A dolgok állása

A hatalom árnyékába kerültek a független civil szervezetek blogjai. Mi következik ebből?

Nemrég érkezett a bejelentés, hogy Ziegler Gábor és Oltyán József megvásárolta a CEMP-cégcsoportot, lényegében mindent az Index körül, csak magát a portált nem. A tranzakcióval az index.hu-t a kormányzati befolyástól védelmező fal elvékonyodott. De történt még valami, ami nem keltett ekkora feltűnést, pedig ugyanilyen fontos lehet: a bevásárlással a két kormánypárti vállalkozó-menedzser birtokába került a blog.hu is, Magyarország legnépszerűbb blogger platformja.



Társadalmi célú hirdetés

A blog.hu-n blogol a hazai civil szektor blogjainak jelentős része is: itt futnak például a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért, a Drogriporter és a K-Monitor blogjai. A kontraszt kedvéért szándékosan a kormány szemében szálkát jelentő szervezeteket emeltem ki, de rajtuk kívül rengeteg más, értékes tartalmat közlő, Magyarország számára fontos tevékenységet végző, ebből adódóan a kormánnyal gyakran kritikus szervezet blogja fut a blog.hu-n.

Vagyis a CEMP felvásárlásával a hazai független civil szféra blogjai és weboldalai tömegesen kerültek kiszolgáltatott helyzetbe.

Mit jelent pontosan ez a kiszolgáltatottság?

Először is, ezeknek a blogoknak a forgalmát az index2.hu oldal – vagyis az index.hu – adja. Ha egy olyan fordulat következne be az Index-nél, amilyennel mostanában több szerkesztőséget is átállítottak, és az új szerkesztőség úgy érzi, túl sokan olvassák ezeket a blogokat, könnyedén eltüntethetik őket az olvasók szeme elől.

Elég annyit tenni, hogy nem adnak címlapot ezeknek a bejegyzéseknek, és máris csökkenni fog a forgalmuk.

Másodszor, a blog.hu alatt futó blogokat a bloggerek nem birtokolják, hanem használják, cserébe azért a reklámbevételért, amelyet a blog.hu-nak termelnek ki. A rajtuk lévő tartalom természetesen az övék, ugyanakkor az aldomain-ek, például az ataszjelenti.blog.hu domain nem képezi a TASZ tulajdonát, ahogyan az Eötvös Károly intézet sem birtokolja az ekint.blog.hu domaint.

A kiszolgáltatottság harmadik eleme a legkevésbé nyilvánvaló: a Google részben a blog.hu-t tekinti a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és még sok másik civil szervezet domain-jének.

Azt a reputációt, amit a Google a szervezetek saját domain-címeinek adhatna, részben a blog.hu-nak osztja ki.

Ez olyan, mintha az akadémikus világban egy kutató a legtöbb publikációját társszerzőként egy nála sokkal híresebb szerzővel közösen, mintegy annak árnyékában adná ki, és csak nagyon kevés önálló írással jelentkezne. Hiába szerepel sokat a neve, senki nem fogja annyira komolyan venni, mintha önállóan publikálna.

Továbbá, az elmúlt évtizedben rengeteg link jött létre, ami ezekre a blogokra mutat, és amelyeken keresztül tömegesen érkeznek olvasók a blog.hu oldalra. Ha az Indexnél bekövetkezne az, ami például az Origóval történt, és blog.hu szerkesztősége úgy dönt, hogy ezekre a blogokra figyelmeztetést kell kitenni, miszerint hazánk ellenségei vertek itt tanyát, a civilek semmit nem tehetnek ez ellen, az üzenet széles tömegeket fog elérni.

A negyedik rossz hír az, hogy a Google rengeteg emberi jogi tartalmat katalogizált a blog.hu domainjéhez kötve. A cikkeket bármikor ki lehet exportálni a blog.hu oldalról, de a nagy könyvtáros, a Google e tartalmakat a blog.hu-s domainek alá sorolta be.

Ezért ha például az Eötvös Károly Intézet úgy dönt, hogy kiexportálja az összes cikkét, és közzéteszi a saját domainje alatt, akkor elképzelhető, hogy a Google azt fogja gondolni, hogy lopta a tartalmat, minek következtében az EKINT el fogja veszíteni a keresőből érkező forgalmának jelentős részét.

A Google ugyanis elképesztő programozói kapacitást fektet a lopott tartalmak, jogszerűtlen visszaélések kiszűrésébe. Ennek az egyik eszköze az, hogy nyomon követi, hogy egy adott tartalom mely domain alatt jelent meg először. Aki másodszorra közli ugyanazt a tartalmat, azzal bizony előfordulhat, hogy a Google tolvajnak nézi, hiába ő a tényleges szerző.

Mit lehet tenni?

Először is abba kell hagyni a blog.hu oldal alatt való publikálást. Ennek nem elsősorban politikai okai vannak. Az online marketing első parancsolata az, hogy saját tartalmat saját domain alatt teszünk közzé, amelyet mi magunk birtokolunk.

A Google-t és az olvasókat a saját honlapunkra tereljük, és nem másokéra. Ez egy civil szervezet esetében, amely adományokból él, pont olyan fontos, mint egy vállalkozás számára.

Másodszor, a blog.hu-s cikkeket ki kell exportálni egy adatbázisba. Eszem ágában sincs azzal riogatni, hogy az index.hu törölni akarná ezeket a tartalmakat. De ha már a domaint nem birtokolja valaki, amin ír, akkor legalább egy saját biztonsági mentést készítsen a cikkeiről, amiket 5-10 év alatt kőkemény munkával megírt.

Harmadszor, a blog.hu-s oldalon közzé kell tenni az utolsó cikket, pont úgy, ahogyan 2018 áprilisában az Artemisszió csinálta: sziasztok, elköltözünk, mától kezdve a saját honlapunkra gyertek, mert ott blogolunk.

Negyedszer, a blog.hu-s oldalt ezt követően békén kell hagyni, nem kell sem törölni, sem pedig átmásolni a saját honlapunkra, mert a Google tolvajnak fog nézni akkor is, ha a saját cikkedet másolod. Ha a jövőben a blog.hu alatti tartalom eltűnik vagy sérül, akkor viszont a biztonsági mentésünkből bármikor újra tudjuk építeni a saját honlapunk alatt.

Ötödször, a civil szervezet saját honlapján létre kell hozni egy civilszervezet.hu/blog tartományt, és innentől fogva ide kell minden tartalmat megírni. Nem baj, ha kevesebben olvassák: idővel a forgalom emelkedni fog.

Mit nyernek, mit kockáztatnak a civilek?

A civil szervezetek jelentős része két okból van jelen a blog.hu oldalán. Részben megszokásból, részben pedig azért, mert az Index megbízhatóan magas forgalmat szállít bárkinek, aki az ő „újságjába”, vagyis a blog.hu oldalra ír.

De a blog.hu által adott forgalom kétes minőségű: lehet, hogy 2-3 ezer ember olvassa a bejegyzést, de legtöbbjük cseppet sem érdeklődik a téma iránt, nem lesz támogatónk, és adott esetben még a hozzászólását is törölni kell, mert csak trollkodni jött.

A saját domain alatt jóval kisebb forgalom érhető el: lehet, hogy csak 20-200 ember olvas egy-egy bejegyzést. Ők azonban kivétel nélkül olyan érdeklődők lesznek, akik adott esetben adományoznak a szervezetnek, és értelmes hozzászólásokkal gazdagítják a honlapot.

Az alacsony forgalomtól ezért nem kell félni: az emberek a minőségi tartalmat keresik, és visszajárnak azokra a honlapokra, ahol megtalálják.

Úgy vélem, a blog-platform elhagyásának semmilyen kockázata, kára nincsen. Kockázata egyedül a maradásnak van: egyre több értékes tartalom kerül kormányközeli médiatulajdonosok fennhatósága alá, és a blog.hu-s jelenlét a Google-nak is azt a jelet küldi, hogy civil ügyekben ott keressen tartalmat.

Verdes Tamás

A szerző keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, civilben a TASZ Egyesület tagja. A cikk a szerző magánvéleménye, nem a TASZ álláspontját tükrözi.

Megosztás