Egyéb

Bejegyezték a Zsolnay-tulajdonos jelzálogjogát Pécs önkormányzati ingatlanjaira

 

A földhivatal többszöri elutasítás után bejegyezte Bachar Najari jelzálogjogát négy olyan ingatlanra, melyeknek a pécsi önkormányzat a tulajdonosa. Bachar Najari ügyvédje azt közölte az Átlátszóval, hogy érvényesíteni akarják a követelést. Pécs jogi képviselője később akar nyilatkozni.


Két cikkben foglalkoztunk már a Zsolnay-gyár közelmúltjának viharos történéseivel. A 2013-ban még megmentőként ünnepelt szír-svájci többségi tulajdonos, Bachar Najari úgy látja, hogy egy fideszes érdekkör el akarja venni tőle a porcelánmanufaktúrát:

Fidesz-közeli “befektetők” állami segítséggel csavarnák ki a svájci tulajdonos kezéből a Zsolnayt

Pécs jogi képviselője, Szabó Iván pedig azt közölte az Átlátszóval, hogy az önkormányzat előre megállapodott a Zsolnay sorsáról a Tiborcz-közeli WHB-val, de a cég tulajdonosa a botrány hatására kihátrált az együttműködésből:

Páva Zsolt ügyvédje és egy Tiborcz-közeli vállalkozó szanálták volna a Zsolnay porcelánmanufaktúrát

Most újabb fordulóponthoz érkezett a felek közti háború: a földhivatal hosszú hetek és többszöri elutasítás után bejegyezte Bachar Najari jelzálogjogát négy olyan ingatlanra, melyeknek a pécsi önkormányzat a tulajdonosa.

Ennek előzménye az, hogy 2016 májusában a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmondta a Zsolnay 433 millió forintos hitelét, amit 1999-ben és 2002-ben vett fel az akkor még állami tulajdonban lévő Zsolnay, és Najariék szerint 2009 óta nem törlesztette az időközben Pécs város tulajdonába került porcelánmanufaktúra.

Az MFB a felmondás után eladta a tartozást a West Hungária Bau (WHB) építőipari cégnek, az pedig megindította a felszámolási eljárást a Zsolnay ellen. Az MFB-hitelt hat ingatlanfedezettel biztosították, és a hat ingatlanból négy a pécsi önkormányzat tulajdona. Amikor a WHB megvette a követelést az MFB-től, megkapta a zálogjogokat is.

 

zsolnayjelzalogok

 

Bachar Najari 2016 augusztusában magánvagyonából kifizette a Zsolnay csaknem teljes tartozását a WHB-nak, és ekkor a WHB tulajdonosának, a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attilának nem volt más választása, mint hozzájárulni ahhoz, hogy a jelzálogjogok Najarira szálljanak.

A földhivatal azóta többször elutasította a Zsolnay-tulajdonos kérelmét, mert nem találták megfelelőnek az általa benyújtott dokumentumokat. Most azonban megtörtént a bejegyzés, és megjelent Bachar Najari 229,7 millió forintos jelzálogjoga az ingatlanok tulajdoni lapján.

 

pecsjelzalog

 

Najari ügyvédje az üggyel kapcsolatban röviden nyilatkozott az Átlátszónak:

„Az a tervünk, hogy érvényesítjük a jelzálogjogokat.”

Pécs jogi képviselője, Szabó Iván korábban azt közölte az Átlátszóval, hogy Pécs nem fogja hagyni, hogy bejegyezzék Najari jelzálogjogát, azt azonban nem árulta el, hogy milyen eszközökkel akarja a városvezetés ezt megakadályozni. Most, hogy a bejegyzés mégis megtörtént, Szabó Iván annyit mondott az Átlátszó megkeresésére, hogy még tájékozódik az ügyben és később nyilatkozik.

Erdélyi Katalin

Megosztás