adatigénylés

Átláthatóbbá tettük a NISZ gazdálkodását – közzétették, hogy milyen szerződéseket kötöttek

Egy adatigénylésünket követően az állami infokommunikációs cég feltette a honlapjára, hogy milyen szerződéseket kötött az elmúlt másfél évben.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) így ír magáról:

„Legnagyobb megrendelőink államigazgatási szervek és országos hatáskörű intézmények, de gazdálkodó szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek is igénybe veszik egyes szolgáltatásainkat. Cégünk tevékenysége során a legmodernebb infokommunikációs technológiák alkalmazásával támogatja a hazai közszférát, hogy az minél könnyebben megfelelhessen az innovációs kihívásoknak.”

Június közepén döbbenten észleltük, hogy egy nagyon fontos innovációs kihívásnak nem sikerült eleget tennie az állami cégnek. A NISZ honlapján ugyanis egy hónappal ezelőtt nem voltak elérhetőek az általa kötött szerződések adatai.

Ez azért baj, mert

  • nem tudni, mire költi a cég a közpénzt
  • törvénysértő

A NISZ honlapjának Közadat-menüpontja 2018. június 14-én.

A 2011 óta hatályban lévő Infotörvény világosan leírja, hogy „Az államháztartás pénzeszközei felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő, ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezése (típusa), tárgya, a szerződést kötő felek neve, a szerződés értéke, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartama, valamint az említett adatok változásai, a védelmi és biztonsági célú beszerzések adatai és a minősített adatok, továbbá a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 9. § (1) bekezdés b) pontja szerinti beszerzések és az azok eredményeként kötött szerződések adatai kivételével” kötelezően közzéteendő közérdekű adatok.

Ez azt jelenti, hogy a nettó 5 millió forintot elérő szerződések adatait az adatkezelőknek „internetes honlapon, digitális formában, bárki számára, személyazonosítás nélkül, korlátozástól mentesen, kinyomtatható és részleteiben is adatvesztés és -torzulás nélkül kimásolható módon, a betekintés, a letöltés, a nyomtatás, a kimásolás és a hálózati adatátvitel szempontjából is díjmentesen kell hozzáférhetővé tenni”.

Ehhez képest pont az állami infokommunikációs cég honlapján nem találtunk ilyesmit.

Azonnal beadtunk egy adatigénylést, amiben a tavaly kötött szerződések adatait kértük ki. A válaszadási határidő utolsó, tizenötödik napján a NISZ az Infotörvényre és az adatok nagy számára hivatkozva meghosszabbította a határidőt további 15 nappal. Majd július 13-án megírták, hogy a kért lista fent van a honlapjukon.

És tényleg ott van! Ráadásul 2018 első féléve is, nagyon örülünk.
Egy hónapba telt, de sikerült.

A NISZ honlapjának Közadat-menüpontja 2018. július 14-én.

Az eset egyébként nem egyedi, korábban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Belügyminisztérium is egy-egy adatigénylésünket követően tett közzé a honlapján közadatokat.

Címlapkép: nisz.hu

Megosztás