2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

kozbeszek2017

 

Az Átlátszó a közbeszerzési közleményekre alapozott számításai szerint Szíjj László vállalkozásai 606,5 milliárd forint értékű tendert nyertek el tavaly. Második helyen a ZÁÉV végzett 430 milliárddal, harmadik a WHB lett 342,5 milliárddal. A Mészáros-család cégei negyedik helyen zárták 2017-et 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás.

 

 

Az elmúlt évben hónapról hónapra figyelemmel követtük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Most elkészítettük az éves összegzést. Röviden: a nemzeti tőkésosztálynak nagyon jó éve volt.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett. Szeptemberben ismét Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot, októberben Mészáros Lőrinc végzett a dobogó tetején, novemberben pedig a Valton.

Évvégi hajrá

Decemberben Mészáros Lőrinc lett a listavezető, a hozzá köthető (saját vagy gyerekei tulajdonában lévő cégek) ugyanis összesen nettó 105, 5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Ennek nagy része, 63 milliárd forint egy útépítési megbízás a Duna Aszfalttal közösen, 21,5 milliárd egy vízügyi projekt, 13,7 milliárd forint pedig egy vasútépítési munka.

Az év utolsó hónapjában második lett Szíjj László 86,7 milliárd forinttal (ebből 63 a felcsúti polgármester cégével közösen elnyert útépítés), harmadik a WHB 12,9 milliárd forinttal (ennek jelentős részét, egy 10,7 milliárdot kitevő megbízást a Mikulás hozta), negyedik pedig a ZÁÉV 10,6 milliárd forinttal. Ötödik helyen, az első négytől jócskán lemaradva Balásy Gyula végzett 3,95 milliárd forinttal: a kormányzati propagandakampányokat levezénylő cégeket ezúttal Magyarország külföldi reklámozásával bízta meg a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

 

2.115 milliárd forint értékű tendert nyertek 2017-ben

Folyamatosan készített havi monitorozásunknak köszönhetően villámgyorsan összesíteni tudtuk a nemzeti tőkésosztály tavalyi egész éves eredményeit. Az eredmény megdöbbentő: a tíz kormányközeli vállalkozó érdekeltségei tavaly összesen nettó 2.115 milliárd forint értékű közpénzes megbízást nyertek el. Az összeg nagy része, nettó 1.963 milliárd az első ötnél landolt:

– Szíjj László 606,5 milliárd

– ZÁÉV 430,79 milliárd

– WHB 342,5 milliárd

– Mészáros Lőrinc 299 milliárd

– Varga Károly 284,64 milliárd forint értékű közbeszerzés győztese lett.

Az éves szinten Top5 vállalkozás mindegyike az építőiparban dolgozik, ahogy a 67,27 milliárd forinttal hatodik helyre került Market is, amelynek Garancsi István a tulajdonosa. Hetedik lett a Fidesz kedvenc biztonsági cégeként elhíresült Valton 30,84 milliárddal, és a reklámosok zárják a listát: Balásy Gyula érdekeltségei 27,66 milliárd forint, Kuna Tibor kommunikációs cégei 14 milliárd, Csetényi Csaba vállalkozásai pedig összesen 12,4 milliárd forint értékű tendert nyertek 2017-ben.  

Nagy részét az EU fizeti

Mivel a kormány évek óta folyamatosan Brüsszel ellen hergeli a szavazókat, érdemes megnézni, hogy az öt legsikeresebb cég által elnyert tenderek hány százalékát fizeti az Európai Unió.

Ez az információ minden közbeszerzési dokumentumban megtalálható, abban ugyanis kötelező feltüntetni az ajánlatkérőnek, hogy a megbízás árát a magyar költségvetésből, vagy valamilyen uniós forrásból fedezi. Táblázatunkban ezt is vezettük (kék színnel jelölve) a tavalyi év során, és most mutatjuk az összegzést.

A Mészáros-család cégei által elnyert közbeszerzések 83,3 százalékát az EU fizeti.

A WHB esetében ez az arány 74,5 százalék, Varga Károly vállalkozásainál 58,9 százalék, a ZÁÉV-nél 46,4 százalék, Szíjj László érdekeltségeinél pedig 44,1 százalék.

Ennek fényében elég érdekes, hogy Orbán Viktor tavaly többször nyilatkozott úgy, hogy a magyar gazdaság a saját lábán áll, és nem az európai uniós források működtetik.

Kapcsolódó cikkeink

Legjobb adatigényléses sztorijaink 2017-ben: félmilliárdos CÖF-apanázs, aktív törésvonal Pakson, ugrótorony aranyárban

Júliustól októberig 4,9 milliárd forintot költött propagandára a kormány

Mi került 3 milliárd forintba ezen az ugrótornyon? Kikértük, megkaptuk és bemutatjuk a szerződéseket

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát
Az első idei nemzeti konzultációt 7,2 milliárd forintért reklámozta a kormány

3 milliárd forintot költött a kormány a propagandagépre a “Magyarország erősödik” kampányban

3 milliárd forintot költött a kormány a kvótakampány végére

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • disqus_Lsb5oCJ1OO

  Ez egy kiváló cikk!

  • Amber O1G

   Ez nem cikk, ez egy közbeszerzési értesítős összesítés. A cikk az lenne, ha a fidesz-hálózatot tárnák fel, fotókkal, bankszámlákkal. A Paradise Papers, na az újságírás. Ez egy matematikafeladat, de a lényegről éppen nem beszél.

 • A HÍRTV TANTUSZ C. MŰSORÁBAN BESZÉLTEM MA ( 2018. I. 5-én a második részben ) A 3.UTAS NEMZETI CIVILEK SORSFORDÍTÓ CSELEKVÉSI TERVÉRŐL PL. A KÜLDETÉSÜNK ELSŐ ÉS AZ ÖTÖDIK PONTJÁRÓL !

  Szent küldetésünkből láss 5 pontot:

  “1. A történelmi alkotmánnyal jogfolytonos törvényes Alkotmány és az értékrendváltáson alapuló valódi rendszerváltás megteremtése !

  2. Magyarország, a magyarság és a vele együtt élő nemzetiségek felszabadítása az évszázadok óta tartó elnyomásunk és kifosztásunk alól !

  3. Uralkodás, bűnös elnyomás és a közpénzek lenyúlása helyett a magyarság és az emberiség szolgálata, szakértői kormányzást !

  4. A világ legegészségesebb, legbölcsebb, legboldogabb, legjobban élő nemzetei közé szeretnénk emelni a magyarságot és a vele együtt élő nemzetiségeket.

  5. Szeretetre, igazságra, becsületre, bölcsesség szeretetére, sok jó cselekedetre, a közjó megteremtésére, harmóniára, békére, lét, köz- és jogbiztonságra, a magyarság, az emberiség, az értékeink, az állatok- és a környezet védelmére, természetes társadalmi, gazdasági, pénzügyi rendszerre és a Szent Korona Értékrendre épülő független, semleges, szabad, demokratikus, boldoguló, normálisa élhető, emelkedő, példamutató Magyarországot akarunk, és teremtünk!”

  ( Brindza András, 2017. VII. 21.)

  Elmondtam azt is, hogy a cselekvési tervünkkel azonosul pl. Molnár V. József író, lélekkutató, Dr. Drábik János közíró, Rózsa Péter biogazda, Dr. Pócs Alfréd az egri kórházvédő stb.

  Lásd bővebben !

  A 3.UTAS NEMZETI CIVILEK RENDSZERVÁLTÓ SAROKPONTJAI, EZ KÉPEZI AZ ALAPJÁT A NEMZETI ZÖLDEK CSELEKVÉSI TERVÉNEK IS ! 😇

  https://www.facebook.com/notes/brindza-andr%C3%A1s/a-3utas-nemzeti-civilek-rendszerv%C3%A1lt%C3%B3-sarokpontjai-ez-k%C3%A9pezi-az-alapj%C3%A1t-a-nemzet/1398509773574461/

 • Olivér

  Érdekes lenne ezeket az adatokat egy teljesebb,mondjuk 100-as,tehát nem csak erre a tíz szereplőre szűkített közbeszerzési listában látni,úgy,hogy megtudhassuk a többi szereplő politikai kapcsolati viszonyait is.Így egy objektívebb képet kaphatnánk a közbeszerzések elfogultságáról vagy éppen elfogulatlanságáról!Ez a tízes lista így önmagában,bár érdekes, csak hangulatkeltés,az indulatok felkorbácsolására jó,de nem alkalmas a tisztességes tájékoztatásra!

  • Dredd2

   mivel baloldali ellenzék támogatja az átlátszót nagyobb részt, így nyilvánvalóan olyan cikkek jönnek le, ami szimpla uszítás,kormány ellenes.
   voltaképp így, az átlátszó egy szemmel sem jobb azoktól, akiket köpköd.