Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium

giphy

 

Még 2013-ban kezdődött a dolog, és persze ezt is az álnok Brüsszel finanszírozta, konkrétan a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) révén. A projekt nagyjából akkor indult, mikor Széles Gábor bejelentette, “kirepült a madárka”, azaz működik az energiacella. Hasonló sikernek ígérkezett az „állandó mágnesek közt ébredő erőket” hasznosító energiatermelő eszköz, érthető, hogy a megépítéséhez félmilliárd forintos támogatással adták meg a kezdőlökést – a kiírás szerint piacorientált kutatás-fejlesztésre lehetett pályázni. Bár a pályázat simán átment a magyar irányítóhatóságon, valami időközben mégis félremehetett: a prototípus a támogatott szerint elkészült ugyan, de egyelőre nem látta senki, és semmilyen nyilvános adat nincs róla; a minisztérium viszont kétségbeesetten titkolózik, végül a projekt is eltűnt a kormány pályázati portáljáról.

 

 

Amikor még látható volt a projekt adatlapja, akkor a forintban kifejezett projekt-előrehaladás tavaly áprilisig előleggel és számlaalapú kifizetéssel összesen több mint 410 millió volt a GOP-os uniós pályázati konstrukciók gazdája, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. Ellenben a projekt sikeres lezárását bejelentő tavaly novemberi sajtóközleményben a támogatott, a Halna-Duna Kft. azt írta, hogy a fejlesztéshez 247 millió forint támogatást kapott.

Akár 410, akár 247 millió, a lényeg, hogy a tudomány eddigi korlátait ledöntő berendezés elkészült.

„A Halna-Duna Kft. 2013.11.02-án indított nagyszabású kutató-fejlesztő projektje sikeresen lezárult, amelynek célja egy olyan energiatermelő berendezés megalkotása volt, ami megoldást jelenthet az energia problémára.”

Némileg árnyalja a képet, hogy a cég győzelmi jelentése egyetlen árva fényképet, leírást vagy számot sem tár a nagyközönség elé, de erre is van logikus magyarázat.

A madárka elrepült, de itt a mágnesmotor

Még tavaly tavasszal hívta fel egy olvasónk a figyelmünket, hogy a GOP 1.1.1-11 konstrukció keretében az egyébként a kohóiparban tevékenykedő Halna-Duna Kft. egy elég obskúrusnak tűnő pályázata kapott 490 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

halnadunazaro

Már maga a pályázat címe is elég sokat mond: Állandó mágnesek között ébredő erők munkavégzését felhasználó mágnes motor kutatása és kifejlesztése.

A Széchenyi 2020-ról időközben eltüntetett projektleírásából egyértelműen kiderült, hogy a gazdaságfejlesztési programokért felelős MAG Zrt. egy olyan eszköz kifejlesztésére és piaci bevezetésére ítélt meg félmilliárd forint támogatást, ami a lényegében a semmiből állít elő energiát.

Az állandó mágnesek közt ébredő erők hasznosítására szolgáló berendezésre korábban szabadalmi oltalmat is megpróbáltak bejegyeztetni, de a próbálkozás nem járt sikerrel. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához való bejelentéssel ugyan 2010-ben automatikusan ideiglenes oltalmat kapott a találmány, de annak lejártakor a Hivatal felszólította a bejelentőket, magyaráznák meg, miből is lesz itt energia. A formája szerint nyilatkozattételre való felhívás szó szerint ezt mondja:

„A Hivatal véleménye szerint állandó mágnesek felhasználásával, külső energiabevitel nélkül, nem lehetséges olyan mennyiségű energiát előállítani, hogy generátorok segítségével hasznosítható elektromos energiát eredményezzen. A szabadalmi leírás sem tartalmaz olyan információt, amely a Hivatal ezen véleményét befolyásolhatná.”

A mágnesmotorral történő csodás energiatermelés szakmai kritikáját a Szkeptikus blogon lehet elolvasni, a szabadalmi oltalommal kapcsolatos információk is tőlük származnak.

“Az az ötlet, hogy energiát nyerhetünk a mágnesek merőleges összetolásával, majd tengelyirányú eltaszításával, azzal egyenértékű, mintha valaki azt javasolná, hogy energiát nyerhetünk azzal, hogy egy hegyre a lankásabb oldalon fölgurítunk egy követ, majd azt a meredekebb oldalon legurítjuk. Valójában a befektetett és a visszanyert energia csupán a hegy magasságától és az ebből adódó helyzeti energiától függ, s nem függ attól, milyen meredek oldalon végezzük a föl- és legurítást.” Tovább a Szkeptikus blog cikkére.

A szupertitkos semmi

Minket elsősorban az érdekelt, hogyan fordulhatott elő a mai magyarországi pályázati rendszerben, hogy valaki egy nyilvánvaló fantazmagóriára félmilliárd forint támogatást nyer – 2016 tavaszán hosszú küzdelem indult meg az időközben megszűnt MAG Zrt. jogutódjával, a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM). Az első adatigénylésben kértük a pályázati dokumentációt és a bírálóbizottság véleményét, meg persze a projekt eredményét bemutató értékelést.

A minisztérium egy hónapi töprengés után megküldte a pályázati anyagokat, de abból minden, a projekt érdemére, a csodás mágnesmotorra vonatkozó információt eltüntetett.

A projekt eredményének értékeléséről pedig azért nem volt információ, mert a pályázók hosszabbítást kértek és kaptak. Mint kiderült, bírálóbizottsági értékelés sem volt, mert az akkori szabályozás ezt nem írta elő. Valaki pedig csak látott fantáziát a mágnesmotorban, hiszen a pályázat sikeres volt – kérdeztük tehát a pályázat értékelőjének iskolai végzettségét.

Az NGM ismét egy hónapig rágta a kérdést, a nehezen megszületett válasz iskolapéldája lehet az érdemi válasz kreatív megtagadásának: a pályázatról döntő Irányító Hatóság vezetője főosztályvezetői beosztású közszolgálati tisztviselő, aki rendelkezik az állás betöltéséhez szükséges felsőfokú végzettséggel.

A minisztérium szerint tehát az értékelő szakmailag megalapozottan döntött, dr. Bubó konkrét iskolai végzettségét viszont azért nem árulják el, mert az személyes adat. (Nem az.)

Idén áprilisban aztán – feltételezve, hogy mostanra csak megszületett a projektzáró jelentés – megint nekifutottunk a mágnesmotoros pályázattal kapcsolatos adatigénylésnek, ugyanazokat a dokumentumokat kértük. A standard egy hónapos gondolkodás után a minisztérium 15 ezer forintos költségtérítési igénnyel állt elő, mondván,

„Az adatigénylése teljesítése az NGM alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.”

Fizettünk, bár elég meredek az állítás, miszerint néhány oldal beszkennelése problémát jelent a minisztérium alaptevékenységének ellátása szempontjából. Az eddigiek alapján talán nem is meglepő, hogy a megküldött dokumentumokból ismét kitakartak minden, a projekt érdemére vonatkozó információt.

Arra is van válasz, hogy miért: az NGM szerint „[a] projekt műszaki-szakmai tartalmára, a kutatási tevékenységre vonatkozó leírásban és e leíráson alapuló értékelési dokumentációban, valamint az elért eredményeket bemutató jelentésekben rögzített adatok megismerése a kedvezményezett üzleti tevékenységére nézve aránytalan sérelemmel járna”.

Pedig nagyon úgy néz ki, hogy a minisztérium a kedvezményezett üzleti érdekei kapcsán a semmiről beszél: egy árva szakcikk, adat, de még egy elmosódott fénykép sincs az elkészült energiatermelő berendezésről.

Képek azért vannak a cég honlapján a Kutatás-fejlesztés menüpont alatt, igaz, ezeken a projekt keretében megvásárolt 300 milliós hipermodern japán megmunkálógépeket csodálhatja meg az érdeklődő.

Kapcsolódó cikkeink

Élőben, interaktív térképen közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a szétlopott Nyíregyháza-Sóstó-projekt ügyében

Több tucat büntetőeljárás indult Magyarországon az OLAF kezdeményezésére az elmúlt években

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

„Kérjük vissza az arzénos vizet” – így sikerült a 6 milliárdos ivóvíz-projekt Felső-Bácskában

Eleinte jó ötletnek tűnt

A történet viccesebb értelmezése szerint egy furulya-hitoktató alapvégzettségű pályázati értékelő látta meg a mágnesmotorban az esélyt, hogy végre megszabadulhassunk az energiamegmaradás törvényének rabláncaitól. És úgy gondolta, ehhez képest mindegy, hogy egy kohósalak-feldolgozásban utazó cég fejleszti ki a prototípust.

A kevésbé vicces magyarázat szerint a bohókásnak tűnő pályázat igazi értelme az volt, hogy a pályázó – legalább részben – közfinanszírozásból szerezhesse be azt a 300 milliós gépparkot, amit a projekt keretében megvásárolt.

koltsegek1

Az 50 százalékos támogatás-intenzitás miatt persze kellett önrész is a projekthez, ennek nagyobb részét a pályázó által elszámolt 140 millió forint bérköltség jelentette.

Mindezek alapján érthető az NGM titkolózása: a fejlesztési források fölött diszponáló hivatalnokok előbb megítéltek az energiacella béta verziójára félmilliárd forint támogatást, amiből aztán ki is fizettek közel negyed milliárdot, majd simán elfogadták a projektbeszámolót.

Mi azért úgy gondoljuk, a nyilvánosságnak joga van megismerni az uniós pénzből finanszírozott örökmozgó-fejlesztés részleteit, ezért bepereltük a minisztériumot a titkolt információk kiadás végett – ha minden jól megy, még az idén megismerhetjük a csodafejlesztés részleteit.

Becker András

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr8
 • G. Wolf

  Azért itt minimum egy hűtlen kezelés felmerülne… Ha valaki ilyenre ad pénzt, és láthatóan semmi, de semmi eredménye nincs…

  Legyünk optimisták: valami olyat talált ki az illető ami eddig nem volt és működik, de akkor csak van valami modell ami kicsiben is működik kis mágnesekkel… Persze nincs mert ilyen nem igazán létezhet jelen ismereteink szerint.

  De se modell, se makett, se rendes gép… és pályázati pénz is kuka… szóval bilincs fog kattanni valakin?

  • Dezső Németh

   Hogyhogy nincs ? Hiszen megalkották: Pénzszivattyú meghajtására már alkalmazzák is !…

 • Zsox

  Abszurdisztánban bármi megtörténhet.

  • trisel

   Ja, csak az nem, hogy valami – BÁRMI – a társadalom javát szolgáló dolog létrejöjjön.

 • Tommy

  rengeteg ingyenergia vodeo van a neten….vagy mindenki bolond vagy tényleg meg lehet csinálni…

  • Kovács Endre

   Fordítva: ha meg lehet csinálni, abból következik, h mindenki bolond, beleértve az összes fizikust,stb.

   • Tommy

    A fizika is fejlődik….

    • Thomas Benko

     Fejlődik, nem meghazudtolódik.

     • ∫ln(x)dx

      Én tegnap feltaláltam egy módszert a nullával osztásra! Holnap megyek is szabadalmaztatni, hétfőre remélem már megjön a Wolf-díjam.

     • Thomas Benko

      Vigyázz, fejlesztésre! Ha már megvagy, nincs pénz.

     • ∫ln(x)dx

      He, de tudok nullaval osztani, amire az a libsi matematika azt mondja, nem lehet!

   • AlmaKalauzPénztárca

    Nem jelentené azt, hogy bolodok lettek volna. Az azt jelentené, hogy egy új modellt hoztunk létre, ami pontosabban leírja a jelenségeket, mint a régi, és megengedi, hogy energiát nyerjünk egy eddig rejtett folyamatból. Persze akkor sem a semmiből lenne az energia. Egy ilyen áttörésre meg valszeg nem egy kormányközeli vállakozó műhelyében kell számítani, hanem inkább a CERN-ben.

  • Lukács Németh

   Az ilyen emberek hol voltak mikor a 2. fotetelt tanitottak?

   • Ottó Berkesi

    Ez még csak az elsőt sérti! 🙂

  • Gabor Sipos

   … vagy mindenki jart iskolaba es tanult fizikat.

  • Saul Nagypapa

   Ennyi szar hazug “ember” van!

  • trisel

   Nem ez a kérdés, hanem az, hova lett a pénz, és mire ment el.

   • Rézfánfütyülő Fűzangyal

    Az elment a szerszámgépekre, amelyet majd másra is lehet használni, ha a tönkrement céget felszámoláskor megvásároljuk.

    • trisel

     másra IS? (olvastam a cikkben persze, és kíváncsi is lennék, eredetileg miféle tudományú gépekre zabrálták el ezt a nem csekély 300 milliót)

     • Rézfánfütyülő Fűzangyal

      Lásd a cikkben szereplő 2. táblázatot: nagy teljesítményű, pontos szerszámgépek és a hozzá való tervezőrendszer. Persze ezek is túlárazva.

     • trisel

      köszi (mondjuk hülye vagyok hozzá…)

  • ycx

   Nem lehet megcsinálni, és nagyon sok, fizikából képzetlen ember van. Nem bolond, csak ezen a téren tanulatlan.

   • Mészáros Jenő

    Hát persze, nem lehet. Miért? Mert valaki azt mondta.
    Ezért megoldhatatlan, hogy a levegőnél nehezebb tárgy képes legyen repülni.
    Viszont, ha elég erősen imádkozunk istenkéhez, akkor még a halott is feltámad.

    • ycx

     A tudomány jelenlegi fejlettségi szintje elért oda, hogy legalább azt pontosan meg tudja mondani, mit lehet elvileg és mit nem. Amit elvileg sem lehet, azt a gyakorlatban méginkább nem lehet. A “megoldhatatlan, hogy a levegőnél nehezebb tárgy képes legyen repülni” mondat NEM ÍGY hangzott el annakidején, amikor a Francia Akadémia állást foglalt, hisz már akkor is voltak több kilós madarak, amelyek repülni tudtak, és ezt mindenki látta. Az ember számára ésszerű időtartományban az energiamegmaradás soha nem sérül.

    • Pál Zoltán Kochis

     Hát persze, hülyeség a tudomány. Miért? Mert Mészáros Jenő ezt mondta. Viszont, ha imádkozunk Jenőkéhez, mindent meg tudunk oldani képzettség nélkül!

 • Veronika Erdei

  Jó! Feltárták! És mi lesz a következménye? Kaptak pártfinanszírozás visszafizetésére pénzt.

 • Saul Nagypapa

  Egyébként a valódi tudományos projektek jó része is kamu! Már mindenki tudja, hogy sz@r, de mivel ebből élnek nem mondják ki, sőt, veszik fel rá a támogatásokat! Ismerek olyan nemzetközi euromilliárdos projektet, ami mögött ugyan valós fizika van, de egy kalap sz@rt nem ér! Mindenki tudja, mégis csinálják.. Ha meg egy ilyen kamu gigaprogram iskolapéldát kéne felhozni, hát az EU, fúziós erőmű projektje a listavezető! Mi kisiskolások vagyunk lopásban, sikkasztásban is a fejlett nyugathoz képest!

  • trisel

   És ez most hogy jön ide? Mankóval féllábon?

   • Saul Nagypapa

    Az igazság szabaddá tesz!

    • trisel

     Hát, jahh, szokták ezt mondani (én mondjuk kétlem), de én inkább a tudásra tippelnék, gondolom, ebben egyetértünk

     • Saul Nagypapa

      Az igazság ha érvényesül, így kell érteni! Az sem árt hozzá persze.

  • Thomas Benko

   Mi a probléma a fúziós erőművel? Sorolnál kamu tudományos projekteket?

   • Saul Nagypapa

    A probléma a fúziós erőművel annyi, hogy minden évben 2 évvel későbbre tolták a várható eredményeket. Legalábbis egy jó ideig ezt csinálták, de mert már mindenki rajtuk röhögött, és lebuktak a laikusok előtt is, az utóbbi időben kijelöltek közelebbi időpontokat. Jövőre, meg 21-re például be van ígérve áttörés… Azért ne vegyünk rá mérget, hogy bármi is lesz belőle 🙂 .
    Pl ha kevésbé ismertet akarsz, akkor a termoakusztikus Trillium hűtő, ha pedig mindenki által ismertet szeretnél, akkor a gyógyászatban a homeopátiás szerek…
    Írhatnám, hogy az USA-ban is ilyenekre osztogatnak diplomát:
    https://www.youtube.com/watch?v=Vj2kuZm-aCA
    Amit ráadásul full egy magyartól loptak,
    de a volt barátnőm, is kamu tudományos projektre kapta anno kis hazánkban…

    • alf

     nem értek teljesen egyet, a fúziós erőműért érdemes dolgozni, még ha sokba is kerül.

     • Saul Nagypapa

      Érdemes, de a pénzt mindig részeredményekre kellene adni, nem így önteni a semmibe, meg a tévútba!

     • Thomas Benko

      Hogyan tudom előre, hogy tévút? Az USA-ban pont ez a problémája egy csomó alapkutatásnak, hogy nincs rájuk finanszírozás, ugyanis nem tudni, melyik, mikor és hogyan fog hasznosulni.

     • Saul Nagypapa

      Inkább közben derül ki! De mivel akkor már mindenki ebből él (és ehhez ért), nem akarják, hogy kiderüljön. Ekkor már képesek hamisítani is az eredményeket!

     • Thomas Benko

      Sokkal inkább utólag derülhet ki. De az igazság az, hogy az alapkutatás sosem tévút, legfeljebb nem ott és nem úgy hasznosul.
      Kedvenc példám: 1996-ban a lépfene kutatására kért egyx kutatócsoport pénzt. Senki nem adott, mert akkor már az USA-ban rég nem volt ilyen megbetegedés, a csoport 1998-ban fel is adta a működést. Aztán pár évvel később megjelentek a lépfenés borítékok, amikor pedig eléggé késedelmes volt a kutatásba belefogni.

      A kutatásokra pont azért kell pénzt adni, mert nem látható előre, hogyan fog hasznosulni. Adott cél esetében ugyan kiderülhet, hogy a kutatás nem afelé vezet, de ettől függetlenül lehetséges, hogy máshol, máshogyan hasznosíthatóak az eredmények.

      Az eredmények hamisítása pedig, bár előfordul, ritka, mivel elég kellemetlen következményekkel járhat. Gondolj itt a hidegfúzióra.

    • Thomas Benko

     Nem is tudtam, hogy a homeopátia tudományos projekt…

     • Saul Nagypapa

      Ha patikában árulják, annak kell lennie..

     • Thomas Benko

      Ez messze nem igaz.

     • Thomas Benko

      A patikában azt árulják, amit a tulaj megrendel. De a pubmedről érdekelne egy-két prjekt, amiket mondjuk a Boiron pénzelt…

 • Zorka Selmeci

  Széles Gábor mondta, hogy kirepült a madárka, ami virágnyelven szólva annyit jelentett, hogy már működik a szerkezet…….sajnos, ez a madárka magával vitte a tervdokumentációt is és nagyon, nagyon messze repült……………..:-(

 • Lustamacs

  a penzosztok kozott is voltak Star Wars fanok? 😀

 • oil.ali

  Ez van, ha egy országból külföldre üldözik azokat, akik meg tudják ítélni, hogy ez egy ordas baromság.

  20 éve az IT szférában tevékenykedve gyakran szembesülök vele, hogy azok, akiknek magyarázok, úgy csinálnak, mint aki érti azt, amiről beszélek.Bármit mondhatnék, elhinné a hallgatóságom. Pályázhatnék is.

  Én nem élek ezzel vissza (gyakran), de azért már volt rá példa, hogy más(ok) halandzsáját hallgatva összevontam a szemöldökömet, hogy aztán más(ok) jó pénzért elvégezzék a semmit.

  A fenti eset is pont ilyen, csak mertek nagyot hazudni.

  • Mprfeusz

   Egy környezet védelmi virtuális asszisztens projektem van, érdekelné? Elméletileg nagy dobás lenne. Egy vezető programozót keresünk a csapatba.

   • oil.ali

    Durva munkaerőhiány van itthon, ha itt keresel vezető programozót. 😉 Köszi, jól megvagyok a munkahelyemen, de itt a 444 Disqusán még lehet kapásod. Hajrá!

    • Mprfeusz

     Üdv! Továbbra is áll még a lehetőség. Van egy jó befektetői bróker cég, érdekli őket az ötlet. Kb annyit lehetne kérni amennyit nem szégyelnénk.

     • oil.ali

      Értem, de a biztosból a bizonytalanba nem váltanék, és továbbra is bírom a mostani munkahelyemet.

 • AlmaKalauzPénztárca

  Ha fellapozta volna az általános iskolai fizikakönyvét, akkor olcsóbban megúsztuk volna.

 • Bódi József

  Észbontó azt látni, hogy ilyen nagy összegű pályázati összeget olyan emberek ítélik oda, aki még ez energia-megmaradási törvényről sem hallottak. Perpetum mobile-re ia adnának bizonyára, ha pártkatona lenne a benyujtó.

  • Szentmihályi

   Kedves József! A fizika ma ismert és használt törvényei csak bizonyos határok között érvényesek…. Itt van 100 perpetuum mobile ami ezen határok átlépését demonstrálja:

   https://www.youtube.com/user/veproject1/videos

   • Dömper Ármánd

    remélem, te is csak trollkodsz, mint a videó készítője.

    • Szentmihályi

     Nem trollkodok. Ismerem a feltalálót és a találmányt. Lassan 15 éve megvan a napelemes cserép szabadalma (amit próbálták koppintani is). A ma elérhető legjobb hatásfokú rendszerek (~18%) közel dupláját (30%+) tudja, úgy hogy teljesen másfajta villamos áramot ad az inverter (spirál-áram) és hivatalos mérésekkel bizonyítottan ez ma a világon legkisebb elektroszmogot előállító rendszer. A cserépben található akkuban 10-20-szor több töltést tud eltárolni mint a ma kapható bármelyik akkuban, úgy hogy az élettartam a sokszorosára tolódik ki. Az akkutöltője 160-szoros sebességgel tölt úgy hogy nem melegszik, nem robban fel az akku… még csak a közelébe sem jutottak ennek más kutatók. Egy mobil 30 másodperc alatt tölthető ezzel órák helyett, egy elektromos autó 10 perc alatt…

     Mindenez mérésekkel igazolt. Csefkó eddig több mint 1800 előadást és bemutatót tartott ezügyben a világban (itthon a Kandón és a Műszaki Egyetemen is) és több mint 130 találmánya van. Érdemes megnézni a berakott videókat.

     • Dömper Ármánd

      Igen, közben rájöttem, hogy te ezt elhiszed. És arra is, hogy nem tudsz angolul. Egyébként nem a Csefkó nevű megélhetési kóklerről berakott videódra válaszoltam, hanem a vicces srácra, aki a kamu örökmozgókat gyártja.

      Ugyanitt, varázsbab nem érdekel?

     • Szentmihályi

      A linkelt csatornát átnézem lehet mellényúltam vele, nem merültem el benne. A jelenség attól még létezik, a fizika írott törvényei egy határig igazak, de ez semmit nem von le Csefkó érdemeiből. Egyáltalán nem kókler ahogy állítod, bő tíz éve követem a munkásságát. Az USÁban dolgozom 11 éve.

     • Dömper Ármánd

      Ez mind mellébeszélés. Csefkó egy nyilvánvaló csaló. Semmi nincs dokumentálva, nagy ígéretek, de még az ígéreteknél is nagyobb titkolózás, semmi kézzelfogható eredmény, csak videók és természetesen az elmaradhatatlan hívők akik túl elvakultak, hogy akár egy viccet fölismerjenek.

     • Saul Nagypapa

      A napelemes cserépnél sokkal jobb találmány szerintem a sóolvadékos naperőmű!

     • Szentmihályi

      Ez sem rossz alternatíva az atommal szemben, viszont szerintem ha kis független “minierőművek” százezrei lennének az országban az sokkal jobbat tenne az ellátási biztonságnak, mint az ilyen központosított gigaberuházások.

      A Csefkó-féle rendszer úgy van kalkulálva hogy a tetőfelületért cserébe a napelem telepítés ingyenes lenne. A költségeket a hálózatba táplált áram fedezné, melyből a tulajdonos egy elég nagy hányadot ingyen kapna. Egy normál fogyasztású családi házas háztartás esetén ez azt jelentené, hogy megszünne villamos számla. Meg egy sor előnyt lehete még felhozni…

      https://vimeo.com/178617088

   • Bódi József

    Megnéztem az örökmozgóit: Mindegyiket el kellindítani egy arendszeren kívülről bevitt energiával. Hol itt az ingyen-energia?

    2017. június 30. 17:30 Disqus írta, :

   • Szabolcs Spindler

    Tényleg átlépték a határokat, de nem a fizikáét! 😀 Ilyeneket láttam a piacon csak ott 100Ft volt az áruk és két ceruzaelem kellett hozzájuk! 😀

 • Kece

  Sorosoznak, ceuznak, álcivileznek, de ők még a termodinamika törvényeit sem tartják be.

  • Gergely Hegyi

   :)))

 • Mészáros Jenő

  Széles Gábor már megalkotta az antigravitációs gépet.
  Ezzel az összes magához habzsolt vállalat, cég súlytalanná vált.

 • Miklos Karaszi

  Elnézést kérek, de én úgy tudom, hogy az illiberális fizikában már nem érvényes az energia-megmaradási törvény. Képviselői indítvány alapján, új törvény került elfogadásra. Ennek értelmében a pénz megmaradása és eltüntetése kap fő szerepet.

  • Thyscio Niedyn

   Vallási támogatás nélkül (lásd: csodatételek) semmire sem mennének …

 • Szentmihályi

  Csefkó különleges napelemes cserépes találmánya kiválthatná a Paks II projektet teljesen s ennyiből már rég elindulhatott volna a gyártása. Több száz új munkahely + az országnak megtakarítanánk 6000 milliárd forintot… amit már a fideszes holdudvar előre leosztott magának.

  https://www.youtube.com/watch?v=8zFZzXSZYCg

  https://www.youtube.com/watch?v=yM8nZjSt5ZA

 • Vegvari Bela

  Még ha nem is lenne kamu az egész:
  Nincs egy kicsit (nagyon is) túlárazva??? (De igen!!!)

 • János Cseri

  Kíváncsi vagyok mikor fognak és kinek pénzt adni az örökmozgó kutatás ára.

 • Szepes Gyula

  Széles másban is profi.Ki tudja iktatni a gravitációt.Emlékezzetek az utólső választások idején bejelentette,szabadalma jólétet hoz Magyarországra,igy segiti ő az Orbán rendszert.Féldmilliárd lett a jutalma.

 • István Tamasi

  Feltalálták az energiamegmaradás törvényének cáfolatát.