Egyéb

Ügyészségi nyomozás indul a közpénz-milliárdokkal támogatott fantom-napelemgyár ügyében

 

Feljelentésként értékelte, és a megyei főügyészségre továbbította Polt Péter legfőbb ügyész Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdését az Ecosolifer csornai napelemgyárról. Az Ecosolifer 1,9 milliárdos uniós támogatást kapott, illetve 22,4 millió euró és 363 millió forint eximbankos kölcsönt vehetett fel, mégsem készült el időre.

Magyar Zoltán (Jobbik) Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselőként hónapok óta „levelezik” a csornai Ecosolifer napelem-modulgyár ügyében a nemzetgazdasági miniszterrel, illetve a hitelező Eximbankot felügyelő külügyminiszterrel.

Érdemi információval azonban nem lett gazdagabb, így a napokban Polt Péter legfőbb ügyésztől érdeklődött arról: hol a pénz?

Korábbi cikkeink az Ecosoliferről

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Brókercsőd, adócsalás, bennfentes kereskedelem? Hívja a Fintha-Nagy ügyvédi irodát!

A város szülötte, Áder János köztársasági elnök 2014-ben tette le az Ecosolifer napelemgyár alapkövét. Az ígéretek szerint 2015 végén kezdődött volna a gyártás. A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatást kapott, a modulgyártó leánycég az állami tulajdonú Eximbanktól 22,4 millió euró, illetve 363 millió forint hitelt vehetett fel.

Napelemek azonban a mai napig nem készülnek Csornán. A cég honlapján 2015 év végére ígérik még jelenleg is a „tervezett befejezést”, a HVG tavaly őszi cikkében idén év elejére mondta az indulást.

Az Ecosolifer-cégcsoport egy másik vállalkozásában jelenleg is érdekelt a Kartonpack Nyrt., amely a Kulcsár Attila-féle 2002-es K&H-s brókerbotrány sokat emlegetett szereplője volt. A modulgyártó központi cég üzletrészein most is látható az Eximbank jelzálogjoga, hogy azonban mennyit és milyen feltételekkel hívtak le eddig a hitelből, azt vélhetően a nyomozás deríti majd ki.

Polt ugyanis, mint írásbeli válaszában a képviselőnek írta, feljelentésként értékelte a kérdést, és továbbította azt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségre, hogy ott bírálják el.

Rádi Antónia

Megosztás