Egyéb

A legújabb offshore-kiszivárogtatásban is szerepel Magyarország svájci nagykövete

 

A Thyssen-Bornemiszák vagyonát kezelte Magyarország rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövete, az Orbán-család bizalmasa, Nagy István. Akkor is, amikor tiszteletbeli konzulként képviselte Magyarországot Svájcban. Egyebek mellett ez derült ki a Direkt36 cikkéből, ami a Panama-papírokhoz hasonló újabb offshore-szivárogtatás feldolgozásán alapul.

Mr Arábia – így is nevezik kiterjedt Közel-keleti kapcsolataira utalva Nagy István rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövetet. Akiről először az Átlátszó írta meg néhány hónapja, hogy a világ leggazdagabbjai között számon tartott Thyssen-Bornemiszák vagyonát kezeli, s különösen jó kapcsolatot ápol a főnemesi család sarjával, Habsburg Károly főherceg különváltan élő feleségével, Francesca von Habsburg Thysen-Bornemiszával.

A nagykövetnek nemcsak svájci, hanem közel-keleti kapcsolatai is vannak: ő is találkozott a néhai Gaith Pharaonnal, illetve a Vasárnapi Hírek elemzése szerint a berni nagykövet közbenjárására is szükség lehetett Orbán libanoni és szaud-arábiai hivatalos utazásai megszervezéséhez.

Nagy István az egyik vagyonkezelője (trustee) Francesca von Habsburg alapítványának, a bécsi Thyssen-Bornemisza Múzeumot működtető TBA21-nek. Az alapítvány ügyeit ismerő forrásunk szerint Nagynak ezen felül rálátása van a Thyssen-Bornemisza család Brit Virgin szigeteki cégeire is – írtuk augusztusi cikkünkben annak apropóján, hogy Nagy István lett a magyar kormány által létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány elnöke:

A Habsburg Ottó Alapítvány elnöke lett Orbán titokzatos svájci barátja

A Direkt36 most bemutatott egyet a brit adóparadicsomban jegyzett off-shore-cégek közül. A Fragonard Ltd.-ről a cikk a 2000-es évekből származó iratokra hivatkozva írja, hogy a cég ekkor a Thyssen-Bornemiszák vagyonát kezelte, az igazgató pedig Nagy volt.

Nagy neve egy 2008-as ügylet iratain bukkant fel, e szerint a Fragonard újabb „trust”-ot hozott létre. Nagy ekkor még nem volt nagykövet, viszont tiszteletbeli konzulként Genfben dolgozott a magyar államnak.

Nagy az Orbán-család bizalmasa, a miniszterelnököt a kilencvenes évek óta ismeri. A Mandinernek 2015-ben adott interjújában a diplomata ugyanakkor cáfolta a budapesti híreket, hogy üzleti tanácsokkal látná el Orbán Viktort és környezetét.

A Direkt36 egy nemzetközi projekten dolgozva tekintett bele a papírokba. A nagy vihart kavart Panama-papírokhoz hasonlóan ismét egy offshore-közvetítő ügynökség, ezúttal az Appleby iratai szivárogtak ki.

A 13 millió dokumentumot a Süddeutsche Zeitung szerezte meg, s az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró szervezet koordinálásával dolgozta fel 67 ország több mint 380 újságírója.

Nem Nagy István az egyetlen magyar szereplő a friss kiszivárogtatásban. A Direkt36 cikke említ egy Seychelles-i ingatlanügyet, ami Demján Sándorhoz kötődik, s az OTP és az MKB Bank is érdeklődött iránta. Olvasni Andy Vajna jelenlegi filmes kormánybiztos nevét is két arubai bejegyzésű, időközben megszüntetett cég igazgatójaként.

A meghekkelt offshore-ügynökséggel kapcsolatban állt az állami érdekeltségű Exim Bank, illetve a magyar származású milliárdos és jelenlegi első számú közellenség, Soros György is.

Kapcsolódó cikkeink

A Habsburg Ottó Alapítvány elnöke lett Orbán titokzatos svájci barátja

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Welsz Tamás, Kovács Gábor és egy rosszhírű lett bank is üzletelt a Lavecóval

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

Ezotéria-hívő moszkovita bankár a rezsim zsoldjában – Lázár menti meg a Kogart tulajdonosát?

Moszkovita magyarok is felbukkannak a Panama-papírokban

Rádi Antónia

Megosztás