Egyéb

Az ügyészség nem vizsgálja a bakui pénzmosoda magyar utalásait

 

Milyen pénzmosás? – nagyjából ez áll Polt Péter legfőbb ügyész válaszában, amit Demeter Márta (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott azeri mosodaügyben.

„A kérdésben megfogalmazott pénzügyi tranzakcióról az ügyészségnek nincs hivatalos tudomása, így azzal kapcsolatban hatósági intézkedés nem történt” – pontosan ezt válaszolta Polt Péter Demeter képviselőnek.

Demeter arra volt kíváncsi, hogy a „baltás gyilkos”, Ramil Safarov kiadása idején, illetve korábban, a magyar kormány tagjai és Jakub Ejjubov azeri miniszterelnök találkozója idején, történtek-e gyanús pénzügyi mozgások, s ezekről az ügyészség tájékoztatta-e a magyar kormányt.

Nemzetközi vihart kavart a közelmúltban az azeri kormányerők által működtetett 2,9 milliárd dolláros korrupciós feketekassza botránya. A pénzből összesen 9 millió dollár érkezett Magyarországra a baltás gyilkos kiadása idején Jakub Ejjubov fia cégének MKB-s számlájára.

Előzmények

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Kivizsgálná az azeri feketekassza ügyét az Európai Parlament

Terel és titkolózik a kormány a bakui pénzmosoda magyar átutalásainak ügyében

A legfőbb ügyész arra is kitért válaszában, hogy a pénzmosás elleni bűnügyi fellépés a NAV hatásköre, azt viszont már nem feszegette, hogy a NAV nyomozásait szintén az ügyészség felügyeli szakmai szempontból.

Rádi Antónia

Megosztás