Macedónia

Gruevszki unokatestvére, a macedón titkosszolgálat volt főnöke jelentős vagyont halmozott fel Prágában

Bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással, csalással és kínzással vádolta meg a macedón rendőrség Szaso Mijalkov egykori macedón titkosszolgálati főnököt, aki a Magyarországra menekült Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök unokatestvére. A cseh Investigace.cz oknyomozó oldal újságírói szerint fennált a veszélye, hogy Mijalov Csehországba menekül. A férfinak állandó lakcíme és jelentős vagyona is van a cseh fővárosban. 

Mivel a magyarországi posztkommunista maffiállamhoz hasonló, a macedón államot foglyul ejtő politikai-gazdasági klán épült ki 2006 és 2015 között Macedóniában, a két rendszer hasonlósága szerepet játszhatott Gruevszki Magyarországra szökésében.

Most a macedón maffiaállam második emberét, Szaso Mijalkov volt titkosszolgálati főnököt ismerhetik meg közelebbről. Cikkünk az Átlátszó cseh testvérlapja, az Investigace.cz oknyomozó szervezet és az Organized Crime And Corruption Reporting Project (OCCRP) közös tényfeltáró munkáin alapul.  

Az ábrán a korábbi macedón rezsim legfontosabb tagjainak hálózati rendszerét látják

Szaso Mijalkov az egykori macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére és egyben kulcsfontosságú figurája volt annak a hatalmi klánnak, amely több mint egy évtizedig fogva tartotta a macedón államot. Mijalkov Macedónia titkosszolgálatát vezette 2006 és 2015 között. Testvére, Vlagyimír Mijalkov a macedón vámhivatal főigazgatóságának tanácsadója volt. A Mijalkov-testvérek édesapja Jordan Mijalkov, a Jugoszlávia szétesése után függetlenné váló Macedónia első belügyminisztere volt.

Még egy nevet érdemes megjegyezni: Zoran Sztavrevszki egykori miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszterét, aki Gruevszki esküvői tanúja volt. Ez a szűk gazdasági-politikai klikk uralta Macedóniát egészen 2017-ig, amikor egy több éves, elhúzódó politikai válság nyomán elvesztették hatalmukat.

Gruevszki: a magyarországi kapcsolat

Gruevszki a múlt héten arról tájékoztatta a médiát, hogy politikai menedékjogot kért és kapott Magyarországon. Az egykori miniszterelnök a rá hazájában kirótt jogerős büntetés elől menekült Magyarországra. Macedóniában két év börtönre ítélték, mert közhatalmával visszaélve 200 millió forintos luxusmercedest vásárolt. E büntetése mellett azonban Gruevszkit még más ügyekben is perek sokasága fenyegeti.

Térképre tettük, hogyan szökött Nikola Gruevszki Macedóniából Magyarországra

Interaktív térképen mutatjuk meg, miként tudott a korrupciós ügyeiért két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökni, és itt politikai menekült státuszt kérni. A történetben még mindig sok a kérdés, de a sajtóból egyre világosabb képet kapunk arról, hogy hogyan utaztatta végig a magyar kormány a szökött politikust a balkáni útvonalon.

Ismert: Gruevszki tíz éven keresztül, 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke a konzervatív Belső Macedón Forradalmi Szervezet – A Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja  (VMRO-DPMNE) színeiben. Gruevszki három előrehozott választást is megnyert viharos kormányzati periódusa alatt. Mindhárom választási győzelem esetében politikai ellenfelei korrupcióval és a hatalommal való visszaéléssel vádolták meg.

A 2008-as választást a macedóniai albán közösségen belül történt választási csalások és az annak nyomán kitört zavargások kísérték. A 2011-es választások eredményének tisztaságát az A1 TV magántelevízió bezárása, újságírók üldözése, állami forrásokkal való visszaélés, több ezer köztisztviselő megzsarolása és az ellenzék bojkottja miatt vonták kétségbe.  A 2014-es választások után az ellenzék ismét állami forrásokkal és hatalommal való visszaélést emlegetett és nem ismerték el a választások végeredményét.

Mijalkov: Csehországba készült?

Szaso Mijalkov esetében felmerült a gyanú, hogy szintén külföldre menekülhet a bíróság elől. Az Átlátszó cseh testvérlapja, az Investigace.cz oknyomozó oldal szerint Mijalkov egyik lehetséges menekülési útvonala és potenciális rejtekhelye Csehország lehetett volna. Az ő esetében a macedón hatóságok időben reagáltak: az ügyészség javaslatára a szkopjei legfőbb bíróság elfogatóparancsot adott ki Mijalkov ellen. Szerdán a macedón rendőrség őrizetbe vette Mijalkovot egy szkopjei hotelben.

Mijalkov és több tucat más egykori kormányhivatalnok több száz macedón állampolgár törvénytelen lehallgatásának vádjával kerülhet a bíróság elé. Többek között ő volt az, aki kiadtaz utasításokat a törvénytelen lehallgatásokra.  Ezen kívül a macedón rendőrség Mijalkovot egy sor bűncselekménnyel gyanúsítja: többek között hatalommal való visszaéléssel, bűnszövetkezetben elkövetett csalással, pénzmosással, hitelezők megkárosításával és megkínzásával. Mijalkov tevékenységét cseh, macedón, horvát és német oknyomozó újságírók munkáiból ismerhettük meg.

Az investigace.cz és az OCCRP tényfeltáró munkája hozzájárult Mijalkov 2015-ös lemondásához. Cseh kollégáink kiderítették Mijalkov prágai állandó lakcímét és felderítették a macedón politikus több, nagyértékű csehországi befektetését is.

The Landlord Spy”

Sašo Mijalkov’s day job is running the secret police in Macedonia. But that job doesn’t really describe his power and influence. Mijalkov belongs to a small clique of men who run Macedonia – men that include his cousin and best man.  Meanwhile, under his leadership, his agency has been criticized for dodging oversight, failing to meet European Union standards and for intruding in places it should not. Mijalkov, a career government official, is also quite wealthy. The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), together with NOVA TV in Macedonia and the Czech Center for Investigative Journalism, has found that Mijalkov has invested millions in expensive real estate in Prague.

A lehallgatási botrány

Alighanem a legnagyobb botrány a Gruevszki-Mijalkov klán uralma idejéből a 2015-ben leleplezett kiterjedt lehallgatási botrány. Gruevszki személyesen utasította a titkosszolgálatokat húszezer állampolgár illegális lehallgatására. Politikusokat, civileket, újságírókat figyeltetett meg. Szkopjében az eset hatására tömegek vonultak az utcára, majd a Gruevszki-kormány több tagja is lemondott. Gruevszki végül csak a pržinói megállapodás megkötése után adta be lemondását.

A pržinói megállapodás

Ez a megállapodás vagy paktum tette lehetővé a macedón maffiaállamot irányító gazdasági-politikai Gruevszki-Mijalkov klán lassú visszavonulását a hatalomból. A pržinói megállapodást 2015 június 2. és július 15. között született meg, a legfontosabb macedón politikai pártok közötti hosszú tárgyalások után. A megállapodás létrejöttében aktív szerepet játszott az Európai Unió is. A megállapodás zárta le a 2015 első felében kirobbant politikai és intézményi válságot, és előírta Nikola Gruevski idő előtti lemondását, új, előrehozott választások kiírását, és a Gruevszki-Mijalkov klán esetleges bűncselekményeinek kivizsgálását megkezdő különleges ügyészség felállítását.

Valóban: Gruevszki lemondása után indultak meg a vizsgálatok a hatalommal való visszaélés, a korrupciógyanús ügyek, a választási csalások és az említett lehallgatások ügyében. A teljes politikai átmenetre, az új közhatalom felállására és az első bírósági ítéletekre éveket kellett várni. Ugyanakkor az is látható: a macedón közélet és társadalom nem csak politikai és gazdasági, de morális és etikai válságba került, amelyből minden bizonnyal nagyon hosszú ideig fog tartani kilábalni.

Az ügy tehát nem csupán egy Mercedes típusú gépkocsi törvénytelen megvásárlásáról szól, amely elől most Gruevszki Magyarországra menekült, hanem a macedón jogállamiság helyreállításának és macedón maffiaállam egykori szereplői ellen elindított, hosszú igazságszolgáltatási folyamat első állomása. A Gruevszki ellen hozott ítéletet minden bizonnyal még több hasonló fogja követni, és nem csak a volt macedón miniszterelnök személyét fogja érinteni.

Mijalkov prágai luxusingatlanjai

Csehországban Mijalkov nemcsak állandó lakcímmel rendelkezik, de több befektetéssel is. Csehországba nagyjából tíz évvel korábban, Jugoszlávia szétesése után érkezett, befolyásos apájának, Jordan Mijakov akkori belügyminiszternek köszönhetően. A nyolcvanas években az idősebb Mijalkov a Makoteks jugoszláv vállalat csehszlovák egységének az igazgatója volt. A történészek szerint a Csehszlovákiát megszálló szovjet katonák egyenruháját ez a cég varrta. A Mijakov-család tehát hosszabb ideje élt Prágában.

A macedón törvények értelmében közhivatalnok hivatali idejében birtokolhat céget és más vagyontárgyat, de vagyonnyilatkozatot kell tennie. Mijalkov ezt tudatosan elkerülte. A macedón törvényekből szintén következik, hogy rendszeresen be kell vallani vagyonuk nagyságát a korrupcióellenes állami bizottságnak. Ezen kívül ugyanitt jelezni kell azt is, ha vagyona az elmúlt három hónapban az átlagbér húsz százalékát meghaladóan emelkedett.

Mijalkov Macedóniában leadott vagyonbevallásban szinte semmit nem tüntetett fel a prágai vagyontárgyai közül. Mindössze a Prága-Óvárosi ingatlan tulajdonjogát és egy vállalati résztulajdont vallott be. Az Investigace.cz újságírói és Szaszka Cvetkovski újságírónő megtalálták és nyilvánosságra hozták Mijalkov további prágai vagyonáról szóló bizonyítékokat. Mijalkov eddig ismert prágai vagyonának összértéke legkevesebb 50 millió korona (nagyjából 600 millió forint).

Mijalkov első prágai cégét testvérével alapította 1993-ban. Először Mijalkov s.r.o., később Efficiency s.r.o. néven futott az ingatlanbizniszben működő vállalkozás. Mijalkov 2008-tól a cég egyedüli tulajdonosa. Ehhez a céghez tartozott a Prága-Óvárosi luxusingatlan is. A kataszteri hivatal adatlapjából kiderült, hogy Mijalkov az ingatlant 2001-ben vásárolta 360 000 német márkáért. Az Efficiency s.r.o. az ingatlan 50 százalékos tulajdonosa, a másik 50 százalékot egy bizonyos Style Fashion s.r.o. nevű cég birtokolta.

A Myrtlanis s.r.o. nevű cég korábban szintén Mijalkov tulajdonában volt. A társaság egy nagyjából 28 millió korona értékű, tizenötezer négyzetméteres területet birtokolt Prága-Veleslavín városrészben. Mijalkov később eladta a földterületet és a tulajdonos céget is 200 ezer koronáért a jelenlegi tulajdonosnak, a panamai Tasiga Corp nevű cégnek.

A Tasiga Corp céget titokban az egyik leggazdagabb macedón vállalkozó, Jordan Kamcsev birtokolja, aki egyúttal Mijalkov legjobb barátja. A Gruevszki-kormány idejében az állami megrendelések leggyakoribb nyertesei a Kamcsev-cégek bizonyultak. Kamcsev éppen ebben az időszakban volt a VMRO-DPMNE, a Gruevszki-párt legbőkezűbb támogatója. Kamcsev és Mijalkov ügyeit jelenleg együtt vizsgálja a macedón hatóság.

Mijalkov harmadik prágai vagyontárgya a Service Point MM s.r.o. nevű cég, amely nemrég Prága-Michle városrészben építetett 50 luxuslakásból álló lakóparkot Michelský mlýn fantázianéven. A céghez tartozó földterület tulajdonjogát 500 ezer dollárért adta el egy bizonyos Sparavalo testvérpárnak, akik szintén macedóniai származásúak.

Az oknyomozó kollégák kiderítették: Mijalkov Macedóniában leadott vagyonbevallásában ez  az értéktárgy sem szerepelt, míg a Service Point MM cég társtulajdonosai, Vojislav és Dejan Sparavalo, valójában Mijalkov régi üzleti partnerei. Ráadásul a testvérpár több cseh üzletemberrel is jó kapcsolatot ápolt. Üzleti-baráti köreikbe tartozik, többek között, Milutin Perics, a cseh szerencsejáték-biznisz királya, a CEC Praha a. s. kaszinóhálózat tulajdonosa, Nebojsa Milutinovics, vagy a Karlín Port vállalkozás tulajdonosa a befektető és beruházó Milorad Miskovics is.

A Sparavalo-testvérek és Mijalov közötti szoros kapcsolatot bizonyítja egy a prágai Petřin városrészben található ingatlan is, amely Mijalkov és a testvérpár nevére volt bejegyezve. Mindez nem véletlen: több évtizeddel ezelőtt, amikor a macedónok a csehszlovák fővárosba érkeztek tanulni, a három macedón ebbe az ingatlanban lakott.

Miloš Zeman barátai

Mijalov csehországi üzlettársainak bemutatásakor egy másik régi ismerősünket is felfedezhetjük. Ő Michael Strnad, a Czechoslovak Group (CSG) nevű fegyvergyártó konszern vezetője, akiről a cseh hátterű, helikopter-üzletben érdekelt cégek magyarországi terjeszkedése kapcsán írtunk. Ismert: Strnad cége több millió koronával támogatta Miloš Zeman cseh elnök 2018-as és 2014-es kampányát. Strnad több olyan figurával is érintkezett, akik a Gruevszki-Mijalkov klikk által vezetett macedón maffiaállam tagjai voltak.

Strnad egyébként úgy került a képbe, hogy az akkor Monacóban élő Vojislav Sparavalo segítségét kérte egy macedóniai lőszergyártó cég megvásárlása ügyében. Az OCCRP-s kollégák tényfeltáró munkájából tudjuk, hogy 2015 októberében Strnad és Sparavalo együtt keresték fel a prágai macedón nagykövetséget, hogy lobbizzanak a cseh üzletember érdekében.

Cseh oknyomozó újságírók írásbeli megkeresésére a Sparalavo testvérek és Strnad tárgyaló-delegációjának tagjai is tagadták, hogy a testvérpár jelenléte döntő momentum lett volna a fegyvergyár megszerzésében, ugyanakkor a tény, hogy a cseh külügyminisztérium által készített hivatalos feljegyzésből utólag kikerült Sparalavo neve arra utalhat, hogy a macedón üzletember jelenléte érzékeny kérdés lehetett.

Strnad annyira ragaszkodott a macedón fegyvergyár megvásárlásához, hogy sikerült elérnie: vásárlási szándékáról elnöki szinten is tárgyaljanak. A beszélgetésre 2016 februárjában került volna sor Miloš Zeman cseh köztársasági elnök és Gorge Ivanov bolgár elnök között a visegrádi négyek soros prágai találkozóján, amelyen a macedón állami küldöttség vendégként vett részt.

Az OCCRP szerint végül a téma az utolsó pillanatban lekerült a napirendről, érzékenysége miatt.

Az OCCRP által megszerzett emailek alapján azt is tudjuk, hogy a cseh Strnad már korábban is segítséget kapott üzleti szándékainak érvényesítéséhez a Mijalkov-Gruevszki klán más tagjától is. Ez az ember Kiro Sosev, a macedón védelmi minisztérium tanácsadója volt, aki 2010-ben egyengette Strnad egyik cégének, a Real Trade Prahának a macedóniai megjelenését. Sosev szintén a Gruevszki-Mijalov klán hű embere volt. Egykori munkatársai szerint emberei szinte alig látták, igazi szürke eminenciásként viselkedett a háttérben.

Strnad érdekeltségeit Szerbiában is bővíteni tudta, ezúttal Vojislav Sparavalo közvetlen segítségével. A Strnad érdekeltségében lévő szerbiai gyár értékének mindössze 10 százalékáért vásárolta meg a csődbe jutott IVK 14. Oktobar nevű, másik szerbiai fegyvergyárat. Néhány héttel később Sparavalo rendkívül alacsony áron 15 százalékos részesedéshez jutott Strnad szerbiai fegyvergyárában, amelynek egyébként igazgatói tisztségét is betölti.

A Deutsche Welle horvát szerkesztőségének figyelmét sem kerülte el a cseh üzletember szerbiai bevásárlása. A DW újságírói Vuk Jeremić, a Szerb Nemzeti Párt vezetőjének nyilatkozata alapján kezdett el nyomozni. Jeremić szerint ugyanis a korábbi macedón rezsim piszkos pénzen vásárolt meg több szerbiai, többek között a kruševaci IVK 14. Oktobar vállalatot. A szerbiai politikus állította: az egykori Gruevszki-rezsim emberei különböző cégek felvásárlásával próbálják kimenteni piszkos pénzeiket. Jeremić szerint a vagyonkimentő akciót Mijalkov irányítja.

Jeremić állította: a fegyvergyár esetében nem egy stratégiai befektetésről van szó, amely munkát adna a szerbiai embereknek, hanem piszkos pénzek tisztára mosásáról.

Vezető képünkön Nikola Gruevszkit (balra) és Szaso Mijalkovot (jobbra) látják. Kép forrása: fokus.mk

Írta: Bőtös Botond

 

Megosztás