Egyéb

Lecsapott az NGM a százmilliókkal támogatott ingyenenergia-projektre, várjuk a vizsgálat eredményét

 

Az NGM tegnapi, a cikkünk megjelenését követő közlése szerint 2016-ban indítottak szabálytalansági eljárást, most pedig már visszakövetelik a kedvezményezett Halna-Dunától az örökmozgóra korábban kifizetett támogatást. Jobb későn, mint soha, mondhatnánk, és annak is lehet örülni, hogy a minisztérium sajtóosztálya reagált a külvilágból érkező ingerre. Nem mindig volt ez így.

Nagyon felszisszenhetett valaki a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői közül az energiagépről szóló tegnapi cikkünk miatt, ugyanis a minisztérium sajtóosztálya néhány órán belül reagált érdeklődő levelünkre – azt kérdeztük, hová tűnt a kormány pályázati honlapjáról a projekt adatlapja. Nem mindig volt ez így, ugyanebben az ügyben két hónappal korábban a sajtóosztály válaszra sem méltatott.

Igaz, most sem a bevett formák szerint zajlott az üzenetváltás. A válasz ugyanis egy meglehetősen erőszakos hangú felszólítás volt, hogy haladéktalanul közöljük a minisztérium álláspontját. Erre ugyan semmi nem kötelez bennünket, de ezen ne múljék a gyümölcsöző munkakapcsolat, íme az NGM levele:

„Az Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium című cikkel kapcsolatban kérjük haladéktalanul tegyék közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontját: Az említett projekttel kapcsolatban az NGM 2016-ban szabálytalansági eljárást folytatott le, amely szabálytalanságot állapított meg, így az NGM a támogatói szerződéstől elállt és visszaköveteli a kifizetett támogatást. A palyazat.gov.hu honlapon az elállásra való tekintettel jelenleg már nem található meg a beruházás a nyertes projektek között.”

Ez így mindjárt más – gondolhatták az NGM–nél, hogy majd gondolják az olvasók. Pedig sajnos nem, nem más, sőt. Az ugyanis továbbra is tény, hogy az NGM jogelődje befogadta, és támogatásra alkalmasnak ítélte a mágnesmotoros pályázatot, aztán ki is fizettek negyed milliárd forintot, elfogadták a projekt-eőrehaladási jelentéseket, sőt – ahogy az látható volt Széchenyi 2020-portálon, míg el nem tüntették az adatlapot -, még a projektzáró beszámolót is.

Tavaly március 23-án kérdeztük először a minisztériumot az állandó mágnesek közt ébredő erőkre épülő projekttel kapcsolatban – akkor egyből meg is tagadták az érdemi választ-, majd két hónappal később a projekt záróbeszámolóját kértük. A minisztérium akkor azzal utasította el az adatigénylés teljesítését, hogy a

„(…) projekt teljes körű lezárására még nem került sor, az elszámolások, beszámolók ellenőrzése még nem fejeződött be, ezért a záró beszámoló (…) döntés megalapozását szolgáló adat, amelynek nyilvánosságra hozatalára nem látunk lehetőséget.”

A válaszból két dolog következik: a minisztérium előbb elfogadta a beszámolót – a Széchenyi 2020-on legalábbis ez szerepelt -, majd valamiért mégis elkezdte vizsgálni a projektet. Másrészt, ha már 2016-ban elkezdődött a projekt vizsgálata, akkor rövid időn belül nyilvánvalóvá kellett váljon a minisztérium számára is, hogy nem készült el a negyed milliárddal támogatott ingyenenergia-gép. Még akkor sem, ha korábban hittek a csodákban.

Ha viszont a 2016-os ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a termék nemcsak hogy nem hozza az elvárt sikerindikátorokat, de egyáltalán nincs is, akkor vajon mire gondolhatott a minisztérium egy évvel később, mikor azzal tagadta meg az energiagéppel kapcsolatos dokumentumok kiadását, hogy

„a projekt műszaki-szakmai tartalmára, a kutatási tevékenységre vonatkozó leírásban és e leíráson alapuló értékelési dokumentációban, valamint az elért eredményeket bemutató jelentésekben rögzített adatok megismerése a kedvezményezett üzleti tevékenységére nézve aránytalan sérelemmel járna, így annak kiadása (…) nem lehetséges.”

Nagyon úgy néz ki, hogy a minisztérium valótlan indokkal tagadta meg a kért adatok kiadását, hiszen ezt egy nem létező dologgal kapcsolatos üzleti érdekekre hivatkozva tette, ami nemcsak csúnya hazugság, de egyben felveti a közérdekű adattal való visszaélés gyanúját is.

A 2016 tavasza óta tartó szerencsétlenkedés után viszont az NGM egyszer csak az asztalra csapott, és – mint írják -, visszaköveteli a támogatást, amit a forradalmi újításra adott a Halna-Duna Kft-nek. Nem lesz egyszerű.  A társaság 2016. évi beszámolójához írt könyvvizsgálói véleményben ugyanis az alábbi baljóslatú mondatok olvashatók:

„(…) a társaságnál jelenleg nem biztosított a vállalkozás folytatásának elve. A társaság a korábbi jövedelmező működését jelentő tevékenységét elveszítette, és még nem találta meg azt az új tevékenységet, amellyel biztosítható egy folyamatos, jövedelmező gazdálkodási tevékenység.”

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a Halna-Duna Kft. tavaly 449 millió forint veszteséggel zárt, miközben ötödik éve folyamatosan csökken a cég árbevétele, és már a 2015-ös év is mínusz 100 milliós eredményt hozott. Ráadásul közben a kötelezettségei folyamatosan nőttek, tavaly év végére már a társaság 1,2 milliárd forint adósságot cipelt.

A mágnesmotoros projekt nagyon nem vált be, és ha csak nem sikerült megtalálni a könyvvizsgáló által emlegetett új tevékenységet, akkor józan gazdasági érvek nem nagyon szólnak a folytatás mellett.

A jogi helyzettől függetlenül kérdés persze, milyen erkölcsi alapja van az irányító hatóságnak visszakövetelni a projekthez adott pénzt a szükségszerűen bekövetkezett kudarc után, mikor néhány éve, a támogatás megítélésekor, még maga is hitt benne, hogy meg lehet csinálni.

Mindenesetre kikértük a szabálytalansági eljárás dokumentumait, tanulságos olvasmány lesz, az biztos.

Becker András

Megosztás