A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

aquariusmontevideo

 

Atlanti óceáni kilátással vett luxusingatlant Uruguay fővárosában „Miklos Nemeth” magyar állampolgár: a jelek arra utalnak, több mint véletlen névazonosság lehet közte és az oligarcha-háború kitörése után a kiérdemesült Orbán-kedvenc, Simicska Lajos érdekeltségében álló Közgép Zrt. vezérigazgatója, Németh Miklós között. Hasonló a helyzet több kormány-közeli ügyvéddel, akik szintén Montevideóban üzletelnek. A közpénz olajozott szervezettséggel, méghozzá egy, a Panama-papírokban is szereplő helyi off-shore-közvetítő cég segítségével, Dél-Amerikában veszti el közpénzjellegét – ez sejlik föl az Átlátszó kutakodásából.

 

300_tamogatoi3

 

Harapós csodacsatár, jövedelme 90 százalékát jótékony célra fordító (tavaly óta ex-) elnök, legalizált marihuána – az átlagos európai hírfogyasztónak ezek a toposzok ugranak be Uruguay nevét hallva. Akadnak ugyanakkor magyar vállalkozók, akiknek a dél-amerikai – helyi léptékkel kicsi – ország egyéb előnyei kelthették fel az érdeklődését: a 12 ezer kilométer távolság, külföldiek számára csak korlátozottan nyilvános hivatali adatbázisok (ingatlan-nyilvántartás, cégnyilvántartás). Mindez annak az ígérete: az avatatlan kíváncsiskodók elől rejtve maradhat az idáig utaztatott pénz.

Próbálkozott errefelé több-kevesebb sikerrel a 2014-ben titokzatos körülmények között, rendőrségi autóban rosszul lett, majd meghalt szélhámos-koronatanú Welsz Tamás is, aki azonban a hírekkel ellentétben nem volt uruguayi állampolgár, úgy tudjuk, „csak” a tartózkodási engedélyt sikerült megszereznie. A Welszhez hasonló ügyeskedőknek az is Uruguay mellett szólhat, hogy a dél-amerikai ország és Magyarország között nincsen bűnügyi jogsegélyegyezmény kiadatásra.

Ráadásul az okosan befektetett vagyon busásan fialhat a messzi Délen. Az ingatlanok árát például hagyományosan nem a helyi pénznemben, uruguayi pesóban rögzítik, hanem USA dollárban, a jelenlegi árfolyamtrend pedig nagyon is az ingatlantulajdonosoknak kedvez. Vásárolni ennek ellenére alapvetően még mindig olcsón lehet – legalábbis az európai ingatlanárakhoz képest (az uruguayi árak a magyarországiakat közelítik, a hirdetéseket böngészve).

Tehát adott egy messzi, döcögős bürokráciával terhelt, ám az „átlagos messzi országokhoz” képest szuperbiztonságos, szokásaiban, jogrendjében európaias ország (lásd még a „Dél-Amerika Svájca” közhelyet) – nem rossz ötlet a pénzmentésre.

Az Aquarius nevű, négy éve épült luxus-lakóház éppen ilyen befektető-csalogatónak tűnik. A 96 lakásos társasház a Ramblán, Montevideo partmenti főútján fekszik. A hirdetések tengeri kilátással népszerűsítik a lakásokat – bár a „tenger” ebben az esetben a Río de la Plata folyó torkolata és az Atlanti-óceán találkozását jelenti. A Malvin negyed, ahol az épület található, az egyik legdrágább a városban, s tovább srófolhatja az árakat, hogy az Aquarius minden elképzelhető fényűzéssel felszerelt: beltéri uszoda, szauna, edzőterem, tengeri panorámás jakuzzi és 24 órás biztonsági őrség szolgálja a lakók kényelmét és nyugalmát.

Ám még ezen luxuslakások közül is kiemelkedően drága vétel volt – összevetve az ingatlanos hirdetésekkel legalábbis – csaknem 740 ezer dolláros (több mint 200 millió forintos) árával az a penthouse-intaglan, amit az Átlátszó birtokában lévő dokumentumok szerint 2014 januárjában vásárolt meg Németh Miklós magyar állampolgár.

 

aquarius.anon1

 

A montevideói ingatlannyilvántartásban rögzített egyéb személyes adatok (például ex-felesége neve) alapján nagyon úgy fest, az ingatlan tulajdonosa azonos Németh Miklóssal, a Közgép Zrt. vezérigazgatójával. Akad azonban, ami sehogyan sem stimmel: az uruguayi papírok szerint az Aquariusban lakást vett Németh lakcíme szintén montevideói, az uruguayi főváros óvárosában egy 2006-ban felújított XIX. század végi műemlék-épületben található.

Németh, akit a Közgépben emailen, központi telefonszámon és a társaság szóvivője útján is kerestünk, egyelőre nem igyekezett segíteni a tisztánlátást, más módszert kellett tehát kieszelnünk az ellentmondások feloldására.

Mindenesetre nem ő lenne az egyetlen Közgép-főnök, akinek az oligarcha-háborúként emlegetett Simicska-Orbán hadviselés kezdete óta tett külföldi ingatlanbefektetéséről értesültünk.

Korábbi cikkünk Nyerges Zsolt Közgép-elnök madeirai ingatlanügyeiről

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező

Az óvárosi ingatlan – Németh „lakcíme” – tulajdonosai szintén magyarok. A csinos ház tulajdoni lapja bonyolultabb ugyan, mint egy mesterszintű sudoku-rejtvény, az azonban biztosnak tűnik: az ingatlant 2010-ben megosztották, a délkeletre néző szárny egy évvel később került egy magyar család érdekeltségébe. Pécsváradi János ügyvéd és két gyermeke: Ákos Tamás, illetve a szintén ügyvéd Anna Luca lettek a tulajdonosok.

Pécsváradiék a magyar állampolgár „Ivan Szavo”-nak adták tovább az ingatlant 2013-ban.

 

sarandi.tullapa

 

Az új tulajdonoshoz a montevideói ingatlannyilvántartás csupán egy magyar útlevélszámot ad meg azonosító személyes adatként. Forrásaink az uruguayi fővárosban ugyanakkor az interneten fellelhető fényképek alapján kétely nélkül beazonosították az illetőt: ő Szabó Iván ügyvéd, a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány alapító okiratának kidolgozója, az Országos Választási Bizottság volt KDNP-s delegáltja.

Szabó irodája révén 2010 óta több tucatnyi közmegrendelés – elsősorban a belügyi és a földművelésügyi tárca megbízásai – ellátója. Szabó korábban elsősorban Pintér Sándor korábbi érdekeltsége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., valamint fideszes városok közműcégeinek jogászaként, elsősorban a 2009-es pécsi vízműeinstand kulcsszereplőjeként vált ismertté.

Az iroda honlapján a névadóról szóló portrécikk büszkélkedik: az azóta a közlő Stop.hu megszűnése miatt „eredetiben” elérhetetlen írás címe: a Fidesz ügyvédje.

Egy furcsa pár Montevideóban

Levélben kérdeztük őt is – ahogyan Pécsváradi Jánost és Némethet is – az állítólagos uruguayi üzletek hátteréről, de egyelőre nem kaptunk választ egyik megkeresésünkre sem. Holott a történet izgalmas lehet: az oligarcha-háború egyik nagy vesztese a kormánybizalmas befolyásos háttérember ingatlanába cuccolt Montevideóban, legalábbis papíron így fest a helyzet.

Némethnek ugyan csak töredéktulajdona volt a Közgépben – amelyben azonban, G-nap ide vagy oda, alighanem akad még vagyon: éveken keresztül, még a háborús 2014-ben is tízmilliárd fölötti osztalékot termelt a tulajdonosoknak, akiknek a hátterében – és ezt történetesen éppen egy Németh által szignált nyilatkozatból derült ki annak idején – Simicska Lajos áll.

Az infrastruktúra-beruházások piacán otthonosan forgolódó forrásaink Némethet Simicskáék abszolút bizalmasának mondják. Akadnak, akik emlékeznek, hogy előfordult, többször is megszakított egy-egy munkamegbeszélést, hogy egyeztessen telefonon vele vagy Nyergessel.

Németh az első Orbán-kormány idején, 2001-ben Nyergessel egy időben került be a Dunaferr Dunai Vasmű igazgatóságába, ahol gazdasági második ember lett. Még gazdasági versenytársai, illetve az Orbán-Simicska-tarolást ellenszenvvel figyelők is elismerik szakmai kvalitásait – s ezzel magyarázzák egyebek mellett, hogy szükség volt a szakértelmére a Közgép felfuttatásánál is. 2004 óta a központi Simicska-vállalat első embere.

Általánosan elterjedt a nézet az építőiparban, hogy Simicskáék ugyan tudatosan futtatták fel a valaha gyakorlatilag ismeretlen Közúti Gépellátó Vállalat utódát, de nem elégedtek meg a busás állami megrendelésekkel, adtak arra, hogy alapvetően profin el is végezzék a munkát. Ehhez volt szükség Némethre, aki most a nehezebb időkben is kitart a cég mellett.

Az Orbán-Simicska háború tényleges veszteségeinek kalkulálásához valóban szükséges lesz megismerni a 2015-ös pénzügyi beszámolót (a 14-est tavaly június végén tették nyilvánossá), de az már most is látszik, hogy jelentősen visszaestek – igaz, volt honnan – a társaság állami megrendelései.

Építőipari források szerint ugyanakkor közgépes berkekben általánosan elterjedt a nézet, hogy „csak 2018-ig kell kibírniuk” – ami, ha igaz, arra enged következtetni, hogy egy esetleges kormányváltás, vagy ami politikai szempontból reálisabbnak tűnik: koalíciós Fidesz-kormány esetén visszaférkőzhetnek a mézesbödönhöz.

Úgy tudni, az alámerülés-kibekkelés céges vezénylésében szintén kulcsszerepet szánnak Némethnek a Közgép tulajdonosai.

A hadviselés ugyanakkor még mindig nem tűnik totálisnak, s erre nem csak a Szabó-féle uruguayi „albérlet” enged következtetni. Bár Németh a jégkorong sportszövetség éléről önkéntesen távozott a G-nap után, így az általa is felfuttatott sportág mostani dícséretes vb-szereplését már csak nézőként élvezhette, a Németh-tel bizalmas nexust ápoló Dávid Ilonát ugyanakkor nem cserélte le az állami tulajdonos a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjáról.

A tartózkodási engedélytől a Panama-papírokig

Az eddig tudomásunkra jutott mozaikokból az sejlik föl: a magyar üzletemberek uruguayi aktivitása akár még intenzívebb is lehet. A Pécsváradi-család feje és ügyvéd lánya például, ellentétben a többiekkel, nem magyar útlevéllel igazolta magát, hanem úgynevezett „cédula de identidad”-dal (CI), ami ideiglenes tartózkodási engedélyt (residencia entramite) igazoló dokumentum.

Az engedély megszerzése megkönnyíti az adminisztrációt is, ráadásul fontos állomás lehet a későbbi letelepedés, esetleg állampolgárság megszerzésében. Értesüléseink szerint más magyaroknak is sikerült CI-hez jutniuk az utóbbi időben.

A Pécsváradi családfő tűnik a magyar üzletemberek egyik fontos Uruguay-elosztójának. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint mindössze 5 magyar vállalkozásban volt valaha is tulajdona uruguayi cégnek – kettőnek egyébiránt. Mindkettő – a Fulek SA és a Darleck Investment SA – kézbesítési megbízottja Pécsváradi János.

A Fulek és a Darleck is ugyanazon a címen, Montevideo óvárosában található a 25 de Mayo utcában a 467-es számon – egyébiránt pár perc sétára a Szabó-Németh-Pécsváradi-féle műemlékháztól. A címen egy helyi könyvelési tanácsadó cég is működik, amely egyebek mellett céges ügyintézéseket is vállal. Ráadásul a montevideói ingatlan-nyilvántartás szerint itt található a Pécsváradi család lakcíme is.

Ennek az uruguayi cégnek, a Fernandez Secco & Asociados-nak dolgozik az a közjegyző, bizonyos Fernando Brusco, aki mind a Németh-féle (Aquarius), mind pedig a Pécsváradi-Szabó-féle óvárosi ingatlanok ügyeit egyengette. A Fernandez Secco & Asociados mint off-shore közvetítő szerepel a Panama-papírokban is.

 

secco

 

Az off-shore-tanácsadó székhelyétől (és a Pécsváradi-család kamucímétől) alig egy sarokkal odébb, a Bartolome Mitre utcában pedig Szabó Iván „lakik” – legalábbis a tulajdoni lap adatai szerint.

Pécsváradi szintén ügyvéd lánya, Pécsváradi Luca Anna elvégzett egy egyéves kurzust a Montevideói Egyetemen (utóbbi egy egyházi fenntartású magánintézmény, „az” állami egyetem Montevideóban az Universidad de la Republica).

Pécsváradi Anna Luca a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédi társulásának tagja. A Sárhegyi és Társa irodát a mai napig Fidesz-közelinek tartják számon ügyvédberkekben. Zsákszámra nyertek állami megbízásokat, egyebek mellett a Sukoró-perben képviselhették a magyar államot, náluk ügyvédbojtárkodott mások mellett Papcsák Ferenc volt elszámoltatási biztos, majd zuglói polgármester (jelenleg a Magyar Nemzeti Bank fb-elnöke), az iroda névadója, Sárhegyi Zoltán pedig fideszes színekben megbízott tag a Nemzeti Választási Bizottságban.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Megyor

  Érdekes nagyon ez a sok összefonódás.

 • Nincs Nincs

  Szép munka. Folytassátok. Egyszer majd jön egy kormány, amelyik vagyonelkobzástfog rendezni és jó az, ha a google megőrzi ezeket az információkat. 4 x 1% ment.

 • Kató Tóth-Pintér

  Készülnek Orbán utáni időkre. Van kiadatási egyezmény Uruguayjal?

  • Troppauer Hümér

   Második bekezdés vége:
   “(…) Uruguay mellett szólhat, hogy a dél-amerikai ország és Magyarország között nincsen bűnügyi jogsegélyegyezmény kiadatásra.”

 • János Virág

  Rohadt egy maffia kormányra szavaztatok fidesz nyaloncok!

  • Árpád Puskás

   Szerencsés ember Virág,talált olyan pártot amelyik nem maffia és nem rohadt,ő ott nyalonckodott.

 • Pal Arady

  Szép munka.
  Nem tudom hogy örüljek-e annak, hogy ez az írás is azon keveseket (és engem) igazolja, akik azt állítják, hogy ez nem egy sima magyar bugrisokból verbuválódott felcsuti maffia, hanem egy nemzetközi bűnszervezet, kifejezetten lopásra, csalásra, az ország nemzeti vagyonának elrablására specializálódva. (Ebben a hipotézisben Orbán csak egy stróman, aki csak nagyobb jutalékot kap mint pl. egy Szabó, de nem nagyobbat mint pl Csányi.)

  Az biztos: civilizált országban ez a lopássorozat nem maradhat következmények nélkül, akár hová is bújnak a tettesek, akár van jogsegély akár nincs. (Lásd a Mosad évtizedekig üldözte a háborús bűnösöket, és ezek itt sokkal nagyobb kárt tettek, mint az eddigi háborúk és forradalmak együtt!!!)..

 • István Bendula

  Gyere JOBBIK és tegyél rendet ebben a politikai,gazdasági,erkölcsi és etnikai fertőben!

  • Sebaj, Tóbiás!

   Az a Vona, aki most verte szét a pártját, hogy a Fidesz könnyebben legyőzze?

 • Zsolt Farago

  Menekülnek a patkányok a süllyedő hajóról, előtte még ellopnak amit csak lehet!

 • Ferenc Kathi

  Ebből is látszik, hogy teljesen mindegy, hogy milyen színű párt “közeli” valaki. Akit megcsapott a politika “füstje” (nem a “mozdony füstje”, hanem a politikáé), az már megfertőződött ezzel a “lopni-csalni-hazudni” gondolkodásmóddal. De ezt még ki lehet egészíteni a “harácsolni” jelzővel is. Most is eszembe jut Bródy János dala: “Ezek ugyanazok” https://www.youtube.com/watch?v=-T-ivj7lqk0

  • HaKati

   Jogos. De szerintem a MÉRTÉK nagyon nem mindegy.