Egyéb

Korrupcióellenes „árnyékügyészséget” indít Juhász Péter és Jávor Benedek

 

Nem akarják, hogy nyom nélkül elsüllyedjenek a korrupciós ügyek, és következmény nélkül maradjanak a korrupciós esetek. Ezért a Jávorhoz és a Juhászhoz kötődő alapítványok együttműködésbe kezdtek. Máriás Leonárd tényfeltáró újságíró is a Közérdekvédelmi Központhoz igazolt.

A Jávor Benedek (a Párbeszéd Európai Parlamenti képviselője) által alapított Zöld Műhely Alapítvány, illetve a Juhász Péter (az Együtt elnöke) által fémjelzett Igazmondó Alapítvány közös korrupcióellenes projektet indított a mai napon. A Közérdekvédelmi Központ célja, hogy minden civil eszközt felhasználva küzdjön a korrupció ellen.Missziójuk:

„A Közérdekvédelmi Központ a korrupció visszaszorítására létrehozott intézmény, árnyék-korrupcióellenes ügyészség, melynek célja közös érdekeink védelme, a törvények betartásának kikényszerítése és az igazságszolgáltatás segítése azokban az ügyekben, amelyekben politikai vagy gazdasági szereplők visszaélnek hatalmukkal és befolyásukkal, jelentős károkat okozva a magyar adófizetőknek.

Ezt a feladatot egy állami, független nyomozóhatóság látná el leghatékonyabban, ezért tevékenységünkkel egy korrupcióellenes ügyészség felállításának szükségességét is szeretnénk bizonyítani.

Az intézményt a Zöld Műhely Alapítvány és az Igazmondó Alapítvány támogatásával hoztuk létre, de további támogatókat és segítőket is örömmel fogadunk. A korrupció elleni küzdelemben mindenkire szükség van, aki tenni akar közös érdekeink védelméért és a közélet megtisztításáért.

A sajtóban napvilágot látó egyedi ügyek felháborodást váltanak ki. Mi arra szeretnénk rámutatni, hogy ezen a területen rendszerszintű problémával állunk szemben, és ennek a felszámolásához szándékozunk tevékenységünkkel hozzájárulni.”

Profi jogászok segítségével az utolsó utáni jogorvoslati lehetőségeket is kihasználva küzdenek majd a korrupciós cselekmények szankcionálásáért. Sokszor díjazott tényfeltáró újságíró segítségével feltárnak majd nagyobb horderejű ügyeket. Tapasztalt kampányosok segítenek abban, hogy az ügyek nagyobb hullámokat keltsenek a nyilvánosságban.

 

kozerdek

 

Komoly szakmai stáb segíti a Közérdekvédelmi Központot, hogy feldolgozzák és elemezzék a korrupció jelenségét, és szakpolitikai ajánlásokat fogalmazzanak meg, például a bejelentővédelem területén.

A Közérdekvédelmi Központ legnagyobb sajtópiaci igazolása Máriás Leonárd tényfeltáró újságíró. Máriás 2014-ben nyerte el a legjobb fiatal tényfeltáró újságíróknak járó „Soma-díjat” a dohánytörvény-módosítással kapcsolatos cikksorozatáért.

Az Átlátszó írta meg, hogy Máriással nem hosszabbított szerződést a Világgazdaság, amiért meg akarta írni a Magyar Nemzeti Kereskedőház gigantikus veszteségeiről szóló hírt, az azóta Mészáros Lőrinc érdekkőrébe került lapba.

Kapcsolódó cikkeink:

A pályámon még nem ütköztem ilyen akadályba – Máriás Leonárd újságíró

Jávor Benedek EP-képviselő Korrupcióellenes Ügyészséget hozna létre Magyarországon is

Szél Bernadett, Juhász Péter, Kónya Péter és a többiek – ellenzéki politikusok is használják a Kimittud rendszert

Feljelentés-elhárítás felsőfokon: ezért nem vizsgálódtak a hatóságok 2016 leggyanúsabb ügyeiben

A korrupcióellenes „árnyékügyészség” olyan ügyekben tervez „árnyéktárgyalásokat”, melyeket a Polt Péter vezette magyar ügyészség nem volt hajlandó, vagy képes kivizsgálni. A romániai DNA mintájára szervezendő független korrupcióellenes ügyészségről a Párbeszéd négy alkalommal nyújtott be törvényjavaslatot a magyar Parlamentben. Mindannyiszor leszavazta a Fidesz és a KDNP.

A magyar Országgyűlés csak kormánypárti szavazatokkal külön határozatot is hozott arról, hogy elutasítja az Európai Korrupcióellenes Ügyészség tervezetét. Azóta sem enyhült az Orbán-kormány ebben az ügyben, hiába fenyegette meg az Európai Bizottság súlyos következményekkel Magyarországot, ha Orbán keresztbe fekszik a kezdeményezésnek.

Juhász és Jávor azt is érzékeltetni szeretné az együttműködéssel, hogy politikusok, újságírók és civil szervezetek bizonyos ügyek mentén együtt tudnak működni az Orbán-rendszer visszásságainak felszámolása érdekében. A korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre való növeléséért népszavazási kezdeményezést indító Korrupcióellenes Szövetség is  együttműködőként csatlakozott a kezdeményezéshez.

Disclaimer: A cikk szerzőjének cége kommunikációs tanácsokkal segíti majd a Közérdekvédelmi Központot.

Vágó Gábor

 

Megosztás