Böjte Csaba alapítványának 850 ezer, a CÖF-nek 508 millió – itt az MVM-támogatottak teljes listája

cofmvm

 

Az még a félszabad országokban is ritkán fordul elő, hogy voltaképpen az állam ilyen nyíltan pénzeljen egy gongót, és még ráadásul le is bukjon, mint ahogy ez történt a CÖF és a száz százalékig a magyar állam tulajdonában lévő MVM esetében. Igaz, a CÖF eddigi működése alapján a támogatás ténye kevéssé meglepő, mondhatni szerves fejlődés eredménye, az átláthatóság szempontjából pedig talán jobb is, mint amikor ismeretlen magányszemélyek százmilliós adományaiból finanszírozták kormánypárti kampányaikat.

 

 

Korábbi cikkeink a CÖF-ről

Köztulajdonú cégek korábban soha nem finanszíroztak közvetlenül politikai kommunikációt

Titkolták, de kiderítettük: tavaly 508 millió forinttal szponzorálta az MVM a kormánypárti álcivil CÖF-öt

CÖF-Akadémia Georg Spöttlével az utolsókat belénk rúgó balliberális világról

Eurábiát csinálnak a Sorosok és Rotschildok – Beépültem a CÖF-be, II. rész

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Köszönjük nektek, hogy az szja 1%-os felajánlások terén ismét legyőztük az agyontámogatott kormánycivileket

Nem volt túl hosszú az az út, amit a Civil Összefogás Fórum a kezdeti félamatőr és nehézkes finanszírozási modelltől a ténylegesen állami finanszírozásig megtett. A 2009 tavaszán egy Fidesz-párti demonstrációval induló CÖF a 2010-es kormányváltás után előbb megszállta a civil források fölött diszponáló állami szervezetet – a Nemzeti Együttműködési Alap elnöki székébe Csizmadia Lászlót, a CÖF elnökét ültették -, majd ebből a pozícióból kezdték pénzelni az állampárti civil-modellt.

Így jutott például ma már viccesnek számító mennyiségű pénz, 10 millió forint a Nők a Magyar Nemzetért nevű egyesületen keresztül a Pesti Srácok kiadójához, amelynek ebből a pénzből kellett üzemeltetnie a Polgár Portál nevű alternatív kormánymédiumot.

Más kérdés, hogy Csizmadia túlbuzgósága már a kezdeti daliás időkben is okozott kisebb malőröket: a CÖF megalakulásakor a tagjai közé tartozónak mondott a Magyar Orvosi Kamarától kezdve az evangélikus egyházon át a Magyar Rákellenes Ligáig több olyan közismert szervezetet, amelyekről később kiderült, hogy semmi közük nincs a CÖF-höz, nem is tudtak róla, hogy CÖF-tagok.

A bújtatott állami finanszírozás továbbfejlesztett modelljének is volt némi vajszín árnyalata, hiszen a CÖKA – a CÖF mögött álló jogi személyiségű szervezet – már 2012-ben is 40 millió forint közpénzt kapott a Fidesz pártalapítványától, a Polgári Magyarország Alapítványtól, ez az akkori bevételük közel 90 százaléka volt. A következő évben is jött 20 millió pártos pénz – ennél viszont jóval komolyabb tétel volt az a 290 millió, amit a beszámolójukban meg nem nevezett adományozóktól kaptak.

Ekkora már bőven kialakult az állami források újraosztásának az az informális szabályrendszere, amely például azt eredményezte, hogy a Puskás Akadémia tízszer annyi TAO-pénzhez jutott, mint a Ferencváros; ráadásul a a CÖKÁ-nak láthatatlanul kevés volt a tényleges civil adományozója: ebben az évben mindössze 288 ezer forintnyi 1 százalékos felajánlást kaptak 58 adózótól. Ezek alapján felmerülhet a gyanú, hogy a 290 milliós adomány mögött az államhoz közel álló gazdálkodó szervezetek vagy tulajdonosaik is felsejlhetenek, még ha ez csupán találgatás is. (Tegyük hozzá, ebben az időben Simicska még intenzíven támogatta a kormány céljait, azt pedig nem tudhatjuk, hogy a CÖF a plakátkampányaihoz kapott-e kedvezményeket a Mahír és a Publimont felületein.)

A 2012-től, nagyjából Bajnai Gordon fellépésétől beindult választási kampányban a CÖF-re fontos szerep hárult, hiszen a Fidesz ide szervezte ki a negatív kampány nagy részét. A ’14-es választás utáni szakértői becslések szerint Csizmadiáék legalább fél milliárdot költöttek a kampányban az ellenzék lejáratására. Az egyelőre kétségesnek látszik, hogy a folytatásban a pártelnök igényt tart-e a békemenetes civilekre, vagy a CÖF-re is a polgári körök által élvezett arany alkony vár.

Egy szűkmarkú támogató

„Az iparág meghatározó szereplőjeként az MVM Zrt. erkölcsi kötelessége, hogy támogassa az elesetteket, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket és a természeti katasztrófák áldozatait.” – mondja a Magyar Villamos Művek (MVM) társadalmi felelősségvállalási krédója. A CÖF mecénása az egyik legbőkezűbb magyar vállalti szponzornak tűnhet, pedig az adatok nem egészen ezt mutatják.

A vállalatcsoport adózás előtti eredménye az elmúlt években 50 milliárd forint körül volt, és évente nagyjából egymilliárd körüli összeget fordított „társadalmi szerepvállalásra”, úgy, hogy ebben benne vannak az olyan kulturális és sport szponzorációk is, amelyek a brand szempontjából „kötelezőek” – ilyen volt például az MVM-Veszprém kézilabdacsapat támogatása.

Március vége óta vártuk, hogy az MVM kiadja az elmúlt 3 év támogatási adatait, amit végül 37 ezer forint kifizetése után meg is tett: a dokumentumokból inkább egy szűkmarkú, politikai befolyásnak kitett szervezet képe bontakozik ki, amelyik karitatív célokra is inkább csak akkor költ, ha ezzel jó pontokat szerezhet.

(A szerintünk indokolatlan költségtérítés ügyében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatósághoz fordulunk. Egyre több állami adatgazda követel irreálisan magas összegeket – legutóbb a Közbeszerzési Hatóságot hívta fel a NAIH, hogy fizesse vissza az Átlátszónak az adatigénylés teljesítésért megállapított 13 ezer forint költségtérítést.)

Az MVM 2014-17-es teljes támogatási listáját itt lehet megnézni:

 

 

45 millió forintnyi támogatást kapott például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amelynek Lévai Anikó az egyik „jószolgálati nagykövete”, 10 milliót a szegénység ellen unortodox eszközökkel harcoló miniszterelnöki tanácsadó, Hegedűs Zsuzsa alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól, 35 millió jutott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, melynek alapítói közt a miniszterelnök és felesége mellett ott találjuk Kövér Lászlót is.

Ehhez képest a politikailag kevésbé beágyazott segítő szervezeteknek jellemzően néhány százezer forint jut. Még a Böjte Csaba által vezetett gyerekmentő misszió, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány is mindössze 850 ezer forintot kapott az MVM CSR-keretéből – igaz, ugyanebben az évben 6,5 millió jutott a szatmári katolikus püspökség óvodájának játszóterére, és tény, hogy évről évre 1-1 millióval támogatnak három, lovas terápiával foglalkozó civil szervezetet.

De az a néhány kisebb, beteg gyerekeket segítő szervezet, amelyik be tudott kerülni a cég támogatottjai közé, jellemzően százezer-ötszázezer forinthoz jutott.

Demjén Ferenc, Stefka István, Kuna Tibor

Demjén Ferenc művészeti tevékenységét viszont 63 millió forinttal szponzorálta az MVM három év alatt három koncertje támogatása révén – vicces módon mégis Zoránnak kellett magyarázkodnia a maga 6 milliós támogatása miatt -; de jutott 10 millió az EDDA-nak, és 7,5 millió Keresztes Ildikó koncertjére. Évente 23 millió megy a Prima Primissimára, kiemelt támogatott a Szépművészeti Múzeum és a VeszprémFest.

Elég sok pénzzel szponzorál ugyanakkor az MVM nyíltan politikaközeli szereplőket: Kuna Tibor cégei például két tételben összesen 126 millió támogatást kaptak az „Európai Mobilitási Hét rendezvény szponzorálása”-címen. Évről évre megkapja a maga 10 millióját a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, ugyanígy érkezik évi 10 millió apanázs a Rákóczi Szövetséghez, amelyben elnökségi tag a fideszes Németh Zsolt.

Tavaly 5 millióval támogatták a Stefka István-Nagy Ervin kurátorok által fémjelzett Oikosz Alapítványt – az alapítvány egyik fő tevékenysége a tavalyi beszámolója szerint a „Polgár Portál Internetes Hírügynökség kiadói tevékenységének ellátása”, erre viszont külön is kaptak 6 milliót az EMMI-től.

2014-ben érkezett az eredetileg Simicska Lajos erdélyi médiaprojektjének indult „Határok Nélkül a Magyar Sajtóért” Alapítványnak 70 millió forint, ebben az évben a Századvég is kapott 15 milliót „Társadalomtudományi kutatás és politikatudományi képzés”-címen. A Magyar Krónika Kft-nek viszont mindössze 10 millió jutott a tavalyi szponzorkeretből – ebben az évben a CÖF-támogatás ugyanis kicsit átrajzolta az arányokat, mivel a teljes éves támogatási keret (hozzávetőleg 1095 millió forint) felét a legnagyobb magyar gongó húzta be.

Korábbi cikkeink az MVM-ről

Magasfeszültség: az MVM még Simicskának tejel?

Itt vannak az MVM-vezér 43 milliós tanulmányai

Felverte a gaz, lepusztult, elhagyott az MVM tengerparti szállodája

Baji Csaba támogatta az MVM offshore projektjeit

Halott helyettesével takarózott Kocsis István a bíróság előtt

Az MVM is havi 1 millióval honorálta Baji Csabát a szocialista panamák idején

MVM: Baji Csabát is pénzelte Kocsis és Kapolyi offshore-mágusa

De ha nem a teljes összeghez, vagy éppen Böjte atya 850 ezer forintos támogatásához viszonyítunk, hanem a sportszponzorációs pénzekhez, akkor is nyilvánvaló a CÖF-apanázs ormótlansága. A második legnagyobb támogatást 2014 óta a veszprémi férfi kézilabdacsapat kapta, de még ez is 200 millióval kevesebb, mint a CÖF pénze: tavalyelőtt 293 milliót adott a vállalat az akkor még MVM-Veszprém nevet viselő klubnak.

A G-nap után azonban történt némi változás, tavaly már csak 170 millió érkezett Veszprémbe az MVM-től, nyáron pedig hivatalosan is bejelentették, hogy a Telekom lesz a névadó szponzor.

Az MVM adatközlése szerint idén még csak a tavalyi keret töredékét osztották ki, de ha a politikai marketing szempontokat nézzük, a CÖF támogatását bátran meg lehet ismételni, a szervezet reputációján valószínűleg már az sem változtat.

Becker András

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Sandor Schmidt

  Nos aki benne van tudja hogyan jön vissza saját zsebbe a forint . Csaló az egész bagázs !

 • zsíroskenyér

  A 2018-as rendszerváltás egyik sarokköve az lesz, hogy ebből a bandából hányan kapnak letöltendő börtönbüntetést. Egészen elképesztő ez a lopássorozat, ez nem maradhat következmények nélkül!

  • Róbert Vitek

   mint kiderült: de

 • István Szabó

  A cöf a kiválló hazafiak gyűjtőheje.Böjtééknél kevés lehet a kiválló hazafi ezért nem is érdemeltek többet.

 • csaba

  Hogy a retekben van az,hogy kerestem minden balos oldalon a Gyurcsány-Dobrev 18 milliárdot érő csalását,amit az Unió most derített ki,de nem találom sehol.Az igazmondó média inkább kussol?

  • busman

   Várjuk ki a végét!
   A Mészáros Lőrincnél lévő sok-sok uniós milliárd is egyszer a felszínre kerül, és fogunk nagyokat pislogni, ha az unió benyújtja számlát.
   Remélem az erkölcsi érzéked akkor sem hagy cserben.

  • jajjnemar

   Ez úgy lehetséges, hogy nem történt csalás, az EU így ki sem deríthette, a tolvaj Geci és takonygerincű bandája meg hazudik.

   Nem bonyolult.

  • Virág et.

   LOL! Osztogatnak, fosztogatnak. Fussál még egy kört … :))) Még egy tipp: nem kell mindent elhinni, amit Lézer Jankó a kamerába belebüfizik.

  • Virág et.

   Egyébként meg nem kerested eléggé. A legnézettebb ellenzéki műsorban, főműsoridőben beszélt erről negyedórán át (!) Dobrev Klára Kálmán Olgának. Miután megnézted, keresd és írd ide be a linkeket, amikor Mészáros, Kuna és Rogán mesél a saját korrupciógyanús ügyeikről mondjuk a tv2-n vagy köztévén. Köszönöm.

   De miután tudom, hogy szokásos agyhalott fideszes vagy. Fingod nincs semmiről, soha nem is volt, soha nem is lesz. Utána nézni dolgoknak eddig sem néztél utána, eztán sem fogsz. Ezért leírom neked “18 milliárdos csalást”. Ez szól a két segédhülyének is, aki upvote-olt téged, mert még annyi agya sem maradt két birkamenet között, hogy maga hazudja ide a kormánypropagandát.

   1. Az unió egyelőre csak észrevételeket tett, nem kell fizetni semmit.
   2. Eddig kilenc ilyen vizsgálat volt, ott is voltak észrevételek (50-60 szokott lenni / vizsgálat), ezekre a kormány válaszol és eddig kilenc esetben nem volt semmi folytatása. Most is csak akkor lesz, ha a kormány felteszi a kezét. Magyarán csak akkor fogunk fizetni, ha Lázár fizetni szeretne. Ugyanezt az időszakot is vizsgálták, ugyanebben a témában is.
   3. Dobrev 2002-2004-ig volt az EU-s pályázati hatóság vezetője. Az uniós vizsgálat 2008-2009-es időszakra vonatkozik.
   4. A “problémás” közbeszerzés azt a számítástechnika rendszert érintette, amit ma is használ az ország és aminek a forráskódjának a megszerzése annak idején “kalandos” lett. Welt 2000 kft- google-zd ki. Welsz kategóriás fideszesség kicsit korábbról.
   5. Az informatikai rendszert az akkori szabályoknak megfelelő nyílt közbeszerzésen vásárolták.
   6. Mindez lehet, hogy nem felel meg a mai EU-s szabályoknak, de (kapaszkodj) 2003-ban történt a közbeszerzés. Tudod mi nem volt 2003-ban? Magyarország EU tag, az nem volt. De én a fair play jegyében kész vagyok az első Orbán kormány 1998-2002 közötti összes közbeszerzését megnézni, melyik felel meg az uniós elvárásoknak, aminek még tagjai sem voltunk akkor.
   7. Növessz agyat. Ez egy jótanács az életre.

   • Velancsics Anikó

    OLAF vizsgálat és feljelentés után 🙂

    • Virág et.

     Milyen feljelentés? Amivel Lézer Jankó fenyegetőzik? Mert az EU senkit nem jelentett fel.

 • fütő

  Hiába pénzért mindent. A nagy “önkéntesek” – Hofi – és ha megfizetem :-))))))))))))))

 • zsuzsabalazs51

  Arról miért nem szól a cikk, hogy a CÖF milyen kutatási és technológiai fejlesztéseket végez a pénzből? Jaaa, akkor már nem lehetne annak indokolatlanságáról cikket írni. Az ilyen félinformációt adó és lázító újságírók mikor tűnnek már el a sajtó területéről???

  • Péter

   Mert milyen “kutatási és technológiai fejlesztéseket végez” a CÖF?

   • Ildikó Tóth M.

    Többek között felkutatja az anyaországi mellett az erdélyi, kárpátaljai magyarok közül a politikailag funkcionális analfabétákat, akik minden demagóg ostobaságot kiabálva visszhangzanak. Szervezi az Orbán szimpatizáns békemeneteket, a pálinka és kolbászfesztiválokat, a népi dalkórusokat, akik a Fehérvári huszárok című örökbecsűvel kezdik hangversenyeiket.- millió és millió munkát vállalnak a narancsterroristák védelmében. A technológiai fejlesztések legfőbb iránya a pénzpumpa kapacitásának növelése és a láthatatlanná tévő alkalmazások megerősítése.

   • Velancsics Anikó

    nem az a feladata szerintem. Ez olyan hogy milyen kutatást végez Soros féle Civilakadémia… 🙂
    Szervezeti feladatai vannak szerintem, mint a neve is állítja. Civil Összefogás Fóruma .

    • Péter

     Nos, ha már itt tartunk,a Soros pénzéből valódi kutatások is folynak, a CEU-n például. A CÖF ezzel szemben leginkább olyan ügyben kutat tudtommal, hogy hogyan lehet bohócos plakátokkal lejáratni az ellenzéket, vagy békemenetet szervezni kormánymegrendelésre, esetleg Brüsszelbe repültetni a tagokat “demontrálni”…vagyis minden lehetséges eszközzel kiszolgálni, és nyalni a fidesznek. Pont olyan civil mint a fidelitas.

     • Velancsics Anikó

      mint írtam a CÖF egy szervezet amit az állam és más is támogat, nem kutatás a feladata, azért hasonlytottam a Civilakadémiához. A Sorors féle kutatások között is sok van amit az állam is támogat… mellesleg az állam sok más civil szervezetet is támogat, árcsak a Soros és velülk karöltve mások is. Szerintem nem lehet kiragadni egyet. Meg kell nézni mi a célja a szervezetnek. Elég fals kép az egyik felmagasztalása… Látni lehet gondolom, hogy mindenki azt támogat amivel egyetért, és ami a céljainak megfelel.

  • Milf Commander

   Jó meglátás! Nagy koponya vagy!

  • hederíts

   A CÖF ebből a pénzből a következő “kutatási-és technológiai” fejlesztéseket végzi: “Csizmadia László, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy a forrást civil missziókra fordítják: kidolgozzák a népfelség elvére alapozott civilitika tudományágát, hirdetésekkel hívják fel a figyelmet a személyi jövedelemadó egy százalékának lehetséges adományozására, valamint megalkotják és népszerűsítik a táplálkozásbiológiailag korszerű „komplettált” ételek technológiáját!” Gratulálok…

  • Földi Manci

   K+F, aha, arról hires…látom, jól informált😉

   • Virág et.

    Ez egy troll, nyugalom. Még a cöfösök is tudják, hogy a K+F-nek semmi köze a cöfhöz.

 • valodi

  50 milliárd adózás előtti eredmény egy áramszolgáltató állami cégnél…
  Sok kis magyar adogatja azt össze a villanyszámlákban!

 • busman

  Milyen pénzből ilyen nagyvonalú ez az állami cég?

 • Sötétség

  No akkor tessék megérteni, hogy miért nincs rezsicsökkentés? Prpaganda van nálunk a legolcsóbb ?
  De más országokban a jövedelem és a nyugdij 5-8-sa. Na ezért is.
  A CÖF, hogy nem a saját zsebből dobja össze a pénzt már tudtuk, de máshonnan
  is kapnak amennyit csak akarnak

 • ,,TIBORC,,

  Nos ebből azért kiolvasható,mi a fontos a kormánynak/amely keresztyén alapokon áll!

 • János Virág

  Hazaáruló mocskos orbán! Csak nekünk nem jut semmi a befizetett adónkból! Hogy a hóhér csomózza a nyakkendődet!

 • Bátor István

  Ilyen pénzekből hülyítik a ProstiSrácok a népet! A gyerekek támogatására szánt alapítványi pénzek is ehhez a szarkeverő CÖF bandához vándorolnak? https://uploads.disquscdn.com/images/a269780474e9d112701e8b950710f0f99454a9b01f19eb6471724a738bbfedba.jpg

 • Boy Golden

  Na helló, röfik!

 • Szalók Zoltánné

  Inkább az áram ára lenne olcsóbb, nem jutna pénz szórására.

 • Mária néni

  Az Átlátszó mennyit kap a Soros alapítványról és mit kell ezért tennie?

  • Gyuri bácsi

   Mária néni, te meg egy fizetett troll vagy! “Becsületben megőszült, jóravaló nénike vagyok.” Ilyen gagyi profilt nehéz lehetett kitalálni. Mennyit kapsz Habonytól és mit kell érte csinálnod?

   • Mária néni

    Én fizetek azért, hogy titeket, Soros-csicskákat oktassalak

    • Gyuri bácsi

     Butaságokat írsz, Mária néni!
     1. Magadnak fizetsz?
     2. Azt nevezed oktatásnak, hogy olcsó pénzért visszaböfögöd a Habony-propagandát, amivel szerencsétlen és frusztrált embereket tévesztesz meg? Habony és Rogán egy átkokainozott éjszaka után a reggeli wc-n ülve, másnaposa megírja nektek, hogy mit kell aznap kommentelni, te meg gyorsan megírod. Van, amit neked kell kitalálnod vagy mindent sablon szerűen megírnak neked? Gondolom az utóbbi, mert lenéznek téged is! Mennyit kapsz ezért? 120-at, 130-at? Na, akkor most ki a csicska? 120-ért eladtad a becsületedet! Hogy bírsz így tükörbe nézni? A családod tudja, hogy mivel keresed a kenyered, vagy nekik azt hazudtad, hogy rendes munkád van?
     A te pitiáner 120 ezred kegyetlenül hiányzik a ti legfőbb ellenségeteknek, az igazi oktatásból!

     • Mária néni

      Sivalkodj, libsi!

     • Gyuri bácsi

      Tehát, azonosulsz a munkáddal! Nem tudom melyik a rosszabb, ha igen vagy, ha nem?!

     • Mária néni

      No okoskodj, hanem sivalkodj!