közbeszerzés

Augusztusban a WHB és a ZÁÉV nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

 

A siker egy 200 milliárd forintos megbízásnak köszönhető, amelynek keretében EU-s pénzből kell energetikai felújítást végezniük különböző állami intézményeken. 

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett. A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső.

A lista élén a WHB és a ZÁÉV végzett szinte azonos összeggel. A két kormányközeli cég sikere annak köszönhető, hogy mindketten nyertek azon a 200 milliárd forint keretösszegű tenderen, amelynek során EU-s pénzből kell energetikai felújítást végezniük különböző állami intézményeken. A WHB ezen kívül még 103,8 millió forint közpénzt kapott augusztusban, ennyivel drágult ugyanis a vizes vb ugrótornya.

Harmadik helyre került 96,97 milliárd forint összegű megbízásokkal Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Szíjj László, akinek fő cége, a Duna Aszfalt két régiót is behúzott a Magyar Közút Zrt. 270 milliárd forintos útfelújítási közbeszerzésén.

Negyedik helyre szorult 50 milliárd forinttal Mészáros Lőrinc egy másik üzlettársa, Varga Károly, akinek Hódút Kft. nevű cége a Duna Aszfalttal együtt nyertes lett a Magyar Közút Zrt. 270 milliárd forintos útfelújítási közbeszerzésén a dél-alföldi régióban.

Garancsi István építőipari cége, a Market lett az ötödik 35,6 milliárd forinttal. Ebből 32,7 milliárd a Vidámpark helyén épülő Pannon Park, közel 3 milliárd pedig a Vasas sportközpontjának fejlesztése.

27,35 milliárd forinttal az augusztusi toplista hatodik helyén végzett Mészáros Lőrinc. A hatalmas összeg egyetlen megbízást, a Komárom és Komárno közötti új Duna-híd építését takarja. A hír ugyan már májusban megjelent, de a hivatalos tájékoztatás csak augusztusban jött ki, ezért a mostani listán szerepel.

 

2017 második negyedévében 4 milliárd forint ment el az állami cégek reklámozására, ennek részletezése szintén augusztusban jelent meg. Ebből látszik, hogy Balásy Gyula cégeihez (New Land Media Kft., Lounge Design Kft.) nettó 3,73 milliárd, Kuna Tibor cégeihez (Young and Partners Kft., Trinity International Communications Kft.) nettó 250 millió, Csetényi Csaba vállalkozásaihoz (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.) pedig nettó 37 millió forint jutott a gigantikus összegből.

Kuna Tibor augusztusi számlálóját még a vizes vb is meglökte: a márciusban kötött nettó 2 milliárd forintos rendezvényszervezési szerződést a sporteseményt bonyolító állami cég, a Bp2017 Kft. megtoldotta 353 millió forinttal.

A lista nyolcadik helyén végzett nettó 2,64 milliárd forinttal a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kft., amely két nagy közbeszerzést nyert augusztusban: a 2018-as állami rendezvényeket biztosítják a Hungarofest megbízásából, és 4 évig őrzik az olimpiai központokat.

A nemzeti tőkésosztály 2017-es közbeszerzéseit nyomon követő táblázatunk itt megtekinthető, és folyamatosan frissül.

Erdélyi Katalin

Megosztás