uniós támogatások

Újabb aláírásgyűjtés indul az uniós támogatási források lenyúlása ellen – a Jobbik és az LMP is támogatja a civil kezdeményezést

Hadházy Ákoshoz hasonlóan egymillió aláírást akarnak összegyűjteni egy új kezdeményezés elindítói, hogy visszaszorítható legyen az uniós források megcsapolása. Az akció célja, hogy az Európai Bizottság olyan új jogszabályokat hozzon, amelyek révén fokozottabb ellenőrzésekkel fel lehessen lépni a korrupció ellen azokban az országokban is, amelyek nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Az LMP és a Jobbik is támogatja a „Szüntessük meg a csalást és visszaélést az uniós forrásokkal” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely néhány hete aláírásgyűjtést indított. A korrupció elleni érdemi fellépés érdekében az európai intézményeket fel kell jogosítani arra, hogy fokozott ellenőrzést alkalmazzanak a tagállamokban – szerepel a december 5-én, a Képviselői Irodaházban megtartott sajtótájékoztató anyagában.

A kezdeményezés képviselője, Keresztény Zoltán elmondta, hogy hét ország kezdeményezte az akciót, mégpedig Magyarország mellett Ausztria, Németország, Belgium, Luxemburg, Franciaország és Svédország. A cél az, hogy egymillió aláírás összegyűljön az Európai Unión belül 2019. szeptember 27-ig. Ha ez sikerül, akkor az Európai Parlament meghallgatja a szervezőket, majd az Európai Bizottság hivatalos választ küld, pozitív fogadtatás esetén pedig javaslatot tesz arra, hogy milyen lépéseket kíván tenni a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Ez a változás különösen azokban az országokban lesz fontos, amelyek nem vesznek részt az európai ügyészségi együttműködésben, és ugyanakkor az uniós költségvetés nettó haszonélvezői. Mindez kiterjedne a finanszírozási és beszerzési döntések előzetes ellenőrzésére a kockázatos területeken. Keresztény Zoltán megjegyezte, olyan változtatásokat szeretnének elérni, hogy amennyiben személyekkel vagy szervezetekkel szemben felmerül a gyanú, hogy megcsapolnák az uniós forrásokat, akkor a pénzt ne is utalják ki nekik.

És hogy miért fontos, hogy minél több magyar ember álljon a kezdeményezés mellé? Többek között azért – hangsúlyozta Keresztény Zoltán –, mert ha nem lenne korrupció Magyarországon, akkor például minden család két hétig nyaralhatna ingyen az Adrián.

A korrupció mindig is a politika velejárója volt, az elmúlt években azonban már rendszerek kezdtek épülni a közvagyon, így az európai források megcsapolására is – áll a sajtóanyagban. A jelenlegi magyar rendszer egyik pillérét jelentik a megcsapolt uniós források, az EU tehetetlen, a magyar ügyészség pedig falaz a kormánynak. Így nem véletlen, hogy a magyar kormány nem kíván csatlakozni az Európai Ügyészség intézményéhez sem, amely éppen az ilyen, EU-s forrásokat érintő korrupciós ügyekben lenne hivatott fellépni és intézkedni.

Amennyiben a kezdeményezés célt ér, akkor az EU intézményei azokban az országokban is határozottabban tudnának fellépni az uniós pénzekkel való visszaélés esetén, melyek nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez.

Our initiative aims to prevent anti-EU, corrupt regimes from using EU funds to preserve their power. Help us reach 1 million signatures!

In this quickly changing world, the European citizens need a stronger, more efficient and a proactive European Union. That is the only chance of all the EU countries to manage the forthcoming global economic, environmental and political challenges.

És miben tér el ez a kezdeményezés Hadházy Ákos aláírásgyűjtésétől? Abban, hogy a Kúria döntése értelmében az Európai Ügyészségről nem lehet népszavazási kezdeményezést indítani, mivel ez a kérdés a kormány hatáskörébe tartozik. Ezért a Hadházy által kezdeményezett aláírásgyűjtés csak nyomásgyakorlásként szolgálhat, jogi kezdeményezése nincs.

Az európai polgári kezdeményezéssel – bár hosszú folyamat – viszont konkrét lépéseket lehet elérni amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt. Ezzel megkerülhető a kormány Európai Ügyészségtől való távolmaradása és az uniós források korrupt elköltésének megakadályozása.

A sajtótájékoztatón az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt és a Jobbik alelnöke, Bana Tibor, aki az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnöke is, azt mondták hogy ők keresték meg a kezdeményezőket, hogy támogathassák az akciót. Bana Tibor azt hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés célja nem bal- vagy jobboldali kérdés, hanem közös érdek. Mindkét politikus arról beszélt, hogy érdemi lépéseket kell tenni azért, hogy az EU-s források felhasználása átláthatóbb legyen.

Csikász Brigitta

A fotó a szerző felvétele.

Megosztás