vizes vb

200 millióval drágább lett a vizes vb megnyitója, mert rossz helyre tervezték a színpadot

 

Először a Várkert Bazár elé akarta tenni a Müpa, de a közlekedési hatóság szólt, hogy ott akadályozná a nemzetközi hajóforgalmat. Ezért átkerült a Duna másik oldalára, és megdrágult.

2016 áprilisában a szervezőbizottság bejelentette, hogy a Várkert Bazár előtt lesz a 2017-es úszó-világbajnokság megnyitóünnepsége, de végül a szemközti oldalon volt. Most kiderült, hogy miért.

A sportesemény szervezéséért felelős Bp2017 Kft. februárban bízta meg az állami tulajdonú Müpa Nonprofit Kft.-t és a francia ECA2-t a nyitó- és záróünnepség lebonyolításával nettó 3,8 milliárd forintért. Ebből a technikai részért 1,8 milliárdot kapott a francia cég, és 2 milliárdot a Müpa a művészeti lebonyolításért.

Az EU-s közbeszerzési értesítő augusztus 19-i számában megjelent szerződésmódosítás szerint a Müpa kapott további nettó 199,7 millió forintot, mert át kellett tenni a nyitóünnepség színpadát a Duna másik oldalára, hogy ne akadályozza a hajóforgalmat.

„A Vállalkozó a közbeszerzési pályázat lezárulta révén nyert felhatalmazást az illetékes hatóságokkal való egyeztetésre, amely során a közlekedési hatóság (…) a nemzetközi hajózó útvonal biztosítása érdekében előírta a Vállalkozó számára, hogy a színpadi létesítményt az előkészületek terjedelmére, az azt megelőzően megtartandó Red Bull Air Race-re, valamint az egyéb körülményekre tekintettel a Duna bal partjára telepítse.

Ezen kötelezés mind az előkészített tervek, a francia partnerrel lefolytatott egyeztetések, valamint az összes színpad-, színház-, és forgalom-technikai elképzelések újragondolását és megváltoztatását tette szükségessé, mely feladat a rövid határidő, és a nyári időszakban már egyéb rendezvényekre lekötött technikai eszközök mellett nehezen, jelentős többletfeladatok elvégzése révén és ennek következtében csak többlet költéséggel orvosolható.”

A közbeszerzési adatbázisban elérhető szerződésmódosítás szövegében a szervezőbizottság tavalyi bejelentésével összhangban szerepel is, hogy eredetileg a Várkert Bazár elé akarták tenni a nyitóünnepség színpadát:

„A 17. FINA világbajnokság nyitóünnepségének tervezése során a Vállalkozó a Duna jobb partjára, a Várkert Bazár elé tervezte felépíteni a színpadot, melynek kiszolgálásban, valamint üzemeltetésében a Várkert Bazár ideális lehetőségként kívánkozott, a forgalmi viszonyok pedig lehetővé tették volna az előkészületekhez szükséges rakodási munkák elvégzését.”

Csak aztán szólt a közlekedési hatóság, hogy ez nem jó ötlet, ezért átkerült a színpad a Duna túlpartjára, és emiatt drágult 200 millióval.

A nyilvánosságra került szerződések értéke ezzel a módosítással együtt nettó 105,7 milliárd, vagyis bruttó 134,2 milliárd forint.

Erdélyi Katalin

Megosztás