Egyéb

Korrupcióinfó: fertőzéskockázat és elmutyizott kórházi takarítás a Szent István kórházban

 

Közbeszerzés nélkül, havi nettó 10 millió forintért takaríttat az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Rendelőintézet a Nagyvárad téri intézményében. A szuperkórház másik telepe, a Merényi Gusztáv Kórház volt az, ahol nemrégiben patkány esett ki az álmennyezet alól. A részletekről Hadházy Ákos, az LMP társelnöke számolt be szokásos korrupcióinfóján.

Miközben egyre több a kórházi fertőzés, és tavaly több mint 1400, multirezisztens kórokozóval megfertőződött beteg vesztette életét magyar kórházakban, nagyot szólt a hír: patkányok, tetvek és egyéb rágcsálók, élősködők vertek tanyát a Merényi Gusztáv Kórház gerontológiai osztályán.

Az RTL Klub szeptemberi riportja szerint a patkányok például az álmennyezet alatt hemzsegnek a tavaly felújított épületben. Az egyik patkány, vagy mint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a tévétársaságnak fogalmazott, „egy kisméretű állat” éppen a szolgálatos ápoló elé esett a plafonról.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos csütörtöki korrupcióinfóján a Merényit is magába foglaló Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Rendelőintézet takarítási megrendelésével kapcsolatos furcsaságokra hívta fel a figyelmet. Az Állami Számvevőszék a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, kérve, állapítsák meg, hogy jogszabályt sért az egyesített kórház takarítás-szolgáltatás beszerzési gyakorlata.

Az intézmény a Szent István Kórház nagyvárad téri ingatlanait 2004 óta, többször meghosszabbított szerződéssel a német érdekeltségű P. Dussmann Kft. takarítja. Mint a Hadházy által közadat-igénylésben kikért szerződésekből kiderült, az utolsó, idei szerződésmódosítás szerint havi nettó 10 millió forint ellenében.

A döntőbizottság szeptember 1-jei határozatával az ÁSZ beadványát érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Mondván, 2004 óta áll fenn a jogviszony, így a számvevők évekkel lekésték a rendelkezésre álló határidőt.

„Az állam tehát 13 év múlva vette észre, hogy a gigakórházban a közbeszerzési törvényt kijátszva takarítanak, de úgy tűnik, innentől kezdve ez így is marad” – értékelte a történteket Hadházy. A politikus emlékeztet: a kórházi fertőzések számának alakulásában aktív és passzív módon közrehat a takarító személyzet. A takarítás hiányosságai miatt kevesebb fertőzés előzhető meg, de a szakszerűtlenül vezényelt személyzet önmaga is terjeszthet kórokozókat.

Az érintett cégnek egyébként nem fut rosszul, számos közbeszerzést elnyernek, árbevételük tavaly 8,5 milliárd forintot tett ki. Hadházy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a céggel szemben „intézkedéssel árult” a munkaügyi felügyeletként eljáró kormányhivatal 2015-ös vizsgálata. A munkaidő nyilvántartásával kapcsolatos szabálytalanságokat tártak fel akkor, most pedig, a politikus bejelentése alapján új ellenőrzést ígértek, ezúttal a munkavállalók bejelentése is terítékre kerül a tervek szerint.

Az Átlátszó cikksorozata a magyar egészségügyről:

Állami kórházakba terelné a kormány a meddő párokat

Kőszeg Ferenc: A beteg egészségügy

Betegforgatás, az OEP-nek elszámolt magánrendelés, uniós projektek – így lehet extraprofithoz jutni az egészségügyben

Leteszteltük, hogy hálapénz nélkül is túlélhető-e egy műtét a magyar egészségügyi rendszerben

Antibiotikum-használat az állattartásban: Magyarország a legrosszabbak között

Kórházi fertőzések: orvos-, nővér- és fertőtlenítőszer-hiány egy dunántúli kórházban

Kórházi szuperbaktériumok – a szívműtét sikerült, de a beteg meghalt

„A kórházak azokat a betegségeket jelentik le, amelyekre nagyobb a támogatás” – egy orvos a kórházi fertőzésekről

Méltatlan és megalázó körülmények a gyermekkórházakban – az ombudsman közbelép

„A boncolási jegyzőkönyvben szó sem volt fertőzésről” – kórházi horrorsztorik

Rádi Antónia

Megosztás