Egyéb

Simicska elszigetelődött, Széles és Nobilis vesztésre állnak az oligarcha-pókerben

 

Simicska lassan magára marad, begyanúsították Nobilis Kristóf szatellit-oligarchát, és a NER immár leglojálisabb hívét, Széles Gábort is tollazza – haditudósításunk következik bennfentes információkkal.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Az Átlátszó múlt héten megjelent, az állami tulajdonú Eximbank hitelezését elemző cikkéhez kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát: folyik-e, hol tart a Lánchíd-palota ügyében sajtóhírek szerint két évvel ezelőtt tett feljelentés miatt indult nyomozás.

A feljelentést az Exim tette, mivel úgy ítélte meg, az előző vezérigazgató, Nátrán Roland idején a banknak nem lett volna szabad kibérelnie Nobilis Kristóf milliárdos üzletember Clark Ádám téri luxus-irodaházát.

A rendőrség január 12-én este küldött válasza szerint hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Illetve: folyt múlt csütörtökön. Pont egy héttel később a hvg.hu megírta, Nobilist gyanúsítottként hallgatták ki. Visszakérdeztünk a rendőrségen, ki lehet még gyanúsított az ügyben, esetleg vannak-e eximes vezetők is köztük – már csak azért is mert a „hűtlen kezelés” inkább az ő esetükben értelmezhető. Válaszukat várjuk.

Az esetről részletesen írtunk az eximes cikkben, így arról is, hogy a polgári perben, amelyet szintén az Exim indított, hogy áll Nobilisék szénája:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Továbbra is úgy fest, eredetileg ürügy kellett Nátrán eltávolítására az Exim éléről, hogy megnyílhassanak az addig szolidabban csöpögő pénzcsapok a politikaközeli mutyifinanszírozásra. Miközben oligarcha-leszámolásnak sem utolsó az eset. Nobilis a szintén páriává vált Spéder Zoltánnal repült kötelékben, ami az üzleti ügyeket illeti. Ráadásul mindketten részesei voltak a 2006-2007-es Orbán-ellenes konzervatív puccskezdeménynek.

Más jelekből is úgy tűnik, ismét belecsaptak a hadviselők az oligacha-háborúba. Az egykori NAV-elnök Vida Ildikó reaktiválása a Simicska-érdekeltségű Közgép elnöki posztján nagy sajtót kapott a napokban.

A Nyerges Zsolt-Vida csere szenzációjának hátterében alig esett szó arról, hogy vette a kalapját a Közgép vezérigazgatója, Németh Miklós is, akit pedig a cég szakmai motorjának tartottak építőipari berkekben.

Simicska, a troll

A cégbíróságra benyújtott iratok szerint mindketten a január 9-i közgyűlésen nyújtották be lemondásukat, amit 70 százalékkal meg is szavaztak a tulajdonosok. Ellenszavazat nem volt, Nyerges és Németh tartózkodott – ami azt is jelenti, hogy kettejüknek összesen 30 százalékuk volt a közgyűlésen.

A jelenléti ívből pontosabb adatok is kiderülnek. A Közgép-többség, ami nem meglepetés, közvetve Simicska-érdekeltségeké: a Pro-A, a Pro-B és a Pro Aurum Kft.-ké, valamint a töredékszavazatokkal felvértezett Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-é. Az említett 30 százalékot azonban nagyrészt Nyerges és felesége papírjai teszik ki, Némethnek mindössze 0,034 százalékot érő tulajdona van (illetve volt a január eleji állás szerint).

Ez sem bizonyult azonban rossz biznisznek a jó években, amikor milliárdos osztalékok hullottak a tulajdonosoknak. Nyerges és Németh is külföldi ingatlanokban látott például fantáziát, ezt ezekben a cikkekben mutattuk be:

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező

Amikor Németh uruguayi luxusingatlanát mutattuk be, azt is írtuk, a vezérigazgatót az építőipari szakma Simicska abszolút bizalmi embereként ismerte meg. Olyannak, akire Simicska számít és számíthat, hogy a cég túléljen legalább 2018-ig.

Hogy miért lépett most le mégis? Pont akkor, amikor Nyerges? – az egykori egyes számú oligarcha környezetében azzal magyarázzák, hogy az utóbbi időben újfent nagyon megnőtt a nyomás kormányoldalról a Simicskával együttműködőkön. A kormányközeli Pesti Srácok ellentétes előjellel (és csak Nyergesre vonatkozóan) indokolta a váltást, de ez a cikk is alapvetően az Orbán-Simicska afférral köti össze a történteket.

A Közgépben egyébként Nyerges távozása nem okozott nagy meglepetést, mondván, annak idején Simicska „készen kapta” Nyergest a kétezres évek elején. És nem csak őt, hanem más szolnoki földijeit, olyanokat, akik Orbán Viktor szintén Szolnokra valósi felesége, Lévai Anikó révén is a legmagasabb körökbe voltak bejáratosak.

Nyerges mindenesetre azt mondta, hogy megtartja részvényeit. (A hatályos cégjegyzék szerint tulajdonos még a Publimont reklámcégben is, és elnök a Mezort agrárholdingban.)

A G-nap után ő közvetített forrásaink szerint a miniszterelnök körei és Simicska között – hátha valami mégis leeshet a Közgépnek. Addig-addig közvetíthetett, amíg eredményt ugyan nem produkált, de meggyőződhetett arról, hogy jobban teszi, ha kilép a kettős szerepből, és rugalmasan leválik Simicskáról. Legalábbis így tartják közgépes körökben.

Ráadásul az építőipar időközben teljesen átalakult, méghozzá a közhiedelemmel ellentétben nem kétosztatúvá (Mészáros+Garancsi). A szakmában legalábbis Mészároséknál ugyan gyengébb, de önálló entitásként kezelik a duna aszfaltos Szíjj Lászlót, és a Tiborcz-család barátját, Paár Attilát is.

Simicska mindenesetre Némethék távozásával lassan tényleg magára marad. Ha egykori barátja, Orbán környezetében, ahogy egyébként tűnik, a teljes elszigetelése a cél, már csak Fonyó Károlyt, a Mahir Cityposter ügyvezetőjét szükséges leválasztani róla.

Ezzel együtt trollkodásra még futja Simicska lendületéből. Németh utóda a Közgép élén Kinde Kálmán lett, akitől nem sokkal korábban vált meg a Mészáros-közelbe került Pannon Lapok Társasága, ahol gazdasági ügyvezetőként dolgozott. Kindének féltucatnyi cégvezetővel együtt mondtak fel a Fejér Megyei Hírlap meghekkelt Orbán-interjúja miatt.

Elrettentő tizedelés volt-e a vérfürdő a vidéki lapkiadónál, vagy kindééknek valóban volt szerepük a remek tréfában, egyelőre nem tudni. Simicska azonban akár ismerhette korábbról is új vezérigazgatóját, s nem csak Veszprémből, ahol Kinde dolgozott. Kinde ugyanis Hárskúton lakik, ahol Simicska és felesége agrárvállalkozást működtetnek.

Jobbik-para a NER-ben. Széles az áldozata?

Meghökkentő az a svung, amivel a szervilizmusig lojális oligarchával, Széles Gáborral számol le a rezsim. Az Echo TV átkerülése Mészáros szépen gömbölyödő médiaportfoliójába, kezdetben közös elhatározásnak tűnt. Sőt, olyan üzletnek, ami gazdasági szempontból az eladónak előnyösebb: megszabadul attól, hogy puszta fülkeforradalmi hevületből finanszíroznia kelljen egy csődtömeget.

Csakhogy az új tulajdonos – állítólag a Szélesnek tett ígérettel szembe menve – elbocsájtásokba kezdett. „Elég durva változások vannak, én is kapaszkodom az íróasztalomba” – jellemezte a helyzetet a televízió egyik dolgozója érdeklődésünkre.

A kegyelemdöfést azonban az adhatja Szélesnek, hogy távozik a Magyar Hírlaptól az olvasóközönség kedvence, Bayer Zsolt publicista. A jobbos térfélen versenytárs, de közvetlen kormányvezérelt Magyar Időkhöz szerződik, ami voltaképen visszatérésként is fölfogható: meglehetősen hasonló stáb készítette azt a Magyar Nemzetet, ahonnan annak idején Széles leszerződtette.

Kormányközeli forrásaink szerint az Echóval és a Magyar Hírlappal is az lehetett a gond, hogy bár Széles száz százalék Orbán-hívő, a médiái törzsközönségében elég erős volt a Jobbik-szimpatizánsok aránya. Márpedig a NER-propaganda egyik fontos középtávú célja az ő meggyúrásuk.

A kormányzati Jobbik-para indok lehet a Simicska-ellenes bojkott szigorítására is. Hiszen időről időre fölmerül a közeledés a még mindig tőkeerős ex-oligarcha és a megtorpanásokkal bár, de egyelőre állhatatosan néppártosodó volt szélsőjobb formáció között.

Rádi Antónia

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás