közbeszerzés

200 milliárdos keretmegbízást nyert a WHB és a ZÁÉV állami intézmények energetikai felújítására

 

A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. tenderére hárman pályáztak, és mindannyiukkal szerződést kötöttek. A négy évre szóló megbízás keretében EU-s pénzből kell energetikai felújítást végezniük különböző állami intézményeken.

Az állami tulajdonú Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) februárban írt ki nyírt közbeszerzést állami, önkormányzati, honvédelmi és rendvédelmi intézmények energetikai felújítására nettó 500 milliárd forint értékben. A keretösszeget április elején nettó 200 milliárd forintra csökkentették.

Az eredmény az EU-s közbeszerzési értesítő július 29.-i számában jelent meg: a gigatenderre három ajánlat érkezett, és mindhármat nyertessé nyilvánította az NFSI.

– Dél-Konstrukt Zrt. és ZERON Zrt. közösen

– West Hungária Bau Kft. (WHB)

– ZÁÉV Zrt.

A szerencsés nyertesek később egymással versenyeznek majd a konkrét munkákért. A hivatalos tájékoztató szerint a főbb feladatok nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés, homlokzati, lábazati, padlás- és tetőszigetelés, valamint napkollektorok/napelemek beszerelése.

Azt nem közölték, hogy pontosan mely ingatlanokról van szó, csak annyit tudni, hogy részben műemlék épületek, melyek közhasználatban vagy állami/önkormányzati fenntartásúak, illetve honvédelmi és/vagy rendvédelmi szervezet létesítmények, továbbá egészségügyi intézmények.

Az épületfelújítások árát EU-s pénzből akarja kifizetni az NFSI, de a jelek szerint ennek megoldásán még dolgoznak, ugyanis az eredménytájékoztató dokumentumban mindössze annyi szerepel, hogy a forrás „KEHOP vagy bármely más Operatív Program”.

Június végén számoltunk be egy nagyon hasonló közbeszerzésről: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nettó 40 milliárd forint értékű keretszerződést kötött hat céggel műemlékfelújításra. A WHB, a ZÁÉV, és a Zeron akkor is nyert, valamint Mészáros Lőrincék családi cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt., továbbá a Penta Industry Kft. és a Nyírépszer Hungária Kft. is a szerencsés hat között volt.

A ZÁÉV-ről azóta nem hallottunk, de a WHB néhány napja nyerte el a Millenáris megújításra kiírt nettó 10,6 milliárd forintos közbeszerzést is.

Erdélyi Katalin

Megosztás