Egyéb

Morvai Krisztina és Szanyi Tibor nagyon kiborult az EP-képviselők költségtérítéséről szóló cikkünk miatt

 

Miután megírtuk, hogy nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy bérelnek-e irodát Magyarországon a havi 4.342 eurós költségtérítésükből, Morvai Krisztinától és Szanyi Tibortól is levelet kaptunk, miszerint ők válaszoltak, csak a sajtóosztályok hibáztak.

Member of European Parliament, MEP (az Európai Parlament képviselője, EP-képviselő) – innen származik a képviselői költségfelhasználások sorsát vizsgáló összeurópai újságírói projekt elnevezése, a MEPs Project, amelyben az Átlátszó is részt vesz.

Az összes EP-képviselőt megillető úgynevezett General Expenditure Allowance (GEA), vagyis az “általános költségtérítés” évente nagyjából 40 millió eurójába kerül az Európai Uniónak. Az összegről az EP képviselőknek nem kell számlával igazoltan elszámolniuk, azt átalányként kapják.

Az évi 12 milliárdnyi forintnyi költségtérítés felhasználásáról szinte semmit nem lehet tudni: Európa számos országában derült ki az elmúlt hetekben, hogy bizonyos képviselők legalábbis megkérdőjelezhető módon használják fel az európai adófizetők pénzéből finanszírozott támogatásaikat.

A cikksorozat korábbi cikkei:

Egyetlen fideszes EP-képviselő sem válaszolt az irodabérlésükkel kapcsolatos megkeresésünkre

Csak az a pénz zavarja őket, amit nem ők lopnak el – Jávor Benedek az EP-képviselők költségtérítéséről

Nyomás alatt az Európai Parlament a képviselői költségtérítések kreatív könyvelése miatt

Nem használt, sőt nem létező szellemirodákat számol el a költségtérítésben számos EP-képviselő

Az Európai Parlamentet pereljük az EP-képviselők juttatásainak és költségelszámolásainak adataiért

A magyar EP-képviselők többsége nem árulja el, hogy mire költi a havi 4300 eurós költségtérítését

2016. szeptember 08-án mind a 21 magyar EP-képviselőnek levelet írtunk az európai parlamenti email-címére, és megkérdeztük, hogy mire költik az akkor még havi 4.320 eurós összeget.

 

mepslevel20160908

 

Erre a megkeresésre csupán hatan válaszoltak: Balczó Zoltán, Jávor Benedek, Meszerics Tamás, Molnár Csaba, Niedermüller Péter, és Ujhelyi István.

A MEPs Project keretében 2017. április 24-én a költségtérítés terhére (esetlegesen) bérelt irodával kapcsolatos kérdéseinket ezért már nem az EP-képviselők saját email-címére, hanem az őket az Európai Parlamentbe jelölő pártok sajtóosztályának küldtük el, hátha így nagyobb sikerünk lesz.

Az eredményt június 20-án publikáltuk: cikkünk megjelenéséig a 21 képviselőből ugyanaz a 6 fő válaszolt, mint fél évvel korábban.

Szanyi szerencsére tumblr-ezik

A cikk megjelenése után néhány órával azonban levelet kaptunk Szanyi Tibortól, aki azt közölte, hogy válaszát már május 4-én elküldte az MSZP sajtóosztályának, de “sajnos ez az e-mail technikai hiba folytán nem került továbbításra” az Átlátszónak. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke külön email-ben és telefonon is megerősítette, hogy az ő figyelmetlensége miatt nem érkezett meg hozzánk Szanyi Tibor válasza, és emiatt elnézést kért tőlünk és olvasóinktól is.

Úgy tűnik, hogy cikkünkről Szanyi a Tumblr-en értesült: egy felhasználó megjelölte a vonatkozó megosztásban. Szanyi Tibor először azt írta a mikroblogon, hogy ő válaszolt, ezért nem érti a cikket, de utánakérdez. Kicsivel később pedig jött a magyarázat, hogy az MSZP sajtóosztálya nem továbbította a levelét az Átlátszónak. Végül kiemelte a (nyilvánvalóan nekünk szánt) tanulságot: mindig közvetlenül az érintettet kell kérdezni.

 

szanyitumblr1

 

Ezzel a kijelentésével viszont két probléma is van. Egyrészt a szintén MSZP-s Ujhelyi István válasza nem akadt el a párt sajtóosztályán. Másrészt – mint fentebb említettük – tavaly ősszel közvetlenül Szanyi Tibornak írtunk a hivatalos, európai parlamenti email-címére, de semmilyen választ nem kaptunk tőle.

Mármint hivatalosan nem, mert a Tumblr-en azért írt egy bejegyzést, miszerint ő nem szolgáltat üzemanyagot semmilyen cirkuszhoz, és ez a kérdezősködés csak az újságírók bulvárrohama. Vagyis akkor még nem volt az átláthatóság híve, az csak most lett számára fontos, hogy uniós botrány alakult ki az EP-képviselők költségtérítése körül.

 

szanyitumblr2

Morvai rágalmazási perrel fenyegetőzik

Cikkünk megjelenésének másnapján, 2017. június 21-én a Jobbik sajtóosztályától is levelet kaptunk, gyakorlatilag ugyanazzal a tartalommal, mint amit előző nap az MSZP sajtóosztálya írt: az általuk az EP-be jelölt képviselő válaszolt a megkeresésünkre, de ők ezt elfelejtették nekünk továbbítani.

Morvai Krisztina még április 24-én megküldte a sajtóosztálynak a válaszlevelét, melyben leírta, hogy brüsszeli és strasbourgi irodái mellett nem tart fent máshol irodát. A levelet a sajtóosztály figyelmetlenségből kifolyólag nem továbbította önöknek, így a válaszadás elmaradásának oka kizárólag a sajtóosztály felelőssége, nem a képviselő asszonyé.”

Másnap személyesen Morvai Krisztinától kaptunk levelet. A képviselőasszony ebben hosszan kifejtette, hogy ő válaszolt a megkeresésünkre, de az a Jobbik sajtóosztályának mulasztása miatt nem jutott el hozzánk, cikkünk tehát téves információkat tartalmaz, ami alkalmas az ő becsületének csorbítására, ezért ha nem igazítjuk helyre a cikket, akkor büntetőfeljelentést tesz rágalmazás miatt, és személyiségi jogi pert is indít.

 

morvailevele170622

 

A bíróságon vélhetően nem lenne nagy sikere, hiszen a Jobbik sajtóosztályának mulasztásáról nem az Átlátszó tehet. Válaszlevelünkben tájékoztattuk arról Morvai Krisztinát, hogy nem szakmai hiba, hanem tudatos döntés volt, hogy a Jobbikon keresztül küldtük el neki az irodabérléssel kapcsolatos megkeresésünket, mert tavaly ősszel a saját európai parlamenti email-címére küldött kérdésünkre nem válaszolt. (Ellentétben a szintén a Jobbik által az EP-be jelölt Balczó Zoltánnal, aki tavaly a közvetlenül neki, és idén a Jobbikon keresztül küldött levelünkre is reagált.)

Felajánlottuk azt is Morvainak, hogy ha szeretné nyilvánosságra hozni, szívesen közzétesszük, hogy mire költi a havi 4.342 eurós költségtérítését. Választ egyelőre erre sem kaptunk.

Erdélyi Katalin – M. Tóth Balázs

Megosztás