Egyéb

A Lázár-fivérekhez, Deutsch Tamás testvéréhez, és Németh Szilárdhoz köthető támogatottak a Szerencsejáték Zrt. listáján

 

Előző cikkeinkben néhány fidesz-közeli donációt vettünk végig, majd a kultúrához kapcsolódó támogatásokból szemezgettünk. Most következzen néhány, a sport, illetve a rendezvényszervezést is érintő szerencsejátékos juttatás. Harmadik rész.

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi 2014 óta a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

A Lovas-Show Sportrendezvény-szervező Kft.-t rögtön az elején érdemes megemlíteni, ugyanis a cég, amely 2015 szeptemberében 5 millió forint plusz áfa juttatásban részesült, a fogathajtásban világbajnoki címet szerző Lázár-testvérek érdekeltsége.

Lázár Vilmost és Lázár Zoltánt mindig is Fidesz közeli vállalkozóként tartották számon. A Lovas-Show ügyvezető igazgatója Ladányi Kovács Zoltán, aki a kecskeméti Hírös Hét fesztiváligazgatója volt tavaly és aki a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke. A kft. volt a Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, illetve Mondok József elnökölte Nemzeti Vágta versenyrendezője, Ladányi Kovács pedig az ügyvezető igazgatója.

Az Élményliget Kft. 25 millió forint plusz áfát kapott tavalyelőtt a Szerencsejátéktól. A cég ügyvezetője Deutsch Péter, Deutsch Tamás fideszes Európa Parlamenti képviselő öccse. Az Élményliget szervezi a Hopp-Parádét és a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíjat. Deutsch Péter – mint az Index megírta – magasugró volt, majd sportolói karrierje után a Híd Rádió Rt. vezette, majd 2014-ben megvette az MTK-t, amelynek elnöke nem más, mint a testvére. Az Élményliget 2016-ban is hozzájutott a korábbi támogatási összeghez.

A Veszprémi Ünnepi Játékok Kft. az egyik legjobban dotált rendezvényszervező, ugyanis 2015-ben 20 millió, egy évvel később pedig 25 millió forint plusz áfát kapott a Szerencsejátéktól szponzori szerződés révén. Emellett a Veszprémi Fesztivál Iroda Kft. is kapott az állami társaságtól mintegy 5 millió forintot.

A Szerencsejátéknál gondoltak az országgyűlési képviselőkre is: 2015-ben nettó 3 millió forintot utaltak a HGS PR és Rendezvényszervező Ügynökség Kft.-nek, hogy megszervezze többek között a „Tisztelt Ász!” nevű parlamenti tenisztornát.

Emellett egy másik, a képviselőkhöz kapcsolódó szervezet támogatására is gondoltak: 2015 júniusában a Magyar Országgyűlési Képviselők énekkarának működését segítő Szená-Torok Egyesület 300 ezer forintot, tavaly pedig félmilliót kapott.

A Kancellária Sport Egyesületnek pedig 2015. december végén 2,5 millió forintot, majd 2016-ban még egymilliót, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportegyesületének pedig tavalyelőtt 5 milliót ítéltek meg a Szerencsejátéknál.

A támogatottak között valóban szerencsésnek mondható a Piliscsabai Cserkész, Lovas, Kulturális, Szabadidős és Sportegyesület, amely 2015-ben 9 millió forintnak, a következő esztendőben pedig 6 milliónak örülhetett.

Korábbi, a Szerencsejáték Zrt.-vel kapcsolatos cikkeink

A jótékonykodás mellett a haveroknak is bőven jut a szerencsejátékos támogatásokból

Fidesz-közeli kultúriparosok is kaptak támogatást a Szerencsejáték Zrt. nonprofit cégétől

Kuna Tibor cégei a Szerencsejáték Zrt.-nél is jól teljesítenek

Ingyenes hetilap közpénzzel kitömve – mennyibe kerül a Lokál az adófizetőknek?

Köztudott, hogy szívesen szponzorál sportcsapatokat és szövetségeket a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata, a legnagyobb összeget, 100 milliót kapta tavalyelőtt az Associatia Futball Club Csíkszereda Miercurea-Ciuc Egyesület és a Magyar Kézilabda Szövetség, ez utóbbi támogatásra rájön még az áfa is.

Úgy látszik, hogy 2015-ben a kézilabda a lottótársaság szívügye volt, mert az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft.-vel is kötött szponzorálási szerződést 50 millió forint plusz áfa értékben.

2015-re vonatkozóan mindenképpen meg kell említeni, hogy 2 millió forintos támogatáshoz jutott az a Csepeli Birkózó Club, amelynek elnöke volt 2015 év elejéig a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője Németh Szilárd, aki aztán a Magyar Birkózó Szövetség elnökévé lépett elő. A szervezet két éve 10 millió forinttal növelhette bevételét a Szerencsejáték révén.

Jutott támogatás a lottótársaság büdzséjéből 2016-ban és az azt megelőző évben is a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének (HMSE) is. Mindkét esztendőben 2 millió forintot könyvelhettek el. De gondoltak a Szerencsejátéknál az egyesület weboldalának karbantartójára, a B&L Line Kft.-re, amely tavalyelőtt összesen 1,5 millió forint plusz áfás szponzorációban részesült.

2016-ban a Magyar Úszó Szövetséggel kötöttek a Szerencsejátéknál 25 millió forint plusz áfa szponzorációról szerződést. Az állami társaság ugyanekkora összeggel segítette Fa Nándor cégét, a HT Hajó Innovációs Zrt.-t, amelyet már korábban is támogatott.

Csikász Brigitta

Megosztás