Egyéb

Mészáros Lőrinc legerősebb megszólalásai – ezentúl nem kell több kínos interjút adnia

 

Gázszerelőből lett polgármester, majd az ország egyik leggazdagabb embere. Kedden lemond a polgármesteri posztjáról, így ezután gyakorlatilag elérhetetlen lesz a kritikus média számára. Ez nagy kár, mert ha valakiről, akkor Mészáros Lőrincről igen sokat mondtak el ezek a beszélgetések. 

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Magyarországon nincs a politika iránt érdeklődő közönségnek olyan tagja, aki ne látta volna Mészáros Lőrincet újságírók elől menekülni a felcsúti városháza előtt. A riporterek, köztük én is, nem hobbiból kerestük mindig a testületi ülésen az ország egyik leggazdagabbnak – és legkorruptabbnak – tartott emberét, hanem azért, mert kizárólag itt tudtuk elérni. Ez volt az egyetlen esemény, amelyen volt esélyünk kérdezni tőle. 

Ennek most vége, hiszen Mészáros keddtől megszűnik polgármesternek lenni. Innentől pedig elég lesz akkor interjút adnia, amikor akar, és annak, akinek akar. Ez azért nagy baj, mert ha valakiről, akkor Mészáros Lőrincről igen sokat mondtak el ezek az egyébként jórészt rövid beszélgetések – többek között arról, hogy milyen magvas gondolatok cikáznak a fejében. 

“Szarok rá, szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak rólam, mert higgye el, én vagyok annyira önérzetes, meg én alföldi származású vagyok… De akár a faluban is bárkit megkérdezhet, hogy mit mond a Mészáros Lőrincről, mert ilyet soha nem mondanának, amit az Ángyán mond, meg a Szabó Rebeka, nem tudom, hogy hívják őket ott fönt a Parlamentben”

 mondta Mészáros Lőrinc az egyik első, Ferenczi Krisztina által kicsikart interjújában 2012-ben:

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Aztán itt van a 444 interjúja, amelyben Mészáros olyan bölcsességet oszt meg a riporterrel, mely szerint

“Mindenki a maga sikere kovácsa, ez bárki legyen, azt gondolom, tehát mindenki, mindenki, tehát kell hozzá, hogy valamire vigye, vagy valamire ne vigye, ahhoz is kell ám nagyon sok minden, ez lehet pozitív, negatív.”

 

Ugyanígy egy felcsúti testületi ülésen érték el a riporterek akkor, amikor a gazdagodását firtató kérdésre azt találta mondani: azért vagyonosodhatott nagyobb mértékben, mint Mark Zuckerberg, mert ő okosabb, mint a Facebook alapítója.

“Hát lehet, hogy okosabb vagyok, nem gondolja?”

 

Ez pedig már egy személyes élmény: a HírTV Célpont című műsorának készítettem egy anyagot Mészáros Lőrinc hiteleiről, amelyben őt is szerettem volna megszólaltatni – természetesen egy testületi ülés előtt. 

Mészáros először igen bőbeszédűnek bizonyult, ám ez nem tartott sokáig. Egészen pontosan addig tartott, amíg meg nem kérdeztem tőle, hogy állami pénznek tartja-e az állami bankok által a cégcsoportja számára nyújtott – soktízmilliárd forintra rúgó – hiteleket. Itt mintha rájött volna, hogy ez nem az a típusú baráti beszélgetés, amit például a Magyar Idők újságírójával szokott folytatni, és a felismerés eredményeként személyeskedni kezdett. 

– Ugye ez asszem az RTL Klub. Gondolom, nem?

– Nem, ez már nem az.

– Ja, már? Ja már! Ja, onnét kitették?

– Nem. De miért személyeskedik?

– Hát gondolom, hogy kitették, hát még az RTL-nél volt idáig. És akkor most jelenleg hol dolgozik?

– Ez miért fontos?

– Hát, mert akkor mutasson, milyen-milyen, honnét vannak, egyáltalán miért készít felvételt?

– A HírTV-től.

– Jaaa, a HírTV-től? Hát akkor, csak azt kell mondanom önnek, hogy akkor önt tulajdonképpen kitették az RTL Klubból, és elment egy rabszolgatartó társadalomhoz, a HírTV-hez. Köszönöm szépen!

 

A valószínűleg utolsó emlékezetes megszólalása pedig már a nemzetközi médiának köszönhető. A Vice újságírója próbált vele angolul beszélgetni, hiába, Mészáros ugyanis magyarul válaszolt. Például ezt:

“Valószínű, hogy ön egy Soros-bérenc”

 

Mészáros távozásának egyébként még egy oka lehetett: így, hogy már nem polgármester, nem kell vagyonnyilatkozatot sem leadnia. Ezután tehát csak az újságírókon fog múlni, hogy a magyar emberek megtudják-e, hol tart Orbán Viktor barátja a vagyongyarapodásban.

Oroszi Babett

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás