Egyéb

Zuckerbergek országa: a ZÁÉV 2016-os eredménye maga a csoda

 

Lassan megszokottá vált, hogy a ZÁÉV Zrt. a nagy építőipari beruházások piacán felzárkózott a korábbi csúcsragadozók mellé. A cég 2016-os eredményéből az is kiderül, hogy e mellett a közbeszerzéses piac gyilkos árleszorító hatását is ki tudják védeni, hiszen miközben rendre olcsóbb ajánlatot tesznek a konkurenciánál, két év alatt négyszeresére növelték a cég jövedelmezőségét.

Sovány esztendeje volt tavaly az építőipari cégeknek, közel 20 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye, döntő mértékben az uniós finanszírozású projektek 2015 végi lezárulása miatt. A miniválság persze nem sújtott minden céget egyformán, Mészáros Lőrincnek például volt olyan építőipari vállalkozása, az R-Kord Kft., amelyik megháromszorozta az árbevételét, és 3,6 milliárd osztalékot fialt a serény gázszerelőnek. A kivételesen jól teljesítők közt feltűnik a közvetetten Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Zrt., amelyik tavaly 60 százalékkal, nettó 87 milliárd forintra tudta növelni az árbevételét, 2 milliárd forintnyi adózott eredményt hozva a tulajdonosoknak.

A nagyok versenyében igazi sötét ló a ZÁÉV Zrt. – a cég többségi tulajdonosa 2015 nyara óta a nem sokkal korábban alapított Pannon Speed Pro Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., amelynek a cég korábbi és jelenlegi vezérigazgatója, Peresztegi Imre az egyedüli tulajdonosa.

A Pannon Speed tehát mint bizalmi vagyonkezelő formálisan is valaki más vagyonát kezeli, azaz jogilag sem Peresztegi a cég vagyonának végső tulajdonosa. Hogy ki lehet a titokzatos tulaj, arról a cégnél is csak pletykák vannak, igaz, ezek elég határozottan egy személyre utalnak.

Annyi bizonyos, hogy a Pannon Speed mint új tulajdonos 2015 nyarán 400 milliós tőkeemelést hajtott végre, ma már a részvények 97 százaléka a Peresztegi nevén levő cég tulajdonában van.

Az elmúlt két év nagy ugrást az árbevétel tekintetében nem hozott, 2015-ben 14,9 milliárd, tavaly 15,4 milliárd volt a nettó árbevétel. Annál drámaibban emelkedik ugyanakkor a ZÁÉV jövedelmezősége: a tulajdonosváltás előtti utolsó évben 13 milliárd árbevételre 287 millió adózás előtti eredmény jutott; ugyanezek a számok 2015 ben: 14,9 milliárd és 555 millió, 2016-ban pedig 15,4 milliárd árbevétel és 1275 millió adózás előtti eredmény.

 

A ZÁÉV 2014-es közbeszerzési eredménye a CRCB tisztított adatbázisából van, a többi saját gyűjtés, tartalmazza a konzorciumban elnyert pályázatok értékét is. A cég 2017-es eredménye előirányzat, a közbeszerzési piacon elnyert munkák értéke nyilván az év első 5 hónapjára vonatkozik. A nyereségesség változását a könnyebb ábrázolhatóság kedvéért a millió forintban számolt adózás előtti eredmény és a milliárd forintban számolt nettó árbevétel hányadosaként mutatja a grafikon.

 

A tulajdonosváltást követő évben a ZÁÉV megduplázta, majd két évre rá már megnégyszerezte a jövedelmezőségét, közel 10 százalékos árbevételarányos eredményt hozva a tulajdonosoknak.

Mindez azért különös, szinte megmagyarázhatatlan, mert a cég tevékenységében nem történt semmilyen drámai változás, ugyanazt és ugyanúgy csinálják, mint korábban, a bevétel túlnyomó részét pedig a cég a közbeszerzéses piacon abszolválja.

Vagyis úgy ugrott nagyot a ZÁÉV jövedelmezősége, hogy közben kíméletlen árversenyben utasítja maga mögé a konkurenseit, alacsonyabb árajánlatával nyerve el a megbízásokat.

A jövő pedig még ígéretesebb, hiszen a cég olyan megbízásokat kaparintott meg, mint a Nemzeti Táncszínház új épülete a Millenárison, a Gül Baba-türbéjének rekonstrukciója, a kecskeméti Matolcsy-féle alapítványi egyetemi campuson építése, vagy a legnagyobb zsákmány, a 200 milliárdos új Puskás Stadion kivitelezése. Tehát nemcsak a jövedelmezőség javult látványosan, a ZÁÉV megrendelés-állománya is durván emelkedik: információink szerint jövőre 30 milliárd feletti árbevétellel számolnak. Szűkülő piac ide vagy oda, a rejtélyes új tulajdonos csodát tett.

Becker András

Megosztás