük a KKETTK-t emiatt, ezután váratlanul közzétették a szerződéseket az emlékév honlapján.

Bár már 2017 van, a költségek még mindig tovább növekednek.

A Közbeszerzési Értesítő június 1-i számában megjelent tájékoztatás szerint nettó 50 millió forintért digitális tankönyv, mobilalkalmazásé, weboldal-fejlesztés és egyéb informatikai fejlesztés készül az ’56-os emlékévvel kapcsolatban. A felhívás nélküli tendert egyetlen ajánlattevőként az Appsters Kft. nyerte. A cég tulajdonosa Nyírő András, az Index egykori alapítója. Az Appsters 2010 óta sorra kapja az állami megbízásokat, a Schmidt Mária által vezetett KKETTK a második legnagyobb megrendelője.

Az uniós értesítő június 13-i száma szerint pedig az emlékév egy korábbi szerződése drágul most nettó 51,45 millió forinttal. A gyorsított tendert még 2016 szeptemberében nyerte el a Real Print Kft. egyedüli ajánlattevőként. A nyomdai szolgáltatásokra szóló megbízás eredeti összege nettó 105 millió volt, ez most „további szolgáltatások megrendelése miatt” nettó 156,45 millió forintra emelkedik. Azt sem az eredeti szerződésnél, sem a mostani módosításnál nem tette közzé a KKETTK, hogy pontosan milyen nyomdai szolgáltatásokat végez a pénzért a Real Print. A cég tulajdonosa Ravadics László és Veréczi Tibor.

Kapcsolódó cikkeink

Lehallgatták a munkavállalók elektronikus levelezését Schmidt Mária Figyelőjénél

Ordítozva állította a propagandagépezet szolgálatába Schmidt Mária a Figyelőt

Schmidt Máriáék váratlanul közzétették az ’56-os emlékév szerződéseit

Most az első világháborús emlékévre költenek félmilliárdot Schmidt Máriáék

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás