közbeszerzés

Májusban is Szíjj László nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Ahogy általában mindig, most is Mészáros Lőrinc üzlettársa nyerte a legnagyobb értékű állami megbízásokat.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Ahogy tavaly, most is kigyűjtjük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a leginkább kormányközelinek mondott tíz vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kap.

1, Szíjj László

A tiszakécskei vállalkozó legismertebb cége az “új Közgép”-ként emlegetett Duna Aszfalt Kft., amely évek óta sorra kapja az állami megbízásokat. Szíjj több vállalkozásban is Mészáros Lőrinc üzlettársa, és 2017-ben az ő érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést.

2018 májusában a Duna Aszfalt önállóan, illetve a Hódút Kft.-vel konzorciumban összesen nettó 22,79 milliárd forint értékű tender győztese lett. A megbízások többsége a Magyar Közút Zrt.-től jött. Az állami vállalat tavaly 270 milliárd értékű keretszerződést kötött a 2017-2020 közötti útfelújításokra több céggel, és az egyik szerencsés a Duna Aszfalt Kft. lett.

Emellett a Duna Aszfalt a NIF-től is nyert májusban egy 8,77 milliárd forint értékű útépítési megbízást.

2, Balásy Gyula

A kormányzati reklámkampányokat 2016 óta levezénylő Balásy-cégek, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. a Miniszterelnöki Kabinteiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal által közzétett tájékoztatás szerint nettó 9,62 milliárd forint értékű megbízást kaptak. Ezek mindegyike a különböző állami cégek részére végzett különböző kommunikációs feladatok.

3, Varga Károly

A szintén tiszakécskei vállalkozó Szíjj Lászlónak és Mészáros Lőrincnek is üzlettársa. 2018 májusában cége, a Hódút Kft. nettó 8,75 milliárd forint értékű megbízást kapott a Duna Aszfalttal közösen a Magyar Közút Zrt.-től.

4, Kuna Tibor

Szijjártó Péter külügyminiszter jóbarátjának két kommunikációs cége, a Young and Partners Kft. és a Trinity Communications Kft. nettó 1,82 milliárd forint értékű tendert nyert a Sprint Nyomdaipari Kft.-vel közösen. A megbízások különböző állami cégek részére végzett pr-feladatok, amelyeket a Nemzeti Kommunikációs Hivatal osztott szét.

5, Market

A Videoton-tulajdonos Garancsi István tulajdonában lévő építőipari vállalat nettó 1,46 milliárd forint értékű megbízást kapott májusban. Ez teljes egészében a Dagály strandfürdő felújításával kapcsolatos feladatok összege az MNV-től, de említésre méltó, hogy emellett – lassan egy évvel a vizes vb után – közel 600 ezer forinttal csökkent a Duna Aréna kivitelezésének költsége.

 

6, Mészáros Lőrinc

A Magyarország legtehetségesebb gázszerelőjéhez köthető cégek nettó 1,32 milliárd forint értékű tendert nyertek. Ennek nagy része két megbízás a MÁV-tól, melyet Mészáros vejének, Homlok Zsoltnak két cége, a Homlok Zrt. és a Vasútvill Kft. nyert el.

7, WHB

A Tiborcz Istvánnal üzleti kapcsolatban álló Paár Attila tulajdonában lévő győri építőcég nettó 530 millió forinttal zárta a tenderbajnokság májusi fordulóját. Ebből közel 300 millió az evangélikusok újabb épületfelújítása, 231 millió pedig a KEF logisztikai központjának drágulása. Utóbbit a WHB a Fertődi Építő Zrt.-vel, a Magyar Építő Zrt.-vel, és az Épkar Zrt.-vel közösen építi.

8, ZÁÉV

A hivatalosan Perezstegi Imre tulajdonában lévő építővállalat májusban nettó 484 millió forint közpénzes megrendeléshez jutott. Ebből 233 millió a botfai Erdődy-Hűvös-kastély zarándokszállássá alakítása, 251 millió pedig a kaposvári sportcsarnok drágulása.

9, Csetényi Csaba

A Rogán Antal szomszédjaként elhíresült üzletember két cége, a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft., amelyek Balásy előtt a kormányzati reklámkampányokat vezényeltél, májusban mindössze nettó 57,7 millió forint értékű megbízást kaptak a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól.

10, Valton-Sec

A Fidesz kedvenc biztonsági cége semmilyen közbeszerzést nem nyert 2018 májusában.

A 2018-as közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, a későbbiekben folyamatosan frissül. Az összegekbe beleszámoltunk a 2018 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

Címlapkép innen.

Megosztás