Gruevszki-dosszié

Jár-e a macedóniai tiszteletbeli konzul magyar diplomatautóval? – a külügy állítólag nem tudja

A magyar külügyminisztérium nem adatgazda, ha a Macedóniában használt magyar diplomata-rendszámú autókról kérdezzük – legalábbis ezt a választ adta a tárca közérdekű adatigénylésünkre. A kérdés Szaso Janakievszki macedóniai tiszteletbeli konzul által használt járművekre vonatkozott.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Szaso Janakievszki (más átírással Saso Janakievski) 2012. óta Magyarország a macedóniai Bitolába akkreditált tiszteletbeli konzulja. Orbán Viktor nagy rajongója: a 444 szúrta ki egy ma már nem elérhető kereskedőházas pr-videón, Janakievszki íróasztalán a magyar miniszterelnök portréját.

A macedón üzletember Magyarország szkopjei kereskedőházát is vezette. Hogy így van-e jelen időben is, azt most nehéz ellenőrizni, a kereskedőház-rendszer átalakulása (konkrétan a csődtömeg MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. megszűnése, az új HEPA Zrt.-be olvadása) miatt a hivatalos oldal átalakítás alatt áll.

A délszláv térségben járatos olvasónk jelezte a közelmúltban, hogy tudomása szerint a tiszteletbeli konzul magyar diplomata-rendszámú járművet vagy járműveket használ, méghozzá nem is személyautót, hanem kisfurgont is. Ekkoriban a magyar-macedon kapcsolatokat érintő minden hír különösen érdekes volt Nikola Gruevszki exkormányfő különös Magyarországra menekülése miatt. Megpróbáltunk tehát utána járni ennek a hírnek is.

Három évig küzdött a bukás ellen Gruevszki, és Orbán végig segítette – itt az Átlátszó összes cikke a témában

Az Átlátszó évek óta követi Nikola Gruevkszki történetét Macedóniában, aki 2006 és 2016 között volt hazája miniszterelnöke. A Kreml-barát Gruevszkinek egy 2015-ben kezdődött súlyos politikai válság söpörte el a hatalmát, hiába próbálta foggal-körömmel megtartani a miniszterelnöki széket.

Közérdekűadat-igénylésben kérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy „Magyarország bitolai (Macedónia) tiszteletbeli konzulja, Szaso Janakievszki Úr használ-e magyar diplomata-rendszámú gépjárművet, ha igen, milyen járműtípusra (típusokra) és mióta”.

A KÜKÜM azonban elutasította az igénylésünket, méghozzá arra hivatkozva, hogy „tekintettel arra, hogy a Minisztérium adatigénylése megválaszolását igénylő adatbázissal nem rendelkezik, nem tekinthető az Infotv. értelmében vett adatkezelő szervnek”.

Nyilván hiszünk mindent, amit címeres papíron hivatalosságok állítanak, ez a válasz mégis némi fejtörést okoz. Nem olyan régen ugyanis még adatkezelő volt a külügy diplomataautó-ügyben: szintén az Átlátszó érdeklődésére adták ki a New York-i Főkonzulátus által használt járművek listáját. Így tudtuk meg, hogy mióta jár Kumin Ferenc főkonzul luxusatóval, és mennyibe kerül ez a magyar adófizetőknek.

A Gruevszki-ügyben viszont a jelek szerint egyetlen magyar állami szerv sem érzi magát adatgazdának: a Belügyminisztérium például azt állítja, hogy nincsenek adatai arról, hogy mikor lépett be Magyarországra a hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök. Pintér Sándor belügyminiszter országgyűlési képviselői kérdésre sem válaszolt az ügyben.

Rádi Antónia

Fotó: Szaso Janakievszki a Nemzeti Kereskedőház videójában.

Megosztás