közbeszerzés

200 milliárdos keretmegbízást nyert a WHB és a ZÁÉV állami intézmények energetikai felújítására

 

A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. tenderére hárman pályáztak, és mindannyiukkal szerződést kötöttek. A négy évre szóló megbízás keretében EU-s pénzből kell energetikai felújítást végezniük különböző állami intézményeken.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az állami tulajdonú Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) februárban írt ki nyírt közbeszerzést állami, önkormányzati, honvédelmi és rendvédelmi intézmények energetikai felújítására nettó 500 milliárd forint értékben. A keretösszeget április elején nettó 200 milliárd forintra csökkentették.

Az eredmény az EU-s közbeszerzési értesítő július 29.-i számában jelent meg: a gigatenderre három ajánlat érkezett, és mindhármat nyertessé nyilvánította az NFSI.

– Dél-Konstrukt Zrt. és ZERON Zrt. közösen

– West Hungária Bau Kft. (WHB)

– ZÁÉV Zrt.

A szerencsés nyertesek később egymással versenyeznek majd a konkrét munkákért. A hivatalos tájékoztató szerint a főbb feladatok nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés, homlokzati, lábazati, padlás- és tetőszigetelés, valamint napkollektorok/napelemek beszerelése.

Azt nem közölték, hogy pontosan mely ingatlanokról van szó, csak annyit tudni, hogy részben műemlék épületek, melyek közhasználatban vagy állami/önkormányzati fenntartásúak, illetve honvédelmi és/vagy rendvédelmi szervezet létesítmények, továbbá egészségügyi intézmények.

Az épületfelújítások árát EU-s pénzből akarja kifizetni az NFSI, de a jelek szerint ennek megoldásán még dolgoznak, ugyanis az eredménytájékoztató dokumentumban mindössze annyi szerepel, hogy a forrás “KEHOP vagy bármely más Operatív Program”.

Június végén számoltunk be egy nagyon hasonló közbeszerzésről: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nettó 40 milliárd forint értékű keretszerződést kötött hat céggel műemlékfelújításra. A WHB, a ZÁÉV, és a Zeron akkor is nyert, valamint Mészáros Lőrincék családi cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt., továbbá a Penta Industry Kft. és a Nyírépszer Hungária Kft. is a szerencsés hat között volt.

A ZÁÉV-ről azóta nem hallottunk, de a WHB néhány napja nyerte el a Millenáris megújításra kiírt nettó 10,6 milliárd forintos közbeszerzést is.

Erdélyi Katalin

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás