Paks 2 atomerőmű

„Rendes diktatúratempó” – törvényt módosít a kormány, hogy el tudják titkolni a paksi bővítéssel kapcsolatos közadatokat

„Még csak elsőfokon nyertem meg a pert a kormány és a Roszatom ellen a paksi szerződések nyilvánosságáért, de máris pánikban módosítják a törvényt” – így vezette fel Facebook-posztjában Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője az mfor.hu cikkét, melyben arról írnak: az új paksi atomerőmű adatainak megismerését is korlátozhatja az a csomag, amit a tervek szerint az őszi ülésszakon tárgyal majd a parlament.

Jávor Benedek május végén nyert első fokon pert a kormánnyal és a Roszatommal szemben, ekkor döntött úgy a bíróság, hogy nyilvánosságra kell hozni az oroszokkal kötött szerződéseket. A kormány a perben arra hivatkozott, hogy azért nem adja ki a dokumentumokat, mert azok üzleti titkot képeznek, a bíróság viszont nem fogadta el ezt az érvet.

Erre válaszul születhetett meg a tervezett törvénymódosítás, melynek egyik célja „a nukleáris létesítménnyel összefüggő engedélyezési eljárásokban szereplő adatok nyilvánosságra hozatalára (közadatigénylés teljesítésére) vonatkozó szabályok szigorítása”.

Az mfor.hu szerint ezt nehéz másképpen értelmezni, minthogy az új paksi blokkok megépítésével összefüggő adatok eltitkolására készül a kormány. (A javaslatról szóló dokumentumot ezen a linken olvashatják el.)

A Párbeszéd EP-képviselője a fejleményeket úgy kommentálta: részben hízelgő, hogy külön lex Jávort alkotnak rá, hiszen „lehet-e nagyobb siker egy autoriter rendszer ellenzéki politikusaként”. Másfelől viszont szerinte rémisztő, hogy a Fidesz automatikus reakciója arra, ha a bíróságon nyer valaki ellenük, az a vonatkozó törvények módosítása.

„Rendes diktatúratempó” – jegyezte meg.

Megosztás