Egyéb

Most a Gül baba türbét hozhatja rendbe a ZÁÉV mintegy 2 milliárdért

A cég meghívásos eljárásban nyerte el a Gül baba türbe nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számító újjávarázsolását.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel kötött szerződést július 25-én mintegy 1,9 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Gül Baba türbének és környezetének rekonstrukciójára – áll az EU-s Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredményhirdetésben.

A tájékoztatóban szerepel az is, hogy a projekt a kormány rendelete alapján nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak számít.

Továbbá megemlítik azt a kikötést, hogy a II. kerületi Mecset utcai, „műemlékileg védett területen és a közpark területén új rendeltetésű építmény nem létesíthető, a térszín feletti beépítés új rendeltetéssel nem növelhető. A felújításnál „meg kell felelni a beépítés és műemlékvédelem, a gépkocsi közlekedés és parkolás, a gyalogos közlekedés és zöldfelület rendezés hármas követelményrendszerének.”

A leginkább stadion-építésben jeleskedő zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV a munka elvégzéséért 1,89 milliárd forintot kap. A szerződés eredetileg becsült összértéke valamivel több volt 2 milliárdnál.

Másfél hete írt az Átlátszó a zrt.-ről, amikor kiderült, hogy a társaság építi meg 3 milliárd forintért a lovardát az Orczy-parkba a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése keretében.

Június végén pedig a stadionépítő cégek toplistájában arról számoltunk be, hogy a második helyezett ZÁÉV konzorciumi partnerekkel építi a MTK stadionját (nettó 6,3 milliárd forint – partner: West Hungária Bau Kft., építtető az MTK), a szombathelyi Haladás-sportkomplexumot (nettó 13,1 milliárd forint – partner: Swietelsky Magyarország Kft.), végzi a ZTE zalaegerszegi stadionjának a befejezési munkálatait (nettó 1,148 milliárd forintért a Pharos ’95 Kft.-vel) és bontja az egykori Népstadiont (nettó 3,988 milliárd forintért a Föld-Trans 2001 Kft.-vel együtt).

A cikkben szereplő számítások szerint a 2015-ös évet 15 milliárd forintos nettó árbevétellel záró ZÁÉV-nak csak a stadionos megbízásokból mintegy nettó 12,268 milliárd forint jött össze.

A ZÁÉV a stadionépítések mellett a West Bauval közösen újítja fel a fertődi Esterházy-kastélyt egymilliárd forintért, valamint a két cég nyerte el tavaly februárban a keszthelyi Festetics-kastély rekonstrukciójára vonatkozó 1,5 milliárdos megbízást és az ozorai kastély egymilliárd forintos rendbetételét is.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás