Egyéb

Bepereltük a CÖF-öt, mert nem teljesítették az adatigénylésünket

 

A kormányközeli szervezet gazdálkodása nem átlátható, és nem hajlandók megmondani, hogy az MVM-től kapott 508 millió mellett még milyen támogatásokból működnek.

A HVG április végén írt arról, hogy információik szerint az állami tulajdonú MVM tavaly több száz millió forintot adott a kormánypárti Békemeneteket szervező CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak. A CÖKA kitérő választ adott a lapnak, mi pedig a tisztánlátás érdekében közadatigénylésben kértük ki az MVM-től a CÖKA részére 2010 óta adott támogatások listáját.

A válasz a HVG értesüléseit igazolta: az MVM közölte, hogy 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖKA-t.

Előzmények

Böjte Csaba alapítványának 850 ezer, a CÖF-nek 508 millió – itt az MVM-támogatottak teljes listája

Köztulajdonú cégek korábban soha nem finanszíroztak közvetlenül politikai kommunikációt

Titkolták, de kiderítettük: tavaly 508 millió forinttal szponzorálta az MVM a kormánypárti álcivil CÖF-öt

CÖF-Akadémia Georg Spöttlével az utolsókat belénk rúgó balliberális világról

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Az MVM-nek beadott adatigénylés másnapján a CÖKA-hoz is benyújtottunk egy adatigénylést. Ebben a 2010 óta jogi személyektől (cégek, intézmények, alapítványok stb.) kapott támogatások listáját kértük tőlük. Nem válaszoltak.

Talán azért, mert közben az MVM bevallotta a félmilliárdos támogatást, és ez eléggé leköti a CÖF-öt. A szervezet két prominens alakja, Csizmadia László és ifj. Lomniczi Zoltán azóta is lépten-nyomon mindenhol azt magyarázza, hogy nem kaptak közpénzt, de egyébként hasznos dolgokra költik, és bezzeg Soros.

Azzal próbáltak visszavágni, hogy adatigénylést adtak be az Indexnek, Magyar Nemzetnek, a 24.hu-nak, de ezzel csak kinevettették magukat, hiszen ezek a magáncégek nem kezelnek közpénzt, tehát nem vonatkozik rájuk az Infotörvény. Csak az állami és önkormányzati cégekre és intézményekre, illetve a velük bármilyen (pl. támogatási) szerződést kötő vállalkozásokra és szervezetekre, tehát a CÖF-re is.

Május 12-én lejárt a CÖKA-hoz benyújtott adatigénylésünk 15 napos válaszadási határideje. Vártunk néhány napot, majd 17-én felhívtuk Csizmadia Lászlót, és megkérdeztük tőle, hogy mikor fogják elküldeni részünkre az általunk kért adatokat. Csizmadia azt válaszolta, hogy

„Amikor a törvény kötelez erre bennünket.”

Hozzátette még, hogy ők nem használnak közpénzt, állami pénzt, majd jó munkát kívánt, és szavunkba vágva, egy „kezitcsókolommal” letette a telefont.

A másnapi Kormányinfón azonban Lázár János miniszter is kimondta, hogy Csizmadiának nincs igaza, mert

„Ami egy állami cég pénze, az az adófizetők pénze. A közé.”

Mi is így gondoljuk, ezért bepereltük a CÖF mögött álló CÖKA-t, hogy megtudjuk, az MVM-en kívül kitől kaptak még nagyobb adományokat.

Egyelőre annyit tudunk a pártalapítványoknak küldött korábbi adatigényléseinkből, hogy 2011-2015 között a Fidesz alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) támogatta rendszeresen a Békemeneteket szervező, és a Fidesz mellett egyéb módokon rendíthetetlenül kiálló CÖF szervezetét.

2011-2015 közötti beszámolóikból jól látszik, hogy a 2014-es választás hosszú kampányának idején nagyon megugrott a költségvetésük. Ekkor a CÖF “ismeretterjesztő” tevékenységet végzett, vagyis telerakta bohócos plakátokkal az országot.

2016-os beszámolójukban az MVM-től kapott 508 millió forint mellett szerepel a Fidesz pártalapítványának 45 milliós adománya is.

Erdélyi Katalin

Megosztás