Egyéb

A felszámoló drágábban adja, mint Rogán annó: kalapács alatt a Bástya utcai játszótér

 

Bár már 349 milliót engedett a felszámoló, még mindig 571 millió forintért kínálja a belvárosi Bástya utcai volt játszótéringatlant. Amit annó Rogán Antal polgármester a kerület nevében 400,2 millióért adott el az SCD-érdekeltségű új tulajdonosnak. A becsérték nettó 571,4 millió egy korábbi felszámolási közlemény szerint.

 

A Belváros szívében található 1728 négyzetméteres zöld terület régészeti védelmet is élvez, ugyanis itt található a régi pesti városfal egy maradványa. Az ingatlan 2011-es elkótyavetyélése nem a bérlői kedvezmények már ismerős sorozatába illik. Az akkor még fénykorát élő, ködös hátterű SCD-ingatlanbefektető pályázaton érkezett. Ám még az igen jutányosnak mondható 400,21 milliót sem fizette ki teljesen: 210 ezerért beszámolták a leánycég BP Property Delta Kft. 20 százalékos üzletrészét. A szerződést az önkormányzat nevében Rogán Antal írta alá polgármesterként.

A vevő részéről az aláíró szintén régi ismerősünk. Wrábel Zsolt, a BP Property Delta ügyvezetője fb-tag és szövetkezeti tag volt a hátrányos helyzetű foglalkoztatottakat átverő, 2,9 milliárd forint uniós pénzzel felhizlalt, majd bedőlt ESZOSZ szociális szövetkezetben.

A különös belvárosi adásvétel szerződését annak idején az Átlátszó adatigénylésére adta ki az V. kerületi önkormányzat:

Szálloda épül a játszótérre

Akkor az volt a mondás, hogy ötcsillagos szálloda vagy iroda+mélygarázs épül a jelenleg jobbára parkolásra, illetve környékbeli óvodások játszótereként használt ingatlanra.

Ezt a belvárosiak egyelőre megúszták. A BP Property Deltát ugyanis maga alá temette az SCD-csőd, s 2013. óta felszámolás alatt áll. Jelenlegi tulajdonosok a Belváros-lipótvárosi önkormányzat, illetve a luxemburgi Budapest Property Delta SA.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a Rogán-féle szerződés szövegéből az következik: az önkormányzat a telekügylet kapcsán, az „adásvétellel vegyes csereszerződéssel” lett üzletrész-tulajdonos a BP Propertyben, az önkormányzat által kiadott megállapodás ugyanakkor 2011 áprilisában kelt, míg a cégjegyzékbe már 2009 augusztusában bevezették az V. kerületet.

Egy időben úgy tűnt, kerül új vevő a telekre. A Világgazdaság híre szerint a jordán hátterű ZeinaHotel Kft.-nek volt legalábbis bejegyzett terhelése az ingatlanon, miszerint „tulajdonjog fenntartással történt eladás a per kimenetelétől függő hatállyal”. A telket érintő pert szintén rátábláztak az ingatlanra: az eljárást az V. kerület indította.

Utóbbi jelenleg is terheli az ingatlant az Elektronikus Értékesítési Rendszer közleménye szerint, akárcsak az OTP és az MKB Bank 61,5 millió eurós egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogjoga. A jordán cég bejegyzését az eladásról azonban mostanra törölték.

A „nemzeti felszámolóhonlapon” olvasható bonyolult jogi szövegből az sejlik föl, hogy az önkormányzatnak éppenséggel a jordán ügylettel volt gondja, ezért ment perre. A procedúra ugyan folyik, de ez nem kell, hogy elriassza el az érdeklődőket, „a felek egymás között az eredeti állapotot helyreállították”.

A BP Property Delta felszámolója most 571 millió forintért kínálja az ingatlant. Jelentősen, 920 millió forintról csökkent a kikiáltási ár az utolsó, augusztusi licit óta. A jelenlegi kikiáltási ár már mindössze 400 ezer forinttal marad alatta a szintén egy korábbi, 2014-es felszámolási értékesítési közleményben közzétett becsértéktől. Ellentétben a Rogán-féle szerződésben kialkudott 400,2 milliós vételárral, ahol a különbség 170 millió forintra rúg.

Az SCD egyébként számos értékes belvárosi ingatlant szerzett meg annak idején. Köztük vagy 600 négyzetmétert a Szervita téri szecessziós műemlék Török Bankház épületéből, amelyben jelenleg a belvárosi fideszes körökkel pompás viszonyt ápoló Fintha-Nagy Ádám ügyvédnek, illetve a Kulcsár-féle brókerbotrányban is emlegetett Muduráéknak van érdekeltsége.

Kapcsolódó cikkeink:

Brókercsőd, adócsalás, bennfentes kereskedelem? Hívja a Fintha-Nagy ügyvédi irodát!

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Titokzatos svájci cégeken keresztül is a Rogán-Kertész üzleti körhöz köthető Fürstner József fogorvos

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

Rádi Antónia

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás