Egyéb

2016-ban még százmilliókkal támogatta a magyar állam a „Soros-hálózatot”

 

Soros György ügynökei beférkőztek a magyar kormány szerveibe és állami pénzekkel támogatják a Soros-terv végrehajtását – ha komolyan vesszük a magyar kormány propagandáját, csak így lehet értelmezni azt, amit a magyar Soros-alapítvány és az általa támogatott civil szervezetek pénzügyi beszámolóiban találtunk.

Azok a szervezetek, akiket a kormányzati média többször meg is nevezett a „Soros-hálózat” tagjaként, a közelmúltban még százmillió forintos nagyságrendben kaptak állami támogatásokat, leginkább a Belügyminisztériumtól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Ez nyilvánosan hozzáférhető dokumentumok alapján tudható: a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSI) rendszeresen közéteszi az általa támogatott szervezetek listáját, és a civil szervezetek is közzéteszik, kiktől és milyen jogcímen kaptak támogatást.

Az OSI legfrissebb elérhető listája a 2016-os – az ebben szereplő szervezetek közhasznúsági jelentéseit néztük meg, ezen belül azt, hogy a Soros-alapítvány mellett még honnan kaptak abban az évben pénzügyi támogatást.

Nemzetbiztonsági kockázat, mégis milliókat kapott a Belügyminisztériumtól

A dokumentumokat összevetve kiderül, hogy számos civil szervezetet egyszerre támogatott az OSI és a magyar kormány.

Ezek közül két szervezetet érdemes kiemelni: az egyik a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület. Ezt az egyesületet nemegyszer megbélyegezték, mint „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, illegális bevándorlást támogató” szervezetet.

Legutóbb Szél Bernadett kapcsán került elő, akit Németh Szilárd azért akart kitiltani a nemzetbiztonsági bizottság üléséről, mert még 2002-ben a Menedék Egyesületnek dolgozott – a fideszes politikus szerint ezért Szél is nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Csakhogy ugyanezt az egyesületet a magyar kormány 2016-ban közel 80 millió forinttal támogatta, jóval többel, mint a Soros-alapítvány. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium támogatta például a Menedék Befogadó óvodák és iskolák című projektjét,

„amellyel migráns gyerekek beilleszkedését, szüleik és tanintézményeik, pedagógusaik közötti együttműködést segíthettük napközis táborok, óvodai és iskolai foglalkozások, valamint pedagógus szakmai fórumok szervezésével és mentorok és interkulturális közvetítők felkészítésével”

A BM ahhoz is támogatást nyújtott, hogy – ahogy a kormány 2015-ös plakátja fogalmazott – a menekültek „elvegyék a magyarok munkáját”.

„Az MMIA Belügyminisztérium által társfinanszírozott nemzeti allokációja a Mentor-Állás című projekt által 10 378 000 forint támogatást biztosított hátrányos helyzetű harmadik országbeli állampolgárok – különösen nemzetközi védelemben részesülők – foglalkoztathatóságának növelésére és a munkaerőpiacon történő stabil megmaradásuk elősegítésére. Ennek érdekében szociális és jogi tanácsadást, mentálhigiénés ellátást, álláskereső klubot, foglalkozásterápiás csoportfoglalkozást biztosítottunk, gyakornoki programot indítottunk”

Bevándorlás-szervező iroda állami pénzből

Érdemes még megemlíteni az Artemisszió Alapítványt is, akik rajta voltak például a 888.hu „a Soros-hálózat hazai kitartottjait” felsorakoztató listáján, és 2016-ban valóban kaptak 27 millió forintot az OSI-tól.

A jelenleg zajló „Stop Soros”-kampány egyik alapeleme, hogy Soros idén indult támogatási programjával „bevándorlás-szervező irodák” nyílnak az országban, ami ellen el kell lépni. Emiatt különösen abszurd az, hogy 2016-ban a kormány 88 millióval támogatta az Artemisszió Alapítvány két, migrációval kapcsolatos programját is.

Ezek egyike bevándorlásügyi szakemberek képzésével foglalkozott, a másik menekültek és bevándorlók munkaerő-piaci integrációjában segített.

Az alábbiakban megmutatjuk, melyek azok a „Soros-hálózathoz” tartozó szervezetek, amelyeket 2016-ban a kormány is támogatott:

Artemisszió Alapítvány

OSI támogatás: 27 millió forint

A szervezetet Soros György alapítványa az Egyenlőség és Antidiszkrimináció-program keretében támogatta.

„Az erős és befogadó civil társadalom az egyenlőséget teljesebb mértékben megvalósító társadalom alapja. (…) Magyarországon olyan szervezeteket támogatunk, amelyek az esélyegyenlőségért küzdenek, és ösztönözzük a marginalizált csoportok, például a romák részvételét” – olvasható az OSI beszámolójában.

Maga az Artemisszió egy kommunikációs csomag elkészítésére és a BridgeBuilders közösségi program megvalósítására kapott támogatást.

Kormányzati támogatás: 88 millió forint

Az Artemisszió Alapítvány összesen 88 millió forintnyi, uniós eredetű támogatást kapott a Belügyminisztériumtól.

Érdemes kiemelni, hogy mindkét támogatott program migrációs témakörű. Az egyik program, amire a kormány 50 milliót adott, a harmadik országbeli (azaz az EU-n kívüli) állampolgárok magyarországi munkavállalásában segít.

„Célja egy olyan komplex munkaerő-piaci program kialakítása és nyújtása, amely résztvevőinek egyéni igényeire alapozva járul hozzá a migránsok társadalmi integrációjához” – olvasható az Artemisszió beszámolójában, ami kiemeli, hogy a program „bevándorlók, oltalmazottak, menekültek és befogadottak számára egyaránt nyitott”.

Az alapítvány másik projektjét 38 millióval támogatta Pintér Sándor minisztériuma, célja ennek is a migránsok magyarországi integrációjának elősegítése, erre a célra a bevándorlásügyben dolgozó szakembereknek nyújtanak interkulturális kompetenciafejlesztő képzéseket. Hasonló Artemisszió-programokat egyébként támogatott az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR is.

Menedék Migránsokat Segítő Egyesület

OSI támogatás: 17 millió forint

Az egyesület a láthatósága növelésére, társadalmi bázisépítésre kapott pénzt, arra, hogy több tag és támogató szerzéséért indítsanak kampányokat.

Kormányzati támogatás: 79 millió forint

Több különböző, elsősorban a menekültek beilleszkedését célzó programot támogatott kormány, 7,7 millió forintot kaptak például a Befogadó óvodák és iskolák című projektre,

„amellyel migráns gyerekek beilleszkedését, szüleik és tanintézményeik, pedagógusaik közötti együttműködést segíthettük napközis táborok, óvodai és iskolai foglalkozások, valamint pedagógus szakmai fórumok szervezésével és mentorok és interkulturális közvetítők felkészítésével”.

A Belügyminisztérium a Mentor-Állás című projekten keresztül 10 378 000 forintnyi támogatást biztosított hátrányos helyzetű harmadik országbeli állampolgárok – különösen nemzetközi védelemben részesülők – foglalkoztathatóságának növelésére és a munkaerőpiacon történő megmaradásukra.

Kompánia Alapítvány

OSI támogatás: 3,75 millió forint

„A támogatás célja a Dominó Tanoda munkájának segítése, amely Dél-Budapest 6 szegregált, külvárosi térségéből származó hátrányos helyzetű, főleg roma gyermekek képességfejlesztésével foglalkozik” – olvasható az OSI beszámolójában.

Kormányzati támogatás: 11 millió forint

Ugyanebben az évben az alapítvány közel 11 millió forint állami pénzt kapott különböző célokra, többek között drogprevenciós előadásokra. Projektjeiket a Nemzeti Civil Alapprogram és az Oktatási Minisztérium is támogatta.

Bibó István Szakkollégium

OSI támogatás: 1 millió forint

A ’80-as évek végén Orbán Viktor is a Bibó-kollégium tagjaként lett Soros-ösztöndíjas, az OSI a kollégiumot máig támogatja kisebb összegekkel, 2016-ban egy ötnapos, 50 fős tábor megszervezésére kaptak pénzt, 12-14 éves gyermekek számára, a kelet-magyarországi Őr és a dél-magyarországi Kiskunhalas két általános iskolájából.

Kormányzati támogatás: ?

A Bibó Szakkollégium honlapja szerint a 2016/17-es félévre támogatást nyertek el az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől, a Nemzeti Tehetség Program keretében. A pontos összeg egyelőre nem szerepel a szakkollégium beszámolóiban.

Partners Hungary

OSI támogatás: 3,75 millió forint (2015-ben 52 millió forint)

„A támogatás a Partners Hungary Alapítvány munkáját segíti a kelet-magyarországi Nyírbátorban és Nagyecseden, ahol a roma gyermekek oktatáshoz való hozzáférése korlátozott” – írja az OSI.

Kormányzati támogatás: 130 millió forint (2015-ben)

A Partners 2016-os jelentése még nem érhető el. 2015-ben viszont közel 130 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Tempus Közalapítványtól kaptak oktatási programokra. 2015-ben egyébként az OSI is bőkezűen támogatta őket, ekkor mintegy 52 millió forintot kaptak.

Autonómia Alapítvány

OSI támogatás: 54,8 millió forint

Az alapítvány roma integrációval, közszolgáltatásokkal és egészségügyi ellátás nyújtásával, oktatással és állampolgári aktivitással kapcsolatos feladatokra kapott támogatást.

Kormányzati támogatás: 36,5 millió forint

Mintegy 36,5 millió forintot kapott az egyesület egy a Norvég Alaptól származó, a Miniszterelnökség által elbírált pályázaton – az elnyert összegből különböző, települések közötti közösségi és művészeti programokat szervezhettek.

Civil Kollégium Alapítvány

OSI támogatás: 84,7 millió forint

„A támogatás célja a progresszív állampolgári aktivitás, a társadalmi önszerveződés, valamint a közösségi jogvédelem segítése a vidéki Magyarországon” – írja az OSI.

Az alapítvány jelentéséből kiderül, hogy 15 nagyvárosban végzett közösségszervező, képzési programokra kapták a pénzt, amelyeken különböző helyi problémák megoldására készítettek fel embereket.

Kormányzati támogatás: 3 millió forint

A CKA egy 2016 elején befejezett, közbizalmi felmérésre kapott 3 millió forintot az EMMI-től. 2014-ben egyébként ennél is több, közel 51 millió forintot fizetett ki nekik az EMMI.

A CKA állami támogatása azért is kínos, mivel tavaly nyáron a kormányzati média a CKA egyik nyári tábora miatt kongatta a vészharangot, azt állították, hogy a „Soros-hálózat” tagjának nevezett szervezet itt készít fel aktivistákat zavargások kirobbantására, a kormány erőszakos megdöntésére.

Habitat for Humanity

OSI támogatás: 12,45 millió forint

Kommunikációs stratégia kialakítására, egy társadalmi mozgósító kampány elindítására kaptak támogatást.

Kormányzati támogatás: 700 ezer forint

700 ezer forintot kaptak az EMMI-től, amit kutatásra használtak fel.

Kapcsolódó cikkeink

Szörnyű szervezetek, borzalmas szervezetek – az érdi polgármester monológja a “Soros-vitában”

Rettegés Debrecenben: a városi közgyűlés ma nyilatkozatban csatlakozik a kormány politikai hadjáratához

Ma már nem Milo Yiannopoulos jelenti az alt-rightot az Egyesült Államokban, fajvédőket sztárol a kormánysajtó

A STOP SOROS törvénycsomag öt legbutább rendelkezése

Kreml-barát nyugati újságíró és az orosz propagandagépezet áll a Fidesz által sulykolt “Soros-terv” elnevezés mögött

A kormány idegenellenes kampányához igazodva szakítottak a Magyar Helsinki Bizottsággal a belügyi szervek

Titokzatos nagyvilági ember, és egy amerikai lobbicég segítene sorosozni Orbánnak

Zubor Zalán

Megosztás