vizes vb

Ma újabb 3,6 milliárddal drágult a vizes vb

 

Félmilliárddal többe kerül a Margitsziget csatornázása, Kuna Tibor cégei 3 milliárdért reklámozzák a sporteseményt, a Készenléti Rendőrség pedig tűzszerész robotokat vett. Az összköltség ezzel átlépte a 100 milliárd forintot.

Az EU-s közbeszerzési értesítő május 18-i számában három olyan tájékoztatás is megjelent, ami a júliusban megrendezésre kerülő vizes vb-vel kapcsolatos.

– Margitsziget csatornázása +  nettó 514,78 millió forint

A 2016 nyarán kötött szerződés félmilliárd forinttal drágul, így 5 milliárd helyett a jelenlegi állás szerint 5,5 milliárd forintba fog kerülni. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a munkát a Penta Kft. és a francia SADE magyarországi leányvállalata végzi, az áremelkedés hivatalos indoka az, hogy a feladat „kiegészül a Margitsziget Atlétikai Centrum belső szenny- és csapadékvíz hálózatának szétválasztásával és az északi parkoló korszerűsítésével”.

– Kommunikációs feladatok nettó 3 milliárd forint

A világbajnokságot bonyolító Bp2017 Kft. tenderét a Sprint Nyomdaipari Kft., a Trinity Communications Kft., és a Young&Partners Kft. nyerte. Utóbbi két cég tulajdonosa Kuna Tibor, aki Szijjártó Péter külügyminiszter jóbarátja, és saját véleménye szerint Istennek köszönheti üzleti sikereit.

– Tűzszerész robotok nettó 146,84 millió forint

A Készenléti Rendőrség a Gamma Zrt.-től vesz 2 db robot manipulátort (könnyű tűzszerész/CBRN-E robot), mert a vizes vb-vel kapcsolatos rendőri feladatok közül „az improvizált robbanószerkezetek (IED) és a CBRN-E (piszkos bomba) eszközök elleni tevékenységek a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat (TŰSZ) illetékességébe tartoznak”, és „a Világbajnokság biztonságos megrendezése során – az aktuális európai terror fenyegetettség figyelembevételével, valamint a múlt évi párizsi és brüsszeli merényletek tapasztalatai alapján – kiemelt fontosságú lesz a tűzszerész járőrök tevékenysége”, de „jelenleg a TŰSZ nem rendelkezik elegendő számú, megfelelő minőségű eszközzel a helyszíneken jelentkező komplex felderítési és hatástalanítási feladatok ellátásához”.

Április közepén kigyűjtöttük a Közbeszerzési Értesítőből az összes olyan eljárást, amelynek leírásában a vizes vb-re hivatkozott a kiíró. A szerződéseket összesítő táblázatunk ezen a linken megtekinthető, folyamatosan frissítjük. A szerződésmódosításoknál a becsült összeghez nullát írtunk, és az áremelkedés mértéke szerepel a végösszegnél.

A nyilvánosságra hozott szerződések összköltsége jelenleg
nettó 100,9 milliárd forint.

Erdélyi Katalin

Megosztás