közpénzégetés

Akcióban a kétharmad: 5 milliós fizetés a minisztereknek, 3 milliós Kövér Lászlónak, milliós a képviselőknek

Sokan még fel se fogták, hogy a Fidesz újabb négy évig kétharmados erővel kormányozhat, a parlament viszont már gőzerővel dolgozik az ország legfőbb problémáinak megoldásán. Az egyik ilyen témakör a képviselők és miniszterek fizetése, pontosabban a béreik emelése.

Korábban az derült ki, hogy a miniszterek keresete havi 5 millió forintra nőhet, most pedig az, hogy a képviselők sem maradnak ki a sorból, nekik a jövőben havi 950 ezer forint járhat a mostani 750 ezer forint helyett. Az Index cikke szerint nemcsak a képviselők bére emelkedne, a frakcióvezetőké is, ők 2 millió forintot kereshetnének. 

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné. És mivel a törvény szerint a lakhatási támogatás is a tiszteletdíjhoz igazodik (annak 25 százaléka), ezért így értelemszerűen a lakhatási támogatásra is több pénzt vehetnek majd fel a képviselők. Ezt azzal indokolják a dokumentumban, hogy a fővárosi albérletárak az elmúlt öt-hat évben megduplázódtak.

A legjobban Kövér László jár, a házelnök fizetése a képviselői illetmény 2,7-szerese lesz, tehát majdhogynem bruttó 3 millió forint. Az indoklás szerint ez Kövérnek azért jár, mert a piacon is emelkedtek a bérek. A változások már idén augusztustól életbe lépnének, ha azokat jövő héten elfogadják.

A béremelések különösen annak fényében érdekesek, hogy 2010-ben a kormány még a 2 milliós bérplafon híve volt, Orbán Viktor friss miniszterelnökként akkor még az állami szféra fizetéseivel kapcsolatban azt mondta:

“Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4-5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is.” 

A Fidesz-frakció a fizetésemeléssekkel kapcsolatban azt közölte: szerintük 2010 óta a közszolgálat számos területén volt béremelés, a képviselők az utolsók a sorban. 

A sorban egyébként nemcsak a képviselők vannak az utolsók között, Magyarország is, legalábbis a korrupció területén. Hazánk a világ országai között a 66. helyen áll a Transparency International (TI) idei korrupciós rangsora szerint, ami kilenc helyezéssel és három ponttal rosszabb, mint az ország egy évvel korábbi teljesítménye. Az Európai Unióban Magyarország az utolsó előtti helyet foglalja el, és már csak Bulgária teljesít rosszabbul. Arról nincs hír, hogy ezeken a számokon mikor és hogyan tervez változtatni a parlament.

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot pénteki ülésén elfogadta a törvényalkotási bizottság. A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez. Az LMP távolmaradással fejezte ki a véleményét a javaslatról – közölte az Index.

Az ellenzék egyébként bősz magyarázkodásba kezdett annak kapcsán, hogy ők is asszisztáltak a dologhoz. Az RTL-nek azt mondták, zsarolással érte el a Fidesz, hogy támogassák a javaslatot. A Jobbik szóvivője szerint a kormánypárti képviselők javaslatának az lett volna a következménye, hogy az ellenzéki pártok jóval kevesebbet költhettek volna a frakciójukra. Ebből csak azután engedtek, hogy a képviselők fizetésemelését az ellenzékből is támogatták a Törvényalkotási Bizottságban.

Megosztás