Egyéb

Simicska elszigetelődött, Széles és Nobilis vesztésre állnak az oligarcha-pókerben

 

Simicska lassan magára marad, begyanúsították Nobilis Kristóf szatellit-oligarchát, és a NER immár leglojálisabb hívét, Széles Gábort is tollazza – haditudósításunk következik bennfentes információkkal.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Az Átlátszó múlt héten megjelent, az állami tulajdonú Eximbank hitelezését elemző cikkéhez kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát: folyik-e, hol tart a Lánchíd-palota ügyében sajtóhírek szerint két évvel ezelőtt tett feljelentés miatt indult nyomozás.

A feljelentést az Exim tette, mivel úgy ítélte meg, az előző vezérigazgató, Nátrán Roland idején a banknak nem lett volna szabad kibérelnie Nobilis Kristóf milliárdos üzletember Clark Ádám téri luxus-irodaházát.

A rendőrség január 12-én este küldött válasza szerint hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Illetve: folyt múlt csütörtökön. Pont egy héttel később a hvg.hu megírta, Nobilist gyanúsítottként hallgatták ki. Visszakérdeztünk a rendőrségen, ki lehet még gyanúsított az ügyben, esetleg vannak-e eximes vezetők is köztük – már csak azért is mert a „hűtlen kezelés” inkább az ő esetükben értelmezhető. Válaszukat várjuk.

Az esetről részletesen írtunk az eximes cikkben, így arról is, hogy a polgári perben, amelyet szintén az Exim indított, hogy áll Nobilisék szénája:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Továbbra is úgy fest, eredetileg ürügy kellett Nátrán eltávolítására az Exim éléről, hogy megnyílhassanak az addig szolidabban csöpögő pénzcsapok a politikaközeli mutyifinanszírozásra. Miközben oligarcha-leszámolásnak sem utolsó az eset. Nobilis a szintén páriává vált Spéder Zoltánnal repült kötelékben, ami az üzleti ügyeket illeti. Ráadásul mindketten részesei voltak a 2006-2007-es Orbán-ellenes konzervatív puccskezdeménynek.

Más jelekből is úgy tűnik, ismét belecsaptak a hadviselők az oligacha-háborúba. Az egykori NAV-elnök Vida Ildikó reaktiválása a Simicska-érdekeltségű Közgép elnöki posztján nagy sajtót kapott a napokban.

A Nyerges Zsolt-Vida csere szenzációjának hátterében alig esett szó arról, hogy vette a kalapját a Közgép vezérigazgatója, Németh Miklós is, akit pedig a cég szakmai motorjának tartottak építőipari berkekben.

Simicska, a troll

A cégbíróságra benyújtott iratok szerint mindketten a január 9-i közgyűlésen nyújtották be lemondásukat, amit 70 százalékkal meg is szavaztak a tulajdonosok. Ellenszavazat nem volt, Nyerges és Németh tartózkodott – ami azt is jelenti, hogy kettejüknek összesen 30 százalékuk volt a közgyűlésen.

A jelenléti ívből pontosabb adatok is kiderülnek. A Közgép-többség, ami nem meglepetés, közvetve Simicska-érdekeltségeké: a Pro-A, a Pro-B és a Pro Aurum Kft.-ké, valamint a töredékszavazatokkal felvértezett Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-é. Az említett 30 százalékot azonban nagyrészt Nyerges és felesége papírjai teszik ki, Némethnek mindössze 0,034 százalékot érő tulajdona van (illetve volt a január eleji állás szerint).

Ez sem bizonyult azonban rossz biznisznek a jó években, amikor milliárdos osztalékok hullottak a tulajdonosoknak. Nyerges és Németh is külföldi ingatlanokban látott például fantáziát, ezt ezekben a cikkekben mutattuk be:

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező

Amikor Németh uruguayi luxusingatlanát mutattuk be, azt is írtuk, a vezérigazgatót az építőipari szakma Simicska abszolút bizalmi embereként ismerte meg. Olyannak, akire Simicska számít és számíthat, hogy a cég túléljen legalább 2018-ig.

Hogy miért lépett most le mégis? Pont akkor, amikor Nyerges? – az egykori egyes számú oligarcha környezetében azzal magyarázzák, hogy az utóbbi időben újfent nagyon megnőtt a nyomás kormányoldalról a Simicskával együttműködőkön. A kormányközeli Pesti Srácok ellentétes előjellel (és csak Nyergesre vonatkozóan) indokolta a váltást, de ez a cikk is alapvetően az Orbán-Simicska afférral köti össze a történteket.

A Közgépben egyébként Nyerges távozása nem okozott nagy meglepetést, mondván, annak idején Simicska „készen kapta” Nyergest a kétezres évek elején. És nem csak őt, hanem más szolnoki földijeit, olyanokat, akik Orbán Viktor szintén Szolnokra valósi felesége, Lévai Anikó révén is a legmagasabb körökbe voltak bejáratosak.

Nyerges mindenesetre azt mondta, hogy megtartja részvényeit. (A hatályos cégjegyzék szerint tulajdonos még a Publimont reklámcégben is, és elnök a Mezort agrárholdingban.)

A G-nap után ő közvetített forrásaink szerint a miniszterelnök körei és Simicska között – hátha valami mégis leeshet a Közgépnek. Addig-addig közvetíthetett, amíg eredményt ugyan nem produkált, de meggyőződhetett arról, hogy jobban teszi, ha kilép a kettős szerepből, és rugalmasan leválik Simicskáról. Legalábbis így tartják közgépes körökben.

Ráadásul az építőipar időközben teljesen átalakult, méghozzá a közhiedelemmel ellentétben nem kétosztatúvá (Mészáros+Garancsi). A szakmában legalábbis Mészároséknál ugyan gyengébb, de önálló entitásként kezelik a duna aszfaltos Szíjj Lászlót, és a Tiborcz-család barátját, Paár Attilát is.

Simicska mindenesetre Némethék távozásával lassan tényleg magára marad. Ha egykori barátja, Orbán környezetében, ahogy egyébként tűnik, a teljes elszigetelése a cél, már csak Fonyó Károlyt, a Mahir Cityposter ügyvezetőjét szükséges leválasztani róla.

Ezzel együtt trollkodásra még futja Simicska lendületéből. Németh utóda a Közgép élén Kinde Kálmán lett, akitől nem sokkal korábban vált meg a Mészáros-közelbe került Pannon Lapok Társasága, ahol gazdasági ügyvezetőként dolgozott. Kindének féltucatnyi cégvezetővel együtt mondtak fel a Fejér Megyei Hírlap meghekkelt Orbán-interjúja miatt.

Elrettentő tizedelés volt-e a vérfürdő a vidéki lapkiadónál, vagy kindééknek valóban volt szerepük a remek tréfában, egyelőre nem tudni. Simicska azonban akár ismerhette korábbról is új vezérigazgatóját, s nem csak Veszprémből, ahol Kinde dolgozott. Kinde ugyanis Hárskúton lakik, ahol Simicska és felesége agrárvállalkozást működtetnek.

Jobbik-para a NER-ben. Széles az áldozata?

Meghökkentő az a svung, amivel a szervilizmusig lojális oligarchával, Széles Gáborral számol le a rezsim. Az Echo TV átkerülése Mészáros szépen gömbölyödő médiaportfoliójába, kezdetben közös elhatározásnak tűnt. Sőt, olyan üzletnek, ami gazdasági szempontból az eladónak előnyösebb: megszabadul attól, hogy puszta fülkeforradalmi hevületből finanszíroznia kelljen egy csődtömeget.

Csakhogy az új tulajdonos – állítólag a Szélesnek tett ígérettel szembe menve – elbocsájtásokba kezdett. „Elég durva változások vannak, én is kapaszkodom az íróasztalomba” – jellemezte a helyzetet a televízió egyik dolgozója érdeklődésünkre.

A kegyelemdöfést azonban az adhatja Szélesnek, hogy távozik a Magyar Hírlaptól az olvasóközönség kedvence, Bayer Zsolt publicista. A jobbos térfélen versenytárs, de közvetlen kormányvezérelt Magyar Időkhöz szerződik, ami voltaképen visszatérésként is fölfogható: meglehetősen hasonló stáb készítette azt a Magyar Nemzetet, ahonnan annak idején Széles leszerződtette.

Kormányközeli forrásaink szerint az Echóval és a Magyar Hírlappal is az lehetett a gond, hogy bár Széles száz százalék Orbán-hívő, a médiái törzsközönségében elég erős volt a Jobbik-szimpatizánsok aránya. Márpedig a NER-propaganda egyik fontos középtávú célja az ő meggyúrásuk.

A kormányzati Jobbik-para indok lehet a Simicska-ellenes bojkott szigorítására is. Hiszen időről időre fölmerül a közeledés a még mindig tőkeerős ex-oligarcha és a megtorpanásokkal bár, de egyelőre állhatatosan néppártosodó volt szélsőjobb formáció között.

Rádi Antónia

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2