paksi atomerőmű

Az igazságügyminiszter ügyvédi irodája képviseli az államot a paksi bővítés ügyében indított európai bírósági perben

A Miniszterelnökség a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodát kérte fel arra, hogy képviselje a magyar felet abban a perben, amelyet Ausztria indított az Európai Bizottsággal szemben az Európai Bíróságon, a paksi bővítéshez nyújtott magyar állami támogatás jogszerűségét, és az ahhoz adott uniós jóváhagyását kifogásolva – írja blogján Jávor Benedek EP-képviselő a megbízási szerződés alapján. 



Társadalmi célú hirdetés

A per arról szól, hogy az osztrák fél szerint a döntés versenytorzító hatású, és sérti az európai versenyjogot. Ebbe a vitába szállt be az Európai Bizottság oldalán a magyar kormány.

A szerződéseket Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnöke, helyi önkormányzati képviselő kérte ki, és Jávor Benedek nézte át. A politikus szerint az igazságügyminiszter résztulajdonában álló ügyvédi iroda nettó 50 millió forintot kap egy elemzésért, ezen felül  bruttó 120.000 forintos órabérben képviselik a magyar kormányt a perben, maximum nettó 236 millió (bruttó 300 millió forintos) keretösszegig. Ez tehát összességében bruttó 364 millió forint.

Nem ez az első eset, hogy a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda állami megbízásokat kap. Dolgoztak például az MNB-nek, az MNB-alapítványoknak és a kaszinóperekben is ez az iroda képviselte az államot.

Tórcsányi László korábbi nyilatkozatai szerint 13,7 százalékban tulajdonosa az ügyvédi irodának, ahonnan miniszteri kinevezése óta osztalékot nem vesz fel, sőt, egy közleményben még azt az elnevezést, hogy „Trócsányi László ügyvédi irodája” is kikérték maguknak.

Címlapfotó: MTI / Mohai Balázs

Megosztás